Ţara cu cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă din lume! - Revista Ferma
2 minute de citit

Ţara cu cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă din lume!

vaca in Israel Ţara cu cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă din lume!Nu, nu se află în Europa şi nici în America de Nord, aşa cum probabil v-aţi fi aşteptat… Pe de altă parte, nici nu este o ţară cu păşuni verzi tot timpul anului, dimpotrivă.

În pofida situaţiei complicate în care se află în acest moment dar şi a constrângerilor legate de condiţiile climatice, Israelul şi-a păstrat poziţia de lider la nivel mondial în ceea ce priveşte producţia de lapte. Potrivit datelor oficiale centralizate săptămâna aceasta de către Biroul Israelian de Statistică, producţia medie anuală de lapte înregistrată pe parcursul anului 2023 a fost de 12.265 kilograme pe cap de vacă, ceea ce a reprezentat o creştere de 1,6% faţă de anul precedent.

Israelul este campion absolut la acest capitol, cu mult în faţa principalilor săi competitori. Astfel, Danemarca a avut anul trecut o producţie medie de lapte pe cap de animal de doar 10.571 kg iar Estonia, cea de a treia clasată la nivel mondial, a raportat o producţie de 10.183 kg. Pe de altă parte, Olanda, o ţară cu tradiţie în creşterea vacilor de lapte, a înregistrat în 2023 o producţie medie de 9.086 kg pe cap de animal.

Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

Israelul are, de asemenea, cea mai productivă vacă de lapte din lume, potrivit Israel Dairy School, care educă fermierii crescărori de vaci pentru lapte din întreaga lume cu privire la practicile agricole inovatoare israeliene „concepute pentru a îmbunătăţi eficienţa şi productivitatea fermelor de lapte”.

Vaca de record, numită Kharta, din Sa’ad – o aşezare de tip kibbutz situată în deşertul Negev, a produs anul trecut nu mai puţin de 18.208 litri de lapte!

În ciuda întregului succes în creşterea eficienţei, Israelul a avut de fapt o uşoară scădere a producţiei totale de lapte în 2023 faţă de anul anterior, întreaga cantitate de lapte colectată la nivel naţional fiind cu 1.635 milioane de litri mai mică, ceea ce reprezintă o contracţie de 0,5% comparativ cu anul 2022.

Laptele de vacă reprezintă puţin peste 95% din producţia totală de lapte din Israel, în timp ce laptele de oaie şi de capră însumează restul de 5%.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →