Furajele ieftine şi costurile scăzute cu forţa de muncă duc la o producţie de porci mult mai rentabilă în Brazilia în comparaţie cu standardele globale.
Potrivit sondajului anual al reţelei InterPig, care citează date publicate recent de compania braziliană de cercetare agricolă Embrapa, în 2022 costul de producţie a unui kilogram de porc în viu în statul Mato Grosso se ridica la 1,13 dolari sau echivalentul a 1,05 euro, în timp ce în statul Santa Catarina era de 1,19 euro.
În acelaşi timp, în Statele Unite ale Americii producătorii de carne de porc cheltuiau în medie 1,32 euro pe kilogram, cu 7 eurocenţi mai puţin decât producătorii danezi. De asemenea, în Spania costul producerii unui kilogram de porc în viu se situa în medie la 1,55 euro, iar în Olanda şi Germania la 1,62 euro, respectiv 1,70 euro.
Conform InterPig, costurile producţiei de carne de porc au crescut semnificativ în 2022 faţă de anul precedent. Cea mai mare creştere a fost raportată în SUA – 22%, urmată de Spania (14%), Brazilia (11%) şi Germania (10%). Această evoluţie a fost determinată în primul rând de creşterea preţurilor la furaje, ca urmare a evenimentelor climatice şi a războiului din Ucraina. Pe de altă parte, susţin analiştii, îngrăşămintele, energia şi forţa de muncă au devenit şi ele mai scumpe.
Cele mai mici preţuri de sacrificare
Brazilia are nu numai cele mai mici costuri de producţie, ci şi cel mai mic preţ pentru porcii de sacrificare, şi anume 0,99 euro/kg greutate în viu. Asta în condiţiile în care în SUA preţul mediu în anul de raportare era de 1,58 euro iar în Spania era de 1,56 euro, cu 8 eurocenţi mai mult decât în Germania. Media pentru toate ţările a fost de 1,50 euro.
În toate ţările – cu excepţia SUA – cheltuielile efectuate pentru hrana, forţa de muncă, capitalul şi costurile variabile au fost sub venituri. Diferenţa negativă pe kilogram a fost semnificativ mai mică în Brazilia (0,07 euro) şi în Spania (0,10 euro). Conform calculelor InterPig, doar în SUA veniturile au depăşit costurile în 2022, respectiv cu 0,16 euro.
3 euro pe oră, salariile în Brazilia
Potrivit studiului, avantajul de cost al Braziliei se datorează în primul rând cheltuielilor mai mici cu achiziţia furajelor dar şi cu salariile. Astfel, în timp ce în Spania costurile salariale în sectorul producţiei de carne de porc erau în medie în jurul valorii de 15,18 euro, în Brazilia abia dacă depăşeau 3 euro. Competitivitatea ridicată a Braziliei pe pieţele internaţionale s-a datorat şi eficienţei foarte bune a producţiei. În tot acest context, analiştii se aşteaptă ca anul acesta Brazilia să depăşească Canada, devenind al treilea cel mai mare exportator de carne de porc din lume.