Structuri furajere în sistem "cover crops", semănate toamna - Revista Ferma
3 minute de citit

Structuri furajere în sistem „cover crops”, semănate toamna

dragomir m Structuri furajere în sistem "cover crops", semănate toamna

Majoritatea crescătorilor de animale obişnuiesc, de ani de zile, să valorifice terenul numai între cele două anotimpuri, vară-toamnă, astfel că mai mult de jumătate de an (6-8 luni), suprafeţe mari de teren sunt lipsite de vegetaţie. Ori sistemul „cover crops” poate fi aplicat preponderent în fermele de creştere a animalelor, din zona de câmpie şi de deal, asigurând, pe acelaşi teren, producţii cel puţin duble faţă de sistemul clasic.

Pentru realizarea eficientă a acestui sistem, fermierul trebuie să aibă în vedere:

• alegerea culturilor din rotaţie, care să permită o acoperire continuă a terenului, pe întreg anul agricol;
• stabilirea unei tehnologii speciale de cultivare şi recoltare, astfel încât perioada de timp dintre cele două culturi să fie cât mai mică.

Sistemul de cultivare „cover crops” a plantelor furajere de toamnă are următoarele particularităţi:

• extindere de aplicare mai mare, atât în zonele de câmpie, cât şi în cele de deal;
• structura culturilor furajere se încadrează mai bine în perioadele de vegetaţie specifice;
• productivitatea şi profitabilitatea sunt mai ridicate faţă de structurile furajere “cover crops” cu semănatul de primăvară.

Tipuri de structuri furajere „cover crops”

Principalele tipuri de structuri furajere „cover crops”, cu semănat în sezonul de toamnă, au fost notate în tabele cu literele A, B şi C.

Structura furajeră „cover crops” de tip A cuprinde borceagul de toamnă semănat la începutul lunii septembrie, succedată, în anul următor, de două culturi: porumb siloz (sau porumb masă verde, sorg, iarbă de Sudan, mei) şi de raigrasul aristat. După recoltarea porumbului se poate semăna, din nou, borceagul de toamnă, în condiţiile în care porumbul nu a fost tratat cu erbicide triazinice şi se recoltează cel mai târziu la începutul lunii septembrie.

Tabela tip A cc

Structura furajeră „cover crops” de tip B cuprinde semănatul raigrasului aristat la începutul toamnei (în cultură pură sau în amestec cu trifoiul roşu sau cu trifoiul alexandrin), menţinându-se în cultură până în toamna anului următor, când se seamănă borceagul de toamnă. Acest amestec, dintre raigras aristat şi trifoi roşu sau trifoi alexandrin, produce un număr mare de recolte (4-6).

Tabela tip B cc

Structura furajeră „cover crops” de tip C se poate aplica în condiţii de irigare sau în zonele cu primăveri mai ploioase. Acest sistem constă în semănatul raigrasului aristat toamna şi realizarea în anul următor (până la începutul lunii mai) a una-două recolte de masă verde, după care se seamănă porumb siloz (sau porumb masă verde, sorg, iarbă de Sudan, mei).

Tabela tip C cc

Articol publicat în revista Ferma nr. 10 (65) – octombrie 2008.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →