Subvenția de bază în Ungaria este de 150 euro/ha - Revista Ferma
3 minute de citit

Subvenția de bază în Ungaria este de 150 euro/ha

vaca pe pasune credit foto iStock.comThomas Zsebok Images Subvenția de bază în Ungaria este de 150 euro/ha
credit foto @iStock.com/Thomas_Zsebok_Images

Aproximativ 60% din fermele maghiare sunt în sectorul zootehnic și 5,3 milioane hectare din teritoriul național sunt terenuri agricole. Cum și-a propus Ungaria să cheltuiască fondurile din PNS?

În jur de 3 milioane de locuitori (30,5% din populația totală a Ungariei) trăiesc în zonele rurale. În agricultură sunt activi 4,8% din totalul angajaților la nivel național, în timp ce în industria alimentară procentul persoanelor active este 3,2%.

În țară sunt 430.000 de fermieri, dintre care 30% au peste 64 de ani.

CÂTE FERME VOR FI MODERNIZATE

Strategia Ungariei vizează sprijinirea economiei zonelor sale rurale și angajarea lor pe o cale de dezvoltare durabilă, profitând în același timp de oportunitățile oferite de tehnologiile moderne.

Fermierii maghiari încasează o subvenție de bază (BISS) de 150 de euro/ha, banii fiind acordați pentru o suprafață totală de 5 milioane de ha.

Totodată, Budapesta și-a propus modernizarea a 7.700 de ferme. Lanțurile de aprovizionare scurte și locale sunt considerate în Ungaria elemente importante pentru vânzarea produselor locale și reducerea costurilor de transport și a emisiilor de gaze poluante.

Pentru a ajuta fermele mici și mijlocii să depășească dificultățile economice și climatice, autoritățile din Ungaria au decis să acorde fermierilor o subvenție de 80 euro/ha pentru primele 10 hectare de teren și 40 euro/ha pentru suprafețe cuprinse între 10 și 150 hectare.

ECO-SCHEME DE 80 EURO/HA

Fermierii din 13 sectoare (cum ar fi cel al fructelor și legumelor, al creșterii ovinelor, al creșterii vacilor pentru lapte, al culturilor proteaginoase, al cultivării orezului etc.) ar înregistra pierderi în Ungaria dacă nu ar fi sprijinite de la bugetul public.

Pentru a evita dificultățile specifice, fermierii din aceste sectoare vor încasa sprijin cuplat, acesta oscilând de la 28 euro/ovină femelă până la 728 euro/hectar pentru producția de orez.

Ungaria alocă 38% din bugetul pentru dezvoltare rurală pentru intervenții de agromediu. Un procent de 8% este dedicat pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Aproximativ 5% merg la protecția Situri Natura 2000, care acoperă aproximativ 162.631 de hectare.

În ceea ce privește eco-schemele, Budapesta și-a propus ca acestea să fie aplicate pe o suprafață de 2,5 milioane de hectare. Fermierii pot primi, în acest sens, o subvenție de 80/hectar anual. Planul strategic promovează, de asemenea, împădurirea a 21.175 hectare de teren.

100 DE G.A.L.-URI FINANȚATE

Prin Planul strategic, Budapesta și-a mai propus să finanțeze instalarea tinerilor fermieri, numărul total al proiectelor fiind de 8.800.

În cadrul programului LEADER, care reunește părțile interesate din sectorul public, privat și din societatea civilă pentru a găsi soluții comune pentru dezvoltarea economiei și societății rurale, Ungaria sprijină implementarea a peste 100 de strategii de dezvoltare locală, de către G.A.L.-uri.

Aproximativ 30% din populația rurală va beneficia de servicii rurale îmbunătățite și vor fi create cel puțin 7.000 de noi locuri de muncă prin proiecte susținute financiar de Planul strategic.

50% din fermele zootehnice din Ungaria vor aplica măsuri pentru bunăstarea animalelor!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →