1 minut de citit

SUA: Criza îngrăşămintelor pune presiune pe cultivatorii de porumb

Pe măsură ce devine tot mai costisitor pentru producătorii americani să cultive porumb, fermierii încep să se gândească dacă nu cumva este mai rentabil să schimbe rotaţia culturilor. În acest caz, prima opţiune ar fi soia, cultură care necesită mai puţin îngrăşământ cu azot.

 

ROTAŢIE CU EFECT DE BUMERANG!

 

Dacă toţi producătorii sau marea lor majoritate ar renunţa la porumb pentru soia, atunci preţurile porumbului ar putea exploda odată cu cererea, poate suficient pentru a depăşi costul îngrăşământului!

porumb-SUA_b

Conform unui studiu realizat de economiştii Universităţii din Illinois, din 2000 până în 2021, diferenţa dintre costul îngrăşămintelor cu porumb şi cheltuielile cu îngrăşămintele pentru soia a ajuns la 48%. Pentru anul acesta, estimarea este că se va ajunge la aproape 50%.

În ceea ce priveşze îngrăşămintele pe bază de fosfat şi potasiu – alţi doi nutrienţi majori pentru culturile agricole – utilizarea este mai proporţională pe suprafaţele cultivate cu porumb şi soia. Prin urmare, modificările preţurilor la îngrăşămintele azotoase au cel mai puternic efect asupra profitabilităţii relative pentru cultura porumbului.

 

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →