Tânăr fermier: Din fermieri, am ajuns bursieri. Stresaţi, stăm cu ochii pe cer şi pe bursă! - Revista Ferma
3 minute de citit

Tânăr fermier: Din fermieri, am ajuns bursieri. Stresaţi, stăm cu ochii pe cer şi pe bursă!

danut stefanoiu bursier Tânăr fermier: Din fermieri, am ajuns bursieri. Stresaţi, stăm cu ochii pe cer şi pe bursă!2023 a lăsat urme adânci în buzunarele fermierilor. Dănuţ Ştefănoiu, tânăr fermier din judeţul Tulcea, spune că secetă în tandem cu instabilitatea pieţei au făcut din „visul agricol“ un coşmar.

„Din punct de vedere financiar nu suntem bine deloc. Am achiziţionat inputuri scumpe şi am valorificat producţia ieftin, ceea ce ne-a adus într-o situaţie critică. Volatilitatea preţurilor şi situaţia incertă ne-au determinat să luăm decizii nerentabile, iar în această situaţie sunt foarte mulţi fermieri. Zero (0) nu există, pierderea mare sau mai mică este tot pierdere. Nu am ieşit la nicio cultură pe zero măcar. La porumb am recoltat 0, la floarea-soarelui – 600 de kilograme pe hectar, iar la grâu 3 tone/ha, în condiţiile în care echivalentul cheltuielilor ar fi fost 5.500 kg/ha. Practic am pierdut peste 2.500 kg/ha.”, ne-a declarat Dănuţ Ştefănoiu.

 

Parc de utilaje Danut St Tânăr fermier: Din fermieri, am ajuns bursieri. Stresaţi, stăm cu ochii pe cer şi pe bursă!

Acesta a precizat că dacă preţurile ar fi fost mai bune, ar fi putut recupera cât de cât pierderile de recoltă din cauza secetei, dar aşa… nici vorbă. Tânărul lucrează împreună cu fratele său 200 de hectare de teren, din care 70 sunt proprietate şi restul în arendă. Pentru a asigura lucrări optime, au achiziţionat utilaje de top, pe care acum cu greu le achită. “Am vrut să trecem la no-till şi am şi reuşit. Am investit în parcul de utilaje, am o frumuseţe în curte, dar niciun ban în buzunare. Pot să spun că sunt bogat cu burta goală.”, spune, râzând amar, tânărul fermier.

Dănuţ Ştefănoiu este de părere că situaţia s-ar putea chiar înrăutăţi, dacă lucrurile continuă să meargă în aceeaşi direcţie. “Dacă încă doi ani la rând piaţa şi situaţia din agricultură o să fie la fel şi dacă o să vrem să vindem nu va mai avea cine să cumpere. Sau preţurile terenurilor vor fi derizorii, pentru că oferta o să fie prea mare, iar cererea prea mică. Astăzi, dacă am vinde societatea noastră, nu ne-am acoperi datoriile, aşa se pune problema. Deci suntem obligaţi să mergem înainte şi să jucăm acest joc al agriculturii.”, spune acesta.

Speranţa este iluzorie, tânărul agricultor spune că fermierii au ajuns să simtă că joacă la bursă, făcând agricultură în aceste timpuri. “Situaţia asta este acum, mâine nu se ştie. Asta ne stresează, nesiguranţa. Pentru că dacă vrem acum să facem achiziţii de îngrăşăminte, ni se spune că e recesiune, asta ar însemna că se vor ieftini. Dar nu e sigur, suntem într-un scenariu imprevizibil permanent. Am ajuns să stăm cu ochii pe cer şi pe bursă, din fermieri devenim bursieri. Am terminat agronomie, ştiu să lucrez terenul, dar bursa a devenit o durere apăsătoare pe tot parcursul anului pentru mine.”, conchide fermierul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →