SYNGENTA: inovaţii ce redefinesc performanţa - Revista Ferma
5 minute de citit

SYNGENTA: inovaţii ce redefinesc performanţa

La întâlnirea cu fermierii tulceni, Syngenta a prezentat cele mai noi tendinţe şi inovaţii în agricultură. Trebuie subliniat faptul că Syngenta investeşte sume foarte mari în cercetare-dezvoltare şi, drept dovadă, lansează în fiecare an hibrizi şi produse de ultimă generaţie în domeniul protecţiei plantelor.

Chorintos şi Orpheus, în panteonul performanţei hibrizilor de porumb
„În portofoliul comercial din acest an am lansat noii hibrizi de porumb – Chorintos, FAO 300, şi Orpheus FAO 340, sub conceptul Artesian, menit să valorifice mult mai bine apa şi resursele nutritive din sol. Această sămânţă hibridă timpurie vrem să o propunem fermierilor începând cu acest nou sezon de producţie agricolă. Ne dorim să fim prezenţi cu aceşti doi hibrizi în cât mai multe ferme din România”, ne-a declarat Răzvan Şerbănică, manager regional de vânzări Syngenta pentru zona de sud-est a României.

SYNGENTA: inovaţii ce redefinesc performanţa_b

Pledoarie pentru erbicidarea în preemergenţă
Potrivit reprezentantului companiei Syngenta, echipa de vânzări, în discuţiile avute cu fermierii din România, pune accent în mod special pe partea de erbicidare în preemergenţă, atât în cultura florii-soarelui, cât şi în cultura porumbului, ştiut fiind faptul că, o cultură curată de buruieni se dezvoltă armonios, iar toate resursele din sol sunt disponibile plantelor de cultură şi canalizate către un singur scop: realizarea unei producţii cât mai mari.
„Fiecare fermier urmăreşte să asigure un start bun culturilor de floarea-soarelui şi de porumb. Concurenţa cu buruienile încă din faze incipiente de vegetaţie poate conduce la deprecieri importante de producţie. Instabilitatea condiţiilor meteo din ultimii ani, caracterizaţi de primăveri ploioase şi alternanţe mari de temperatură între zi şi noapte, au avut ca efect decalarea momentului optim de aplicare a erbicidelor postemergente şi, implicit, o eficacitate deficitară. Recomandăm fermierilor soluţiile tehnologice complete Syngenta, bazându-ne pe calitatea produselor şi a expertizei tehnice oferite fermierilor de către colegii noştri în teren”, a precizat Răzvan Serbănică.

SYNGENTA: inovaţii ce redefinesc performanţa_b
Astfel, pentru terenurile infestate preponderent cu buruieni anuale monocotiledonate (spre exemplu, mohor), erbicidul Dual Gold®, aplicat imediat după semănat sau înainte de semănat, cu încorporare, în primăverile cu precipitaţii reduse, asigură o cultură de floarea-soarelui curată pentru mult timp. Pentru a mări spectrul de combatere pe latura de buruieni dicotiledonate în preemergenţă, aplicarea erbicidului Gardoprim® Plus Gold este una dintre soluţiile optime.
Cele două produse, poziţionate şi în acest sezon în portofoliul comercial al companiei Syngenta, sunt pe piaţa din România de foarte mult timp şi şi-au dovedit în timp şi din plin performanţele şi eficacitatea.

Tehnologia Clearfield® Plus – soluţia optimă pentru culturi curate şi productive
„Această tehnologie combate cu succes toate rasele de Orobanche, buruiană parazit a cărei extindere şi intesitate de atac au crescut simţitor în ultimii ani în zona noastră. Am învăţat să aplicăm erbicidul Listego® atunci când aparatul foliar este bine dezvoltat, în faza de 6- 8 frunze ale florii-soarelui, acest lucru nefiind posibil fără aplicarea în preemergenţă a erbicidelor Syngenta. Odată cu lansarea Listego® Plus, erbicid postemergent destinat tehnologiei Clearfield® Plus, bazându-ne pe experienţa de până acum cu produsele Syngenta, credem cu tărie că reprezintă soluţia îmbunătăţită pentru controlul buruienilor şi a Orobanche”, a precizat George Cristea, fermier din satul Măgurele, gazda evenimentului.
Poziţia Syngenta de lider în segmentul Clearfield® şi Clearfied® Plus, atât linoleic cât şi high-oleic, este confirmată şi în România, portofoliul de hibrizi de floarea-soarelui fiind unul complet şi complex.
În anul 2017, Syngenta a lansat hibridul SY Diamantis în segmentul Clearfield®, un hibrid semitimpuriu, cu toleranţă la principalii agenţi patogeni, robust, cu vigoare bună la răsărire, aparat foliar bine dezvoltat şi toleranţă la secetă. Cu SY Diamantis se întregeşte portofoliul Clearfield®, din care fac parte hibrizii NK Alego, NK Adagio şi, nu în ultimul rând, NK Neoma, hibrid de referinţă pentru întreaga ţară. În segmentele Clearfield® şi Clearfield® Plus, Syngenta se remarcă şi prin hibrizii High-Oleic, SY Experto, SY Talento şi SY Gracia CLP, cu un nivel la fel de ridicat al productivităţii, comparativ cu hibrizii linoleici.

SYNGENTA: inovaţii ce redefinesc performanţa_b

NOI PRODUSE ÎN CURS DE TESTARE ŞI LANSARE
Syngenta deţine un portofoliu performant de soiuri de grâu, dar şi un hibrid de orz. Anul acesta, se adaugă portofoliului actual soiul de grâu Falado, un soi care prezintă o serie de caracteristici ce îi conferă o toleranţă foarte bună la boli, dar şi la secetă.
Pentru că Syngenta are o abordare integrată, recomandă fermierilor, pe lângă seminţe, şi produse de protecţia plantelor performante, capabile să protejeze potenţialul genetic al plantelor. „Nevoile fermierilor sunt permanent în atenţia noastră, iar produsele pe care le lansăm pe piaţa din România sunt perfect adaptate condiţiilor de aici. În acest sens, Syngenta le propune fermierilor anul acesta pachetul tehnologic Amistar Opti, cu două fungicide Amistar® şi Bravo® pentru T1, şi începând cu 2019, Elatus™ Era pentru T2 şi T3. Sunt două soluţii de top care vor aduce un plus de performaţă în fermele din România”, a declarat Răzvan Serbănică.

 

George Cristea: „Pentru controlul buruienilor în postemergenţă în cultura de floarea-soarelui, noi, fermierii din Topolog, utilizăm în mod deosebit tehnologia Clearfield® şi Clearfield® Plus, ce asigură o eficacitate sporită, atât în combaterea dicotiledonatelor anuale şi perene, cât şi a unor monocotiledonate anuale”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →