Studiu: pasteurizarea neutralizează virusul gripei aviare din lapte! - Revista Ferma
2 minute de citit

Studiu: pasteurizarea neutralizează virusul gripei aviare din lapte!

analize bovine veterinar Studiu: pasteurizarea neutralizează virusul gripei aviare din lapte!
Credit foto: istockphoto.com/jenoche

Cercetătorii britanici au confirmat că pasteurizarea ar trebui să „inactiveze în mod eficient” virusurile gripale H5N1 (gripa aviară) din laptele de vacă, lăsându-l în siguranţă pentru consum.

Studiul detaliază că temperaturile de pasteurizare, dacă sunt aplicate pentru timpii standard din industrie, elimină efectiv orice virus gripal din laptele de vacă. Cercetarea, o colaborare între Centrul de Cercetare a Virusurilor MRC al Universităţii din Glasgow, Institutul Roslin al Universităţii din Edinburgh, Institutul Pirbright şi Agenţia pentru Sănătatea Animalelor şi Plantelor din Regatul Unit – a venit ca răspuns la focarele de gripă aviară înregistrate în fermele de vaci pentru lapte americane.

În cadrul studiului, cercetătorii au amestecat un grup de virusuri gripale cu lapte – atât lapte crud nepasteurizat, cât şi lapte integral disponibil comercial – în condiţii de laborator şi le-au încălzit la temperaturi de pasteurizare de 63°C sau 72°C. Pentru a obţine o înţelegere generală a răspunsului virusurilor gripale la încălzire, au testat un grup de diferite viruşi, inclusiv viruşii gripei umane şi aviare A, grupul de viruşi din care aparţine H5N1, precum şi un virus gripal D – un virus gripal diferit, care infectează în mod natural bovinele.

Pasteurizarea ucide virusul H5N1

„Încălzirea într-un laborator pentru a imita timpii şi temperaturile atinse de pasteurizarea industrială a ucis efectiv toţi virusurile gripale din studiu”, au concluzionat cercetătorii. Oamenii de ştiinţă au continuat acest lucru cu experimente efectuate într-un laborator cu izolare ridicată folosind virusul gripei aviare şi acestea au confirmat, de asemenea, că pasteurizarea ar putea ucide efectiv acest virus în lapte, chiar dacă rămăşiţele materialului său genetic ar putea fi încă detectate.

Pe de altă parte, cercetarea a mai arătat că, dacă laptele nu este pasteurizat, acesta este un „purtător eficient de virusuri gripale infecţioase”, inclusiv gripa aviară. Între timp, dincolo de Atlantic, Departamentul pentru Agricultură al SUA, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor şi oficialii de stat din domeniul sănătăţii publice şi veterinare continuă să investigheze cazurile confirmate de gripă aviară la animale domestice.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →