Tânăra fermieră din Seini care redefineşte generaţia Z - Revista Ferma
8 minute de citit

Tânăra fermieră din Seini care redefineşte generaţia Z

Foto 6 2IMG 7575 Tânăra fermieră din Seini care redefineşte generaţia Z

La nici 16 ani, Cristina Crişan nu este doar o frumuseţe sclipitoare, ci şi un monument de seriozitate şi profesionalism, trăsături pe care rar le întâlneşti astăzi la puştii aşa-numitei generaţii Z, cu care se identifică. Familiarizată de la o vârstă fragedă cu internetul şi „social media”, aceasta a ales munca câmpului în detrimentul timpului petrecut uneori prea mult în faţa calculatorului.

Judecăţile pe care le emitem uneori despre o generaţie sau alta, despre preocupările sale, despre felul în care e percepută realitatea, se risipesc complet atunci când descoperim tineri care ne fascinează prin determinare şi curaj. Cristina Crişan din Seini, judeţul Maramureş, este în primul an de liceu şi deja are ambiţii înalte. Vrea să devină inginer agronom şi nu are nici un dubiu că visul ei se va împlini! Se vede deja studentă la Cluj-Napoca, oraşul pe care îl consideră deosebit de ofertant pentru a-şi desăvârşi cariera. Până atunci, însă, recunoaşte că mai are multe de învăţat. Deocamdată, mentor îi este tatăl său, Cristian, cel care a urcat-o prima dată într-un tractor pe când avea doar 5 anişori.

Zilele de luni şi le petrece în fermă

Cristina este elevă în clasa a 9-a la Liceul Agricol din Seini. Am avut norocul să o întâlnim într-o zi de luni, când în mod normal îşi desfăşoară practica în fermă. Evident, era în câmp şi conducea tractorul. Un Massey Ferguson de generaţie mai veche, dar încă în putere. Pregătea terenul pentru semănatul porumbului. „Cred că la vârsta de 5 ani am intrat pentru prima dată într-un tractor. Era un UTB 650 pe care încă îl avem în fermă. M-a ţinut tata în braţe şi am mers pe câmp. De atunci am această pasiune pentru tractoare şi utilaje agricole. Dar abia de anul trecut am putut conduce doar eu, pentru că până atunci nu ajungeam la pedale”, îşi aminteşte tânăra maramureşeancă. Se simte atrasă în special de cultura mare şi mai puţin de zootehnie, chiar dacă tatăl său se ocupă şi de creşterea vacilor de lapte.

Orice în afară de arătură

Agricultura este foarte frumoasă, spune ea, dar în acelaşi timp e şi destul de grea, mai ales vara când e foarte cald. „Nu avem aer condiţionat în cabină şi asta ne face să simţim mai tare oboseala. Anul trecut am cosit undeva la o sută de hectare şi nu a fost simplu”, recunoaşte Cristina. La arătură nu se bagă, pentru că i se pare prea complicat. În schimb, când e de discuit sau de intrat cu cultivatorul nu are nici o problemă. De asemenea, transportul baloţilor din câmp e tot sarcina ei. „Eu cosesc şi tot eu balotez. Desigur, mai facem şi cu schimbul dacă e cazul. E bine că ne avem unul pe altul ca să ne ajutăm reciproc. Avem un plug reversibil cu patru trupiţe şi nu prea mă descurc cu el. Se ocupă tata de asta”, a ţinut să menţioneze fermiera.

Foto 3 IMG 7678 Tânăra fermieră din Seini care redefineşte generaţia Z

Familia e baza

Familia Crişan lucrează circa 85 de hectare de teren arabil şi mai are în exploataţie încă 30 de hectare de păşune şi lucernă, pentru hrana animalelor. „Avem 85 de vaci în total, Bălţate şi Holstein, din care 30 la muls. Am avut şi mai multe, undeva în jur de 130, însă din cauză că nu prea mai găsim oameni cu care să lucrăm, am redus din efectiv. În fermă lucrez eu, fratele meu, Cristina şi mai avem un singur angajat”, mi-a explicat Cristian, care este de profesie mecanic auto, specializat în utilaje grele. Băiatul său cel mic, Matei, pare şi el atras de acest domeniu de activitate, însă la 7 ani e încă sub protecţia grijulie a mamei.

Foto 5 IMG 7808 Tânăra fermieră din Seini care redefineşte generaţia Z

A recoltat porumbul abia în martie!

Suprafeţele sunt destul de fragmentate. Cea mai mare parcelă compactă e de 13 hectare, iar cea mai mică are numai 29 de arii. „În toamnă am semănat grâu, orz, secară şi triticale iar ca şi culturi de primăvară avem porumb, floarea-soarelui, orzoaică, ceva ovăz şi mazăre furajeră. În general, cam tot ce cultivăm este pentru consum propriu, în sensul că ne producem furajele. Doar o mică parte din producţie reuşim să o şi vindem”, a precizat Cristian.

La mijlocul lui mai, campania de semănat era în plină desfăşurare. „Am lăsat mai la urmă porumbul siloz pentru ca să nu apuce să se coacă prea repede în toamnă, întrucât noi de obicei recoltăm spre sfârşitul lunii septembrie. Avem şi mai multă umezeală. Din această cauză am terminat de recoltat porumbul boabe abia anul acesta, în martie. Pentru că pământul era foarte moale şi nu am putut intra în câmp cu combina”, ne-a mărturisit fermierul.

Foto 4 IMG 7491 Tânăra fermieră din Seini care redefineşte generaţia Z

Cu gândul la tractorul mult visat

Din punct de vedere al dotărilor tehnice, ferma familiei Crişan mai are de recuperat. La orizont se întrezăreşte însă o mare oportunitate. „Am aplicat pentru un proiect şi aşteptăm acum rezultatul. Avem nevoie de un tractor mai performant şi care să ne asigure şi un plus de confort. Dorinţa mea este să achiziţionăm un John Deere. Am pus ochii pe unul de 155 cai. Ar mai fi şi un altul de 120 CP, pe care să-l folosim în zootehnie. Poate punem şi un încărcător frontal pe el. Acum nu ne rămâne decât să vedem dacă ne aprobă finanţarea. Din câte am discutat cu consultantul, avem şanse. Pentru a ne creşte punctajul, am optat şi pentru componenta de minim-till, incluzând în proiect şi achiziţia unui scarificator. Bugetul proiectului ar fi de 350.000 de euro. Dar analizăm două variante, inclusiv una cu un singur tractor”, a indicat Cristina.

CRISTINA CRIŞAN, Tânără fermieră în judeţul Maramureş
CRISTINA CRIŞAN, Tânără fermieră în judeţul Maramureş

Mă gândesc să ajung la facultate la Cluj. Vreau să mă fac inginer agronom. De mică am această pasiune şi nu mă las până când nu-mi îndeplinesc visul! – CRISTINA CRIŞAN, Tânără fermieră în judeţul Maramureş

Următorul obiectiv – optimizarea costurilor

Ca o persoană căreia îi este destul de uşor să se adapteze la noile tehnologii, aceasta îşi doreşte să investească şi în agricultura de precizie. „Să începem să utilizăm şi noi GPS-ul. Oricum, tractorul pe care ni-l dorim e full-option şi atunci vom înregistra un salt tehnologic uriaş. Sper să putem folosi în viitorul apropiat şi ghidarea automată. Ne-ar ajuta mult la fertilizat sau la erbicidat să ţinem rândurile şi să eliminăm cât mai mult suprapunerile. Pentru că până la urmă ne interesează şi optimizarea costurilor, nu doar confortul pentru operator. Neatenţia duce uneori la pierderi, pe care am dori să le evităm cât mai mult posibil”, a remarcat tânăra cu judecata unui adult în toată firea.

Foto 6 2IMG 7575 Tânăra fermieră din Seini care redefineşte generaţia Z

Cristina și tatăl ei – Cristian Crișan

MATEMATICĂ ŞI AGRICULTURĂ

În primul an de liceu, Cristina spune că a învăţat în special despre maşini agricole iar de la anul ar putea afla mai multe despre lucrările solului şi întreţinerea culturilor. Materia preferată e matematica. Dar asta nu înseamnă că nu se descurcă la fel de bine şi la orele de specialitate. „Uneori e nevoie şi de calcule matematice în agricultură iar asta ar trebui să mă ajute. Dacă reuşesc să fac o impresie bună, poate merg şi la olimpiadă anul viitor. Cu puţină şansă poate ajung şi la faza naţională, de unde mi-aş putea asigura un loc la facultate dacă obţin o clasare bună”, a constatat Cristina. Dacă nu ar fi ales această direcţie în viaţă, ghidată de tatăl ei, spune că singura opţiune ar fi fost să se facă poliţistă, a doua mare pasiune a sa.

VECINĂTATEA CU UCRAINA

Lipsa forţei de muncă nu este singura grijă a familiei Crişan. Apropierea de graniţele cu Ucraina reprezintă o presiune în plus pentru fermierii din zonă. Şi nu doar preţurile sunt miezul problemei. „Spre exemplu, noi anul trecut nu am avut unde depozita porumbul pentru că toate silozurile erau pline cu materii prime aduse din Ucraina. Din această cauză a şi crescut costul pentru stocarea cerealelor. Cu greu ne-am descurcat. Am fost obligaţi să vindem la un preţ mult mai mic comparativ cu ce am fi putut obţine dacă mai depozitam un timp”, susţine tânăra din Seini.

Producţiile au fost bune anul trecut, mai ales la porumb. „Am recoltat şi 14 tone la hectar pe anumite parcele. La siloz am atins 50 de tone pe hectar. Am avut ploi la timp şi plantele s-au dezvoltat foarte bine. Din păcate, preţurile nu au fost pe măsura aşteptărilor. Am dat cu 55 de bani kilogramul. În total, am vândut anul trecut 140 de tone de porumb”, a adăugat Cristina Crişan.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →