Suprafaţa ecologică a UE, departe de ţinta pentru 2030 - Revista Ferma
2 minute de citit

Suprafaţa ecologică a UE, departe de ţinta pentru 2030

cultura ecologica Suprafaţa ecologică a UE, departe de ţinta pentru 2030Strategia Uniunii Europene „De la fermă la consumator”, ramura agroalimentară a aşa-numitului Green Deal, urmăreşte ca 25% din terenurile agricole să fie cultivate în sistem ecologic până în anul 2030.

Cel mai recent raport Eurostat evidenţiază o creştere masivă a terenurilor alocate producţiei ecologice între anii 2012 şi 2022, dar cu toate astea suprafaţa cultivată în sistem ecologic nu depăşea 10,5% din totalul terenurilor agricole ale UE la începutul anului 2023.

În pofida acestei creşteri, Uniunea Europeană este departe de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a asumat în cadrul strategiei ‘Farm to Fork’. În acest context, Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a remarcat într-un raport publicat anul trecut că UE ar trebui să-şi dubleze aproape rata actuală de progres pentru a atinge acest obiectiv.

Dacă ritmul actual de creştere continuă, UE va atinge doar o cotă de 15% din agricultura ecologică până în 2030, agertiza atunci AEM.

Franţa – aproape 3 milioane de hectare ecologice

Potrivit raportului Eurostat, Franţa conduce cu cel mai mare număr de hectare ecologice dintre ţările UE, respectiv 2,9 milioane înregistrate la finalul anului 2022, reprezentând 17% din totalul blocului comunitar, urmată de Spania (2,7 milioane hectare), Italia (2,3 milioane hectare) şi Germania ( 1,6 milioane hectare).

Aceste patru naţiuni însumau 56% din suprafaţa ecologică totală a Uniunii Europene în 2022. Pe de altă parte, ţările cu cea mai mare pondere a suprafeţei ecologice au fost Austria (27%), Estonia (23%) şi Suedia (20%), urmate de Portugalia, Italia, Cehia şi Letonia, fiecare cu niveluri între 15% şi 20%.

În schimb, Irlanda, Bulgaria şi Malta aveau mai puţin de 5% din terenurile agricole cultivate în sistem ecologic în anul de referinţă. Polonia a fost singura ţară din UE care a înregistrat o scădere a terenurilor agricole ecologice în ultimul deceniu, cu o contracţie de 15,4%.

Mai multe animale crescute în sistem ecologic

Majoritatea terenurilor ecologice ale UE sunt folosite pentru culturile arabile, cum ar fi cerealele, rădăcinoasele, legumele, pajiştile permanente şi culturile permanente, precum pomii fructiferi, plantaţiile de măslini şi viţă-de-vie.

Creşterea animalelor în sistem ecologic a înregistrat, de asemenea, un progres, în ciuda scăderii generale a efectivelor de animale din întreg spaţiul comunitar. Astfel, conform statisticilor Eurostat, în 2022, 4,4% din efectivul total de bovine al UE, 10,4% dintre oi şi 12,7% dintre capre erau crescute ecologic.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →