Tehnica de lucru Maschio Gaspardo, la Indagra 2011 - Revista Ferma
11 minute de citit

Tehnica de lucru Maschio Gaspardo, la Indagra 2011

maschio1 m Tehnica de lucru Maschio Gaspardo, la Indagra 2011

Dintre noutăţile expuse anul acesta de grupul italian se remarcă: semănătoarea „Metro MTR” pentru plante prăşitoare pe 16 rânduri cu fertilizare, scarificatorul „Diablo” cu lăţimea de lucru de 7 m, grapa cu discuri model 2011 „UFO TZAR”, cu lăţimea de 6 m, plugul reversibil „Sisto” cu 4 trupiţe, grapa „Presto 300” , cultivatorul “Terremoto 300”.

 

Tehnică de lucru mereu îmbunătăţită

Celelalte maşini prezentate au fost îmbunătăţite faţă de variantele expuse anul trecut, atât din punct de vedere tehnic cât şi al designului, deoarece timp de un an, firma italiană modifică mai multe părţi componente ale maşinilor, ceea ce conduce la creşterea calităţii şi implicit a performanţelor funcţionale ale acestora.

La nivelul concernului există o echipă de 50 de specialişti, care se ocupă de cercetare şi dezvoltare, prin realizarea unor studii de piaţă pentru determinarea nevoilor şi cerinţelor fermierilor, precum şi implementarea unor soluţii şi inovaţii care să satisfacă aceste cerinţe. Cercetarea s-a extins în ultimul timp şi în fabricile de producţie din lume ale grupului italian, şi anume: România, India şi China.

O preocupare continuă a grupului italian în România este îmbunătăţirea în timp a service-ului pentru fermieri, ceea ce a condus în ultimul an la o creştere substanţială a vânzărilor de maşini agricole de lucrat solul şi de semănat la noi în ţară.

În acest articol, vă prezentăm utilajele expuse anul acesta la Indagra.

 

Plugul „Sisto” cu 4 trupiţe

Aceste pluguri sunt reversibile cu sistem de protecţie pe trupiţă de tip “cu bolţ de forfecare”, reglarea lăţimii de lucru se poate face manual sau hidraulic, între 35 şi 50 cm. Distanţa dintre trupiţe poate fi de 85, 95 sau 105 cm. Lumina la cadrul plugului este de 72, 78 sau 90 cm. Sunt disponibile în 3 serii, în funcţie de dimensiunile cadrului: Seria 120 (dimensiuni 100 x 150 mm), Seria 150 (dimensiuni 150 x 150 mm) şi Seria specială (dimensiuni 105 x 90 mm).

Pentru varianta expusă în expoziţie sunt disponibile: Seria 120 – Sisto 120-4 (120-200 cm, 135 CP); Seria 150 – Sisto 150-4 (120-200 cm, 175 CP); Seria specială – Sisto 150-4 cu extensie (120-200 cm, 175 CP).

Grupul italian pune la dispoziţia fermierilor şi o serie generoasă de accesorii, dintre care amintim: cormana din fâşii (lamele), în general pentru solurile tip lăcovişte, cu exces sau deficit de umiditate, care însă se utilizează cu succes şi pe celelalte tipuri de sol; cormane din plastic (polietilenă) – care au avantajul că în cazul solurilor puternic umectate solul nu se lipeşte pe suprafaţa acesteia; brăzdar realizat din 2 bucăţi, cu vârf schimbabil sau brăzdar dintr-o bucată; sistem hidraulic special pentru reglarea lăţimii de lucru etc.

 

Scarificatoarele Maschio Gaspardo

Scarificatorul „Diablo” (nou), cu lăţimea de lucru de 7 m, este folosit pentru tractoare de mare putere şi pentru soluri grele. Scarificatorul lucrează în agregat cu o grapă cu discuri (2 rânduri de discuri – 2  x  31), acestea din urmă fiind montate pe axă. Acesta lucrează în agregat cu tractoare de 500-600 CP, dispune de 15 ancore, iar părţile de uzură (vârfurile şi aripioarele) sunt realizate din Tungstern.

Plugul lucrează la adâncimea de maxim 55 cm. Secţiile sunt rabatabile, lucru care se realizează prin intermediul cilindrilor hidraulici. Acesta este dotat şi cu un acumulator cu azot. Reglarea adâncimii de lucru se face hidraulic.

Scarificatorul de profunzime “Artiglio 400”, folosit pentru lucrarea de bază a solului “aratul”, are următoarele caracteristici: lăţimea de lucru 4 m, numărul de organe active tip “ancoră” – 7, tăvălug dublu cu pinteni acţionat hidraulic prin intermediul unor cilindrii hidraulici, adâncimea de lucru maximă de 65 cm, vârful organului activ este inversabil cu montare rapidă, set lumini pentru lucrul pe timp de noapte. Se pretează pentru tractoare cuprinse între 270 şi 330 CP. Pentru versiunile 300 şi 400 este disponibil şi un set de lumini.

Scarificator de profunzime “Attila 300”, folosit pentru lucrarea de bază a solului “aratul”, are următoarele caracteristici: lăţime de lucru 3 m, numărul de organe active tip “ancoră” – 7, tăvălug dublu cu pinteni acţionat hidraulic prin intermediul unor cilindrii hidraulici, adâncimea de lucru maximă 55 cm, vârful organului activ este inversabil cu montare rapidă, set lumini pentru lucrul pe timp de noapte. Se pretează pentru tractoare cuprinse între 150 şi 200 CP.

Scarificatorul de profunzime “Pinocchio 200”, folosit pentru lucrarea de bază a solului “aratul”, are următoarele caracteristici: lăţimea de lucru 2 m, numărul de organe active tip “ancoră” – 5, tăvălug dublu cu pinteni acţionat mecanic, adâncimea de lucru maximă – 45 cm, vârful organului activ este inversabil cu montare rapidă. Se pretează pentru tractoare cuprinse între 70 şi 130 CP.


Grape Maschio Gaspardo

Grapa „Presto 300” este o noutate pentru fermierii din România. Grapa se pretează pentru tractoarele cuprinse între 100 şi 110 CP (75-85 kW), are 3 m lăţime de lucru, adâncime de lucru – 5-12 cm, numărul de discuri – 24. Grapa are 2 rânduri independente de discuri crestate, montate separat pe bara de prindere.

Discurile au diametrul de 460 mm (la cerere 510 mm) şi o prindere de bară a discurilor prin intermediul sistemului “Silent Block” (sistemul de protecţie al elementului pe bară este format din 4 blocuri NR compacte pe fiecare element). S-au proiectat mai multe tipuri de discuri pentru aceste grape, cu diametrele menţionate anterior, dar cu forme diferite, pentru a asigura o lucrare de calitate pe terenurile cu resturi vegetale.

Discurile crestate sunt cu 9 dinţi, 15 dinţi mici, netezi şi cu 6 dinţi pentru rândul din faţă la extremităţile laterale (numai pentru variantele de 460 mm). Fiecare disc în parte dispune de un amortizor cu arc, cu secţiune elicoidală, pentru a evita o eventuală piatră în sol. Viteza de lucru optimă recomandată de constructor este de 12-15 km/h, fiind posibilă o prelucrare a solului pe o suprafaţă mare într-un timp scurt. Adâncimea maximă de lucru este de 12 cm.

Lăţimea de lucru la varianta 300 este egală cu lăţimea de transport, la celelalte variante acestea diferă. Pentru versiunile 300 şi 400 se poate solicita un set de lumini cu tăbliţe de avertizare. Opţional se poate solicita o bară de nivelare în faţă, pentru a se asigura o capacitate suplimentară de nivelare. De asemenea, tot la cerere se pot solicita şi kituri de balast, pentru creşterea greutăţii maşinii (1 kit & 150 kg, maxim 3 kituri & 450 kg).

Grapa cu discuri model 2011 „UFO TZAR”, cu lăţimea de 6 m. Discurile fiind montate separat pe cadru printr-un suport, modelul UFO TZAR 600 se pretează pentru tractoarele de 260-360 CP, având lăţimea de lucru de 600 cm, în transport are 300 cm, numărul de discuri este 48, iar acesta din urmă are diametrul de 610 mm. Se foloseşte în agregat cu un tăvălug tip colivie-dublu şi tăvălug din cauciuc.

În Rusia, grapa a avut mare succes. Există la ora actuală în proiect şi variantele de 2,5 m, 3,5 m, 4 m şi 4,5 m. Cel de 6 m este cu tăvălug rabatabil, iar în 2012 o să apară şi varianta de 10 m lăţime de lucru.

Structura nouă a fost proiectată cu sisteme performante de proiectare, de înaltă calitate, utilajul fiind verificat la viteze de 10-15 km/h şi s-au făcut studii asupra cadrului, elemenţiilor aferenţi, structurii rabatabile din 2 părţi şi celor 2 cilindri hidraulici mari. Lucrează la adâncimi de 5-15 cm (adâncimea optimă 5-10 cm), discul este înclinat, pătrunde în sol, întoarce brazda în funcţie de înclinaţia discului iar prelucrarea solului este uniformă.

Puncte forte: Sistemul cu arc se face după proiectul Maschio – un sistem de siguranţă de tip vibrant. Ceea ce nu pot oferi furnizorii, fac cei de la Maschio, iar butucul îl face tot Maschio. Se poate folosi şi în teren umed şi are un mare avantaj în ceea ce priveşte întreţinerea.

Arcul se mişcă atât longitudinal, cât şi transversal, butucul discului este cel mai mare din această categorie (punct forte-brevet Maschio) şi are un sistem de lubrifiere în baie de ulei şi nu în vaselină, ducând la o capacitate de lubrifiere mult mai bună, deci rezultă o durată de viaţă mai mare – 10.000 ha la maşina de 6 m.

Doi rulmenţi de mari dimensiuni sunt montaţi astfel încât să facă faţă şocurilor şi vibraţiilor, iar garnitura permite ca uleiul să rămână în interior – sistem utilizat de Caterpillar, fiind uşor de întreţinut.
Schimbarea uleiului. O campanie agricolă se face fără schimb de ulei (se scoate discul din butuc, există un şurub mic care se desface, se scoate discul, se goleşte uleiul, se umple la un nivel până la jumătate şi se montează la loc-o dată pe campanie).

Lucrează în agregat cu un tăvălug colivie cu diametrul de 550 mm, tăvălug dublu cu diametrul de 400 mm, tăvălug Packer cu diametrul de 600 mm, iar pentru terenuri umede unde lucrează foarte bine, se foloseşte un tăvălug din cauciuc care se pretează foarte bine pentru piaţa din România.

Grapa rotativă „Dominator DM 4000” are lăţimea de lucru de 4 m şi lăţimea de transport de 4,05 m. Numărul de organe active (cuţite) este 32, câte 2 pe fiecare rotor. Transmiterea mişcării de la un rotor la altul se face prin intermediul unor transmisii de roţi dinţate. Aceasta se pretează pentru tractoare de 140-180 CP şi poate lucra până la o adâncime maximă de 28 cm.

Ataşarea la tractor se face în 3 puncte, categoria II universală. Grapa este dotată cu schimbător de viteză, cu variantele standard 540/1000 rot./min. şi 1000 rot./min. Transmiterea mişcării de la tractor la maşină se face prin intermediul unei transmisii cardanice. Aceasta lucrează în agregat cu un tăvălug spiralat. În exterior (lateral) grapa este dotată cu două organe pentru protecţie. Este protejată împotriva accidentelor prin sisteme conforme cu normele „CE”.

 

OFERTĂ VARIATĂ

Gama de produse oferite de firma Maschio Gaspardo este extrem de variată şi se adresează atât fermelor mari, cât şi fermelor mici şi mijlocii.

Pe piaţa românească cele mai bine vândute produse sunt scarificatoarele, cultivatoarele şi combinatoarele produse chiar în România la Chişineu Criş şi semănătorile de cereale păioase şi plante furajere produse la Gaspardo în Italia. Există suprafeţe agricole în ţara noastră care nu au fost lucrate de ani de zile, unele chiar din 1989, iar animalele au compactat solul, acesta pierzându-şi fertilitatea. Scarificatoarele oferă posibilitatea apei şi aerului să intre din nou în sol, acesta redobândindu-şi astfel fertilitatea.

În ultimul timp pe piaţa din România s-a manifestat un interes crescut pentru semănătorile de cereale păioase şi plante prăşitoare, care au confirmat în timp executarea unor lucrări de semănat de calitate.

Lucrul cel mai important care s-a întâmplat în acest an pentru grupul italian este introducerea pentru prima dată în istoria acestuia a producţiei de pluguri, completând astfel cu succes gama de maşini agricole de lucrat solul.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →