Pe 19 ianuarie, în cadrul evenimentului „Despre oameni și grădini. Grija stă în natura noastră!”, desfășurat la Sinaia, Syngenta România a lansat o nouă divizie, specializată în comerțul produselor microambalate. Integrată în businessul de protecție a plantelor, Syngenta Professional Solutions răspunde nevoilor existente pe trei segemente de piață: grădinărit și mici fermieri, profesioniști în igienă și sănătate publică, respectiv utilizatori amatori. Coordonarea noii echipe va fi asigurată de managerul Ionuț Nae, iar obiectivele acesteia presupun dezvoltarea unui portofoliu dedicat și extinderea parteneriatelor atât cu distribuitorii, cât și cu fitofarmaciile.
Ionuț Nae (stânga) și Andreea Caimac (dreapta) – Manager Marketing Culturi Speciale Syngenta
O piață cu un trend pozitiv
Cu o cifră de afaceri de 28 miliarde de dolari la nivel mondial și o creștere de 20% în ultimul an, Syngenta este deja una dintre cele mai importante companii de pe piața de semințe și soluții de protecție a plantelor, însă ea joacă un rol important și în domeniile conexe. De altfel, divizia Syngenta Professional Solutions este prezentă de mai mulți ani la nivel internațional, intrarea ei pe piața autohtonă fiind determinată de creșterea cererii pentru produse microambalate de înaltă calitate, după cum ne-a declarat Detelin Koutzarov, director general Crop Protection pentru regiunea Mării Negre: „Această divizie a fost creată în cadrul Syngenta cu mai mulți ani în urmă, însă acum o lansăm și în România. Aici sectorul agricol este în creștere și fermierii sunt foarte interesați de produse calitative și inovative, pentru că își doresc să își facă treaba cât mai bine. Acest lucru este valabil atât pentru jucătorii mari din domeniu, cât și pentru cei mici, cei care fac agricultură din pasiune sau pentru autoconsum și care dețin grădini, livezi sau parcele cu suprafețe reduse”.
„Suntem deja prezenți pe această piață de mai mulți ani și am remarcat o creștere a cererii pentru produsele microambalate, motiv pentru care am decis să avem o divizie specializată care să îi sprijine pe acești clienți.” – DETELIN KOUTZAROV, Director general Crop Protection pentru regiunea Mării Negre
Portofoliul Syngenta Professional Solutions
Noua divizie propune un total de 18 produse microambalate, cele mai multe fiind deja soluții consacrate în categoriile lor de cultură, precum: fungicidele Amistar, Score 250 EC, Switch 62,5 WG și Topas, sau insecticidele Affirm, Karate Zeon, Minecto Alpha și Vertimec 018 EC.
„Când ne referim la segmentul de mici fermieri, avem în vedere culturile din grădinile lor, precum legumele, pomii fructiferi și vița de vie. Portofoliul de produse de protecție a plantelor cu care ne adresăm acestora este același pe care îl oferim și fermierilor profesioniști. Avem aceeași calitate a substanțelor active, cu aceeași eficiență practică, disponibilă în ambalaje mai mici”, a explicat Ionuț Nae, managerul Syngenta Professional Solutions.
„Vrem să răspundem nevoilor clienților atât prin produse, cât și prin echipa noii divizii. De aceea este important să avem o comunicare cât mai eficientă pe întregul lanț: producător, companii care microambalează, fitofarmacii și utilizatori finali.” – IONUȚ NAE, Manager Divizia Syngenta Professional Solutions
Combaterea lepidopterelor cu Ampligo
Tot în cadrul evenimentului „Despre oameni și grădini” a fost lansat pe segmentul de microambalate și insecticidul Ampligo, ale cărui rezultate în combaterea lepidopterelor (fluturi și omizi) sunt remarcabile. Având la bază două substanțe active Lambda-cihalotrin (50g/L) și Clorantraniliprol (100 g/L), noul insecticid controlează toate stadiile de dezvoltare ale lepidopterelor datorită acțiunii ovi-larvicide. Totodată, prin utilizarea tehnologiei Zeon, Ampligo are un efect rapid și de șoc care persistă pe o perioadă lungă.
Spectrul de combatere se adresează unor dăunători precum: Ostrinia nubilalis, Helicoverpa armigera, Diabrotica virgifera, pentru culturile de porumb și porumb dulce; respectiv Plutella xylostella, Pieris brassicae, Spodoptera, Autographa gamma, Mamestra brassicae, pentru culturile de varză, conopidă și broccoli.
Protecția florilor și a plantelor ornamentale
Alături de produsele dedicate culturilor din grădini, portofoliul Syngenta Professional Solutions urmărește, în egală măsură, combaterea bolilor și dăunătorilor la plantele ornamentale și flori. După cum susține Ionuț Nae, gama de microambalate a companiei se adresează deopotrivă producătorilor de flori și clienților acestora: „având în vedere trendul ascendent al oamenilor care se mută la casă sau a celor care își amenajează spații recreative în balcon și pe terase, am considerat că este oportun să venim cu astfel de soluții. Avem deja câteva produse de protecție a plantelor omologate pentru flori și plante ornamentale și ne dorim în viitor să aducem altele noi pe acest segment. E o piață care se dezvoltă. Sunt din ce în ce mai multe afaceri care implică sere de flori și din ce în ce mai mulți oameni care își doresc un spațiu viu în casele lor”.
De altfel, pentru utilizatorii amatori, fie că vorbim de grădinărit sau de îngrijirea plantelor ornamentale, compania Syngenta dezvoltă în această perioadă un nou model de aplicator (sprayer) care nu permite contactul între pielea utilizatorului și soluția de protecție a plantelor.
Curățenie și igienă acasă și în fermă
Ultimul segment vizat de noua divizie îl reprezintă produsele profesionale pentru igienă și sănătate publică, mai precis cele destinate combaterii furnicilor, gândacilor, muștelor și rozătoarelor. Syngenta activează deja pe această piață la nivel mondial, iar în România există un portofoliu de biocide dedicat exclusiv profesioniștilor din domeniul deratizării și dezinsecției. Însă, odată cu lansarea diviziei Syngenta Professional Solutions se dorește extinderea acestuia atât către utilizatorii domestici (prin viitoarea gamă Outcast), cât și către sectorul zootehnic. Astfel, în viitor, crescătorii de animale vor putea beneficia de soluțiile Advion, Demand și Klerat, pentru a combate insectele și rozătoarele din adăposturile de animale.
un articol de
DANIEL PLĂIAȘU