Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nr. 183 din 21.10.2020 pentru aprobarea procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum aparţinând utilizatorilor de tip clienţi finali noncasnici prin instalaţii de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri lasă loc de la interpretări.
3 întrebări pentru ANRE
Mihai Maidaniuc, din Suceava, abonat fidel al revistei Ferma, el însuşi fermier, are unele nedumeriri: “Intenţia legiuitorului, probabil, a fost de a veni în ajutorul fermelor agricole, care, prin normele de funcţionare, sunt amplasate în afara localităţilor. Însă Ordinul cu pricina ridică mai multe probleme tehnice. Întrucât nu este însoţit de norme metodologice de aplicare şi lasă loc la interpretări, se impun următoarele întrebări:
• Ce înseamnă racordul electric la reţeaua de interes public?
• Care este structura racordului electric şi ce elemente tehnice şi constructive conţine: cum ar fi stâlpii, podeţe, separator, transformator, contor etc…?
• Cine suportă lucrările de construcţie-montaj şi în ce proporţii pe fiecare element constructiv?”
Apoi continuă: “Din încercările mele de a obţine informaţii de la operatorii de reţea, constructori de branşamente şi alţi furnizori de servicii, nu am reuşit să înţeleg conţinutul Ordinului şi cum se vine în ajutorul fermelor”.
sursa foto: www.canva.com
Distribuitorii sunt obligaţi să realizeze racordurile
La solicitarea revistei Ferma cu nr. 26513/10.03.2021, ANRE a transmis un răspuns detaliat, semnat de Roxana Gheorghe, director Direcţia Reglementări Piaţă Energie, cu lămuriri tehnice din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, ANRE a emis Ordinul nr. 17/2021 ce stabileşte procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public a clienţilor casnici şi a celor finali noncasnici prin instalaţii de racordare de până în 2.500 de metri. Aceasta prevede faptul că distribuitorii de electricitate sunt obligaţi să finanţeze şi să realizeze lucrările de racordare la reţeaua de electricitate a clienţilor casnici şi a celor finali noncasnici. Proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru racordarea celor interesaţi se realizează de către persoane autorizate sau operatori economici atestaţi de ANRE.
Aşadar, toţi cei care doresc să se racordeze la reţeaua de electricitate o pot face, în mod gratuit, doar cu plata verificării dosarului de instalaţie sau vor putea suporta ei costurile necesare pentru proiectarea şi execuţia instalaţiilor de racordare, urmând ca apoi să îşi recupereze banii de la distribuitorii de energie electrică, în cinci tranşe anuale egale.
Ce responsabilităţi are consumatorul?
Ordinul prevede că montarea cablurilor şi instalarea contoarului electric cad în responsabilitatea consumatorului şi se fac pe cheltuiala acestuia. Regulamentul din acest ordin prevede tot ce se întâmplă de la cel mai apropiat stâlp de electricitate, până la intrarea în imobil.
Important! În termen de 30 de zile, operatorii de distribuţie a energiei electrice vor trebui să îşi elaboreze propriile proceduri privind proiectarea şi executarea lucrărilor de racordare.
O altă prevedere este că utilizatorul noncasnic va fi obligat să folosească şi să păstreze destinaţia locului de consum pe o perioadă de cinci ani de la data racordării.
Termenul de racordare, inclusiv recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei, este de maximum 90 de zile de la data obţinerii acordului/autorizaţiei pentru instalaţia de racordare. De asemenea, Ordinul ANRE prevede că operatorul este obligat să obţină acordul pentru instalaţia de racordare fără întârziere nejustificată.
Ferma cu un singur bec aprins!
Concret, Mihai Maidaniuc are o fermă la Rogojeşti, aproape de hidrocentrala de pe Siret. Timp de aproape 15 ani, primea 25 kW curent de la Administraţia Naţională „Apele Române” printr-o reţea branşată de el, ce a costat peste 30.000 lei. În luna ianuarie, furnizorul
l-a somat că va sista alimentarea fermei cu curent. În urma unor discuţii cu distribuitorul zonal de electricitate, s-a stabilit ca Mihai Maidaniuc să primească energie fix pentru alimentarea unui bec!! Mai precis 1,5 kW pe zi! „Distribuitorul de electricitate se foloseşte de pământul meu pentru transportul energiei, întrucât are 8 stâlpi din beton pe terenul meu, dar eu nu mă pot folosi de o investiţie care m-a costat scump”, susţine fermierul.
Acum, operatorul zonal de distribuţie a electricităţii are baza legală de racordare a fermei sale la reţeaua electrică de interes public.
un articol de
MARIAN MUŞAT