Practic, administratorul societăţii Agro Raluca din Semlac, judeţul Arad, nici nu şi-a asumat prea multe riscuri stocând producţia de grâu şi porumb obţinută anul trecut, pentru care şi-a asigurat un preţ minim de valorificare prin Agricover.
În cele din urmă, pe kilogramul de grâu a primit între 67 şi 72 de bani, un grâu de calitate superioară, cu un conţinut de proteină de 14,5-15%. Un grâu de profesionişti, cum îi place să spună el. E vorba de soiul Apache, din portofoliul Limagrain, o varietate de grâu nearistată, de talie medie-timpurie şi cu o adaptabilitate foarte ridicată. Are o putere mare de înfrăţire şi de umplere a bobului, toleranţă bună la iernare, cădere şi boli specifice, ne-a asigurat arădeanul.
În luna martie, acesta a vândut nu mai puţin de 4.200 de tone. Mai bine de jumătate din această cantitate a fost achiziţionată de divizia de cereale a grupului Raiffeisen, în mai multe tranşe, pentru care s-a plătit între 68,5 şi 72 de bani/kg. În vară a dat doar cât să achite arenda. Atunci, pe kilogramul de grâu nu putea obţine mai mult de 57 bani. Făcând calculele la final, a realizat un profit de 18 euro la tonă, după ce a plătit către Agricover stocarea.
„Când mă grăbesc şi am nevoie de lichidităţi, dau un telefon celor de la Agricover şi în două-trei zile am banii. Condiţiile sunt avantajoase, din punctul meu de vedere. Ei îmi garantează un anumit preţ de achiziţie sub formă de credit, urmând ca eu să le înapoiez suma obţinută, plus dobânda de 5% pe an şi 0,2 pe lună”, ne-a explicat Dan Herţeg.
Pe de altă parte, porumbul l-a valorificat cu 60 şi cu 62 bani kilogramul. Şi chiar dacă preţul nu a fost atât de avantajos ca în cazul grâului, tot a fost mai mare faţă de cât se comercializa porumbul în toamnă. În total a vândut acum în primăvară 2.200 de tone. La AgriBroker a livrat 850 de tone, iar restul de 1.350 tone a ajuns în fosta bază de recepţie a cerealelor de la Lovrin.