Statul şi-a pus propriii fermieri la zid! - Revista Ferma
3 minute de citit

Statul şi-a pus propriii fermieri la zid!

Ne întrebăm cum de am ajuns în acest punct dramatic şi cine e de vină!

Statul român a avut cândva soluţia în mână. E vorba de Fondul Mutual, salvarea fermierilor. De ce nu a dus lucrurile până la capăt?
În reforma Politicii Agricole Comune (PAC) 2013-2020, fostul comisar pentru agricultură, Dacian Cioloş, a introdus un mecanism de sprijin pentru fermieri, numit Fond Mutual, iar Regulamentul European (RE) 1305/2103 a creat cadrul legal de gestionare a riscurilor în agricultură. Cu alte cuvinte, cum să faci un FOND MUTUAL, adică un sistem de asigurări acreditat de stat, prin care fermierii să poată fi despăgubiți!

R.E. 1305/2103 a fost transpus în PNDR 2014-2020, prin Măsura 17 – Fonduri mutuale. Şi aici s-a oprit totul! CINE este vinovat pentru că această plasă de siguranţă pentru fermieri nu există?

Un principiu al funcționării Fondului Mutual este cel al participării autorităţilor publice, adică finanţarea fondului se putea face cu 2/3 bani de la statul român şi UE şi 1/3 contribuţia fermierilor. STATUL român a alocat ceva bani, dar apoi a aruncat totul în cârca fermierilor. Iniţial, Fondul Mutual dispunea de 800 milioane de euro, apoi bugetul s-a redus la 400 de milioane, apoi la 200 de milioane şi acum avem ZERO lei! Unde sunt banii?
În 2017, fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a luat banii de la Fondul Mutual şi i-a distribuit pe alte măsuri! Aşa a înţeles STATUL să sprijine fermierii români pentru a face față competiţiei din piață! Iar consecințele se văd acum!
Pionul principal pentru funcționarea Fondurilor Mutuale ar fi fost Camerele Agricole, dar nu le avem nici pe acestea! Politicienii nu le-au dorit.

Drept urmare, despăgubirea fermierilor pentru pagubele produse de secetă se face în totalitate din bugetul statului! Dacă am fi avut Fond Mutual, fermierii ar fi fost despăgubiţi în proporţie de 70% cu bani europeni prin următorul mecanism: PAC – Regulament European – Camere Agricole – Fond Mutual – despăgubiri pentru fermieri. Or, nu avem NIMIC din toate acestea, din cauză că STATUL nu şi-a făcut treaba până la capăt! Și-a pus propriii fermieri la zid!

Poate că agricultorii sunt îndreptățiți acum să inițieze o acţiune juridică pentru a li se crea acel Fond Mutual care să-i salveze de la faliment în cazul unor calamități precum a fost seceta din acest an. E dreptul lor garantat de Constituţia României: “Statul trebuie să asigure libertatea comerţului şi protecţia concurenţei loiale”.
Subiectul l-am dezbătut pe larg şi într-o manieră cu totul inedită la Fermy Show Special, prima emisiune moderată de un robot. Click AICI pentru a urmări dialogul meu cu Fermy!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →