2 minute de citit

Subvenţionarea motorinei agricole ar putea înceta în Germania

motorina iStock @JJ Gouin Subvenţionarea motorinei agricole ar putea înceta în Germania

Noi discuţii pe tema renunţării la stimulentele oferite fermierilor pentru achiziţia motorinei utilizate în agricultură au loc în Germania, alimentând temerile privind deteriorarea mediului de afaceri.

Motorina agricolă este subvenţionată în Germania, ca şi la noi de altfel, însă autorităţile de la Berlin i-au în calcul diminuarea sprijinului acordat fermierilor, dacă nu chiar eliminarea totală a acestuia, în contextul negocierilor cu privire la stabilirea bugetului pe anul viitor.

Potrivit rapoartelor oficiale ale ministerului german al Finanţelor, presiunea bugetară datorată schemei de sprijin pentru motorina agricolă a fost de aproximativ 440 milioane de euro în 2022. Ministerul Agriculturii a informat că examinează eliminarea subvenţiei pentru motorina agricolă pentru acoperirea cheltuielilor pe termen lung, însă a lăsat să se înţeleagă, prin vocea purtătorului său de cuvânt, citat de serviciului de presă Agra-Europe, că o astfel de decizie nu va fi luată prea curând.

Pe de altă parte, scrie Agrarheute, ministrul de Finanţe al Bavariei, Albert Füracker, pledează în favoarea menţinerii rambursării motorinei agricole. „Fermierii noştri sunt foarte împovăraţi de preţurile ridicate la energie şi la îngrăşăminte. În această situaţie, o creştere a costurilor de exploatare trebuie în mod clar respinsă”, a subliniat Füracker.

În Germania, motorina este supusă unei taxe pe energie de 470,40 euro la 1.000 de litri. Fermierilor şi pădurarilor li se rambursează 214,80 euro la 1.000 de litri ca parte a subvenţiei pentru motorina agricolă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →