Târgul de la Răcăşdia - Revista Ferma
4 minute de citit

Târgul de la Răcăşdia

Răcăşdia este situată la doar câţiva kilometri de Oraviţa, în judeţul Caraş-Severin. Drumul e o poveste cu multe serpentine, mărginit aproape mereu de păduri şi hăţişuri. Mai rar semn că pe aici locuieşte cineva. Doar o exploatare minieră părăginită. Însă la târg lumea era ca la mitingurile cu luminiţe din Piaţa Victoriei. Abia puteai arunca un ac. Majoritatea cu meseria nobilă de ţăran. Adică, aşa cum se spune acum, fermieri de subzistenţă. Chiar şi câţiva oieri cu peste trei sute de oi de clop.

Târgul de la Răcăşdia

Toţi crescătorii de animale participanţi au fost premiaţi
Ioachim Drica are patru sute de mioare şi nu i-a spus nimeni de SCZ. Ion Voinovici are şase copii cărora le-a lăsat cele 300 de oi ale familiei. Am găsit şi crescători de vaci de carne. În principal Angus. Pe lângă Paul Cristescu, care are peste 100 de exemplare foarte frumoase, mai erau doi crescători. Nicu Ursu e fratele primarului din Oraviţa şi creşte 50 de Black Angus într-o fermă foarte aproape de Cascada Bigăr.
De altfel, cei mai mulţi fermieri din zonă sunt crescători de animale. Ei exploatează aproape toate speciile cunoscute drept economice în ţara noastră. De la oi, capre şi vaci, la găini şi ecvine. Aşa era şi târgul. Câteva vaci, foarte puţine şi nu prea de rasă, câţiva cai semigrei şi grei, crescuţi mai ales de rromi, pentru frumuseţea lor. Purceii se vindeau cel mai bine. Semn că anul acesta promite grămadă mare. Iar păsările de rasă erau un centru de atracţie. Printre crescătorii de găini de rasă am aflat şi un şef de vamă dintr-un judeţ vecin. Acum vămuia interesul localnicilor veniţi la târg.
Câteva utilaje de interes, cum ar fi o maşină de amendamente şi o remorcă de împrăştiat bălegarul. Alături, trei tractoare la categoria super-grea, fiecare de la câte-o mare firmă (John Deere, Claas şi New Holland), utilaje aduse de un mare fermier din zonă.
Momentul premierii participanţilor a coincis cu începutul unei ploi reci, aproape lapoviţă. Ministrul Agriculturii Petre Daea înmâna diplomele şi se îmbrăţişa cu fermierii iar un reprezentant al primăriei înmâna premiile după ce se semna un tabel. Banii nu erau mulţi, dar asigurau organizatorii că şi anul viitor oamenii îşi vor aduce animalele la târg. Printre producătorii de brânză, turtă din mălai, tot felul de chestii artizanale şi câţiva apicultori, şi o cooperativă devenită brand.

Mierea trece mai bine în România decât în Germania
Pe Ion Bărbuţ l-am reîntâlnit la Răcăşdia cu acelaşi cort cu care merge pe la toate târgurile importante din ţară. Cu rama cu albine îmbrăcată în sticlă, ca un tablou viu despre miere. Am aflat că au plecat pe al optulea an de existenţă a cooperativei. A adunat de-a lungul anilor peste 170 de prisăcari, iar 120 sunt membri cu drepturi depline. Anul acesta speră să semneze un contract cu un grup francez pentru toată mierea produsă. Ar fi avantajos, pentru că nu ar mai umbla prin toate târgurile să vândă mierea. „Sperăm la un preţ bun. Până acum francezii au venit de două ori la noi să vadă condiţiile în care se produce mierea în zona montană a judeţului Caraş-Severin. Dar, din experienţă, preţul cel mai bun, la borcan, pe absolut toate tipurile de miere produsă de noi, l-am obţinut aici în România”, a spus cu sinceritate stuparul şef al Prisăcarilor Hercules. {i de şapte ani participă la Săptămâna Verde în Germania (prima dată a participat pe cheltuiala MADR, în urma obţinerii locului I la concursul Promovare Calitate, desfăşurat la IndAgra) şi garantează pentru afirmaţia sa.
Cooperatorii cumpără împreună inputurile prin Programul Naţional Apicol, iar cooperativa se ocupă şi cu elaborarea şi cu implementarea proiectelor eururopene ale membrilor. Evident că şi vânzarea o fac majoritar prin cooperativă. Iar secretul prosperităţii cooperativei Prisăcarii Hercules din Mehadia stă în seriozitatea cu care Ion Bărbuţ a construit-o, ceea ce este încă un argument pentru zicala că Omul sfinţeşte locul! La fel cum şi autorităţile de aici păstrează viu un târg, un loc unde oamenii din zonă se mai pot întâlni.

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →