Syngenta, APROAPE DE FERMIERI: Alegeri informate pentru recolte bogate în 2025! - Revista Ferma
6 minute de citit

Syngenta, APROAPE DE FERMIERI: Alegeri informate pentru recolte bogate în 2025!

Începând cu 16 ianuarie și până în luna martie, specialiștii Syngenta organizează, sub titulatura ”Aproape de fermieri”, o serie de 10 simpozioane pentru a arăta care sunt strategiile, tehnologiile și instrumentele cheie ale anului agricol 2025.

Dedicate culturilor și lucrărilor de primăvară, evenimentele Syngenta analizează fiecare etapă a procesului agricol. Tema principală a simpozioanelor Syngenta, „Alegeri informate pentru recolte bogate”, reflectă viziunea companiei privind modul în care provocările din anii dificili pot fi depășite printr-o abordare pragmatică și științifică.

Syngenta aproape de fermieri Syngenta, APROAPE DE FERMIERI: Alegeri informate pentru recolte bogate în 2025!

Am aflat ce presupune o astfel de abordare și ce impact poate avea ea asupra productivității la nivel de exploatație participând, alături de circa 150 de fermieri din Prahova și județele învecinate, la evenimentul derulat pe 30 ianuarie la Ploiești.

LUPTA ÎMPOTRIVA SECETEI ÎNCEPE CU PRELUCRAREA SOLULUI

Gabriel Ghiță, expert soluții agronomice digitale în cadrul Syngenta, ne-a arătat rezultatele testelor făcute în cele trei sisteme de lucrări (convențional, minim-till și no-till) privind retenția apei și pierderea materiei organice din sol. Fie că vorbim de stres hidric prelungit sau de ploi torențiale, în contextul meteorologic al țării noastre, tehnologiile alternative devin o necesitate, mai ales la culturile de primăvară.

DE LA SOL LA GENETICĂ

Tot în etapa inițială, pentru rezultate optime trebuie ținut cont de rotația culturilor, alegerea perioadelor de semănat și de calitatea genetică a hibrizilor folosiți.

„Mulți fermieri preferă să înceapă campania de semănat din primăvară cu floarea-soarelui și abia ulterior înființează cultura de porumb. Noi nu recomandăm această abordare, deoarece studiile efectuate pe diverse sole din România ne-au arătat că floarea-soarelui este mai sensibilă la diferențe termice față de porumb.

Totodată, alegerea hibrizilor trebuie făcută în funcție de specificul solei și de condițiile de mediu ale ariei de cultivare.

În sudul țării, unde seceta și arșița sunt fenomene recurente, ai nevoie de hibrizi cu un comportament bun față de acești factori de stres. De aceea, noi am venit astăzi cu mai multe soluții, adaptate fiecărei tehnologii specifice florii-soarelui: hibridul Sureli HTS pentru segmentul sulfo-linoleic (Express), SY Michigan CLP pentru segmentul Clearfield Plus linoleic și Suliano pentru segmentul high oleic.”, ne-a declarat Mihai Popovici, Manager portofoliu semințe floarea-soarelui și cereale la Syngenta România.

Mihai popovici Syngenta Syngenta, APROAPE DE FERMIERI: Alegeri informate pentru recolte bogate în 2025!
Mihai Popovici, Manager portofoliu semințe floarea-soarelui și cereale la Syngenta România

SYNGENTA: CALITATEA SE VA VEDEA LA RECOLTĂ

Tehnologia A.I.R., brevetată de compania Syngenta, oferă flexibilitate, siguranță și profitabilitate culturii de floarea-soarelui și cuprinde hibrizii SY Futura AR și SY Corsica AR.

„Este deosebit de eficientă în controlul buruienilor, plantele de cultură având toleranță la ambele clase de erbicide, atât pe bază de imazamox, cât și tribenuron-metil. (…)

Investiția în calitatea genetică oferă beneficii care se vor vedea și se vor întoarce în buzunarul fermierului la recoltare”, a subliniat Mihai Popovici.

NOI HIBRIZI DE PORUMB ÎN PORTOFOLIUL SYNGENTA

Pentru campania de primăvară 2025, Syngenta a lansat 6 noi hibrizi de porumb: SY Craft (grupa FAO 300-340, cu maturitate RM la 93 de zile), SY Argos (FAO 300-340, RM 94), SY Stacio (FAO 350-390, RM 95), SY Marengo (FAO 350-390, RM 95), SY Mileston (FAO 350-390, RM 102) și SY Evident (FAO 400-440, RM 102), caracterizați prin productivitate sporită, toleranță mai ridicată la arșiță și secetă și o utilizare mai eficientă a apei.

PROTECȚIA CULTURILOR ÎNCEPE DIN PRE-EMERGENȚĂ

„Temperaturile ridicate din această iarnă vor favoriza proliferarea buruienilor și a agenților patogeni la reluarea ciclului de vegetație, iar pentru culturile agricole, protecția plantelor împotriva concurenței buruienilor încă din pre-emergență este crucială.

Pentru această etapă, venim cu două produse noi inovative: pachetul Lumax® Dual® Next, un pachet erbicid ce conține 3 substanțe active (petoxamid, mesotrione și terbutilazin) care protejează plantele de porumb, și erbicidul Gardo® Sun, cu 2 substanțe active (aclonifen și diflufenican), dedicat florii-soarelui.

Apariția rezistenței buruienilor la substanțele active erbicide folosite uzual în culturile de câmp pot surveni oricând. Pentru a evita sau amâna cât putem de mult apariția acestor rezistențe, este nevoie sa alternăm folosirea substanțelor cu moduri de acțiune diferite.

La cultura de floarea soarelui, toate erbicidele folosite în tehnologiile curente au același mod de acțiune – inhibitori ALS, însă Gardo® Sun are un mod de acțiune complet diferit, ne-a declarat Adrian Geană, Manager protecția plantelor cultura de porumb și oleaginoase, Syngenta România.

Adrian Geana Syngenta Syngenta, APROAPE DE FERMIERI: Alegeri informate pentru recolte bogate în 2025!
Adrian Geană, Manager protecția plantelor cultura de porumb și oleaginoase, Syngenta România

Syngenta, lider în preemergență și postemergență timpurie la porumb cu noul pachet erbicid Lumax® Dual® Next

PROTECȚIA PLANTELOR LA CULTURA DE PORUMB

Recomandarea lui Adrian Geană pentru acest an la porumb este pentru combaterea buruienilor monocotile și dicotile în pre-emergență sau în post-emergență timpurie, până la stadiul de 4 frunze, recomandăm folosirea Lumax® Dual® Next, sau erbicidul Elumis® de la 2 până la 8 frunze ale culturii de porumb.

Împotriva dăunătorilor de sol, precum larvele de Diabrotica sau viermii sârmă, sunt indicate insecticidele granule Syngenta Force® 1,5 G și Force® Evo, iar ulterior, în vegetație, se aplică produsele Karate
Zeon® și Ampligo®, cel din urmă fiind deosebit de eficient în combaterea lepidopterelor (ouă, larve și adulți).

FIECARE CULTURĂ, O UZINĂ DE FIXARE A AZOTULUI ATMOSFERIC

Pe segmentul de produse biologice, Syngenta a lansat noii biostimulatori Megafol® și Vixeran®. Cel dintâi are la bază un complex de extracte vegetale care ajută plantele de cultură să depășească mai ușor perioadele de stres abiotic, iar Vixeran conține tulpina bacteriei Azotobacter salinestris, cu ajutorul căreia plantele de cultură pot absorbi azotul atmosferic.

Aplicarea produsului Vixeran® transformă culturile în uzine de fixare a azotului atmosferic. Putem aplica acest produs încă din stadiile incipiente de dezvoltare ale plantelor și este omologat la o multitudine de culturi.

Testele pe care le-am efectuat au arătat că avem un aport important de azot. Anul trecut am obținut un spor mediu de circa 350 kg/ha la grâu pe parcelele de test față de solele martor. Însă cel mai uimitor rezultat, un plus de peste 1 tonă/ha, l-am avut la o cultură irigată de porumb din jud. Ialomița”, ne-a explicat Adrian Geană.

Foto 2 V2 Mihai Popovici V2 scaled Syngenta, APROAPE DE FERMIERI: Alegeri informate pentru recolte bogate în 2025!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →