Taxă pe bunăstarea animală - Revista Ferma
3 minute de citit

Taxă pe bunăstarea animală

un articol de
LIVIU GORDEA

Cum ar putea îmbunătăţi fermierii condiţiile de creştere a porcilor sau a păsărilor de curte fără a suporta singuri această povară? După luni de dezbateri aprinse, politicienii germani se pare că au ajuns în sfârşit la un consens. Cel puţin asta a lăsat să se înţeleagă ministrul federal al agriculturii, Julia Klöckner, când a declarat că s-au făcut progrese notabile în vederea instituirii unei astfel de măsuri. Potrivit acesteia, ar trebui demarat un studiu de fezabilitate pentru a examina în ce măsură conceptele propuse pot fi puse în aplicare în conformitate cu legislaţia europeană.

Rezultatele ar putea fi disponibile în luna februarie. În prima fază, social-democraţii şi verzii au propus majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru carne la cota standard de 19%. În prezent, carnea este impozitată la o rată redusă, de 7%, ca şi cea de la majoritatea produselor alimentare.

Julia KLOCKNER_b 

 

Care ar fi preţul?

 

Aşa-numita „taxă pe carne” a fost adusă în discuţie încă din vara trecută, când o comisie condusă de fostul ministru al agriculturii, Jochen Borchert, a propus ridicarea treptată a standardelor de creştere a animalelor până în anul 2040. În acest scop, promotorii iniţiativei au avansat ideea unei taxe pe produsele de origine animală, care ar putea fi implementată ca o taxă de consum. Atunci s-a propus perceperea unei taxe de 40 de cenţi pe kilogramul de carne şi cârnaţi şi de 2 cenţi pe kilogram de lapte şi produse lactate proaspete. „Nu am avansat niciodată atât de departe cu discuţiile”, a remarcat Julia Klöckner, la mijlocul lui octombrie, după a doua rundă de negocieri cu reprezentanţii din industria cărnii, la care au participat crescători de animale, proprietari de abatoare, dar şi activişti de mediu şi pentru drepturile animalelor.

Discuţiile nu s-au rezumat doar la strategiile viitoare, ci au vizat şi problemele actuale ale fermierilor, cum ar fi pesta porcină africană şi blocajele apărute din cauza pandemiei de coronavirus la unităţile de sacrificare a animalelor.

fermy indicand dreapta m Taxă pe bunăstarea animalăPESTA AMENINŢĂ SERIOS AFACERILE NEMŢILOR
Apariţia primelor cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul Germaniei, în prima jumătate a lunii septembrie, a creat o presiune suplimentară asupra sectorului de creştere suin. Dacă înainte de izbucnirea focarelor de PPA kilogramul de carne la sacrificare era de 1,47 euro, la mijlocul lui octombrie preţul a coborât la 1,27 euro, în medie.

Atât proprietarii de îngrăşătorii, cât şi crescătorii de purcei se plâng că sunt în pierdere şi se află în pragul falimentului. Între timp, China şi alte pieţe cheie au impus interdicţii de import pentru carnea de porc din întreaga Germanie, nu doar regiunile afectate de pesta porcină.
Click AICI şi vezi cât de afectat este sectorul cărnii de porc din Germania în contextul pandemiei de CoVid!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →