Sub ploaia de gloanţe, în Ucraina a început recoltarea cerealelor din producţia 2023 - Revista Ferma
3 minute de citit

Sub ploaia de gloanţe, în Ucraina a început recoltarea cerealelor din producţia 2023

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase, însă, atât producţia, cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriu şi a blocat porturile  importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon.

Estimările preliminare arată că, în acest sezon agricol, producţia de cereale şi oleaginoase ar urma să scadă la aproximativ 45 milioane de tone, de la 53 milioane de tone în 2022, în principal din cauza reducerii suprafeţelor însămânţate cu porumb.

 

Însămânţările de primăvară, în curs de finalizare

Ministrul ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Mikola Solski, a declarat, recent, că şi recolta de grâu va fi mai mică decât în 2022, tot din cauza reducerii suprafeţelor cu grâu de toamnă (3,759 mil. ha, potrivit USDA), dar şi pentru că fermierii au economisit îngrăşămintele.

Ministerul Politicii Agrare şi Alimentaţiei ucrainean a anunţat că însămânţarea din această primăvară este aproape finalizată pe aproape 13 milioane de hectare, din cele 13,158 milioane ha programate, faţă de 12,58 mil. ha culturi înfiinţate în primăvara 2022.

Astfel, din datele oferite publicităţii de autorităţile de la Kiev, rezultă că la jumătatea lunii, suprafaţa totală însămânţată a însumat 271.100 hectare de grâu de primăvară, 810.000 hectare de orz, 138.500 hectare de mazăre, 146.200 hectare de ovăz, dar şi 4 milioane hectare de porumb şi alte cereale.

Campanie recoltare cereale_b

600 mii ha de teren şi 1,5 milioane de tone de cereale în pericol

De asemenea, potrivit la estimările provizorii ale Ministerului Politicii Agrare şi Alimentaţiei din Ucraina, distrugerea barajului Kakhovka şi inundaţiile care au urmat au afectat aproape 10.000 de hectare de teren agricol situat pe malul drept al Niprului, însă impactul ar fi „de câteva ori mai mare” pe malul stâng, ocupat de ruşi. La acestea se adaugă oprirea alimentării cu apă a 31 de sisteme de irigare din Dnipro, Zaporijia şi Herson.

„În 2023, pe malul drept al Niprului vor funcţiona doar 13 sisteme de irigaţii. Hidrocentrala Kahovka a lipsit de apă 94% din sistemele de irigare din Herson, 74% din regiunea Zaporijia şi 30% din regiunea Dnipropetrovsk”, a spus ministrul ucrainean, Mikola Solski, citat de La France Agricole

Distrugerea barajului Kakhovka – pagube de 1,2 miliarde de euro

Dincolo de silozurile cu cereale inundate, scoaterea din funcţiune a sistemului ucrainean de irigaţii din zonă, poate pune în pericol circa 600.000 de hectare de teren agricol şi 1,5 milioane de tone de cereale, pagubele totale în urma distrugerii barajului Kakhovka se ridicându-se la 1,2 miliarde de euro.

Din cauza războiului, Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale agricole, incluzând Crimeea şi terenurile minate şi contaminate, afirmă ministrul ucrainean al Agriculturii. Acesta a declarat că, în acest sezon agricol, aproximativ 7 mil. ha sunt terenuri agricole care nu se ştie dacă vor fi însămânţate şi cu ce culturi.

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →