Statele membre susțin înființarea unei burse a cerealelor inter-BRICS. Ar putea deveni BRICS noul OPEC? - Revista Ferma
6 minute de citit

Statele membre susțin înființarea unei burse a cerealelor inter-BRICS. Ar putea deveni BRICS noul OPEC?

Rusia face eforturi pentru a schimba piaţa mondială a cerealelor şi a reduce dependenţa de dolarul american prin organizarea schimbului de cereale inter-BRICS.

BRICS cereale scaled Statele membre susțin înființarea unei burse a cerealelor inter-BRICS. Ar putea deveni BRICS noul OPEC?

Comunitățile de afaceri din țările BRICS susțin ideea de a stabili o bursă de cereale inter-BRICS pentru a facilita comerțul dintre membrii blocului comercial, a declarat Eduard Zernin, președintele Uniunii Ruse a Exportatorilor de Cereale (RUGE), pentru agenţia de știri Interfax. La sfârşitul anului trecut, Ministerul rus al Agriculturii a propus să se înființeze o bursă de cereale BRICS. Această mișcarea este în conformitate cu politica generală a Rusiei din ultimii doi ani de aprofundare a legăturilor comerciale cu țările emergente.

S-a trecut de prima etapă

Prima etapă a discuțiilor privind bursa de cereale inter-BRICS, care a implicat consultări la nivel național, a fost finalizată cu succes, conform declaraţiilor oficiale.

Propunerea nu a atras prea multă atenție până în martie, când a fost susținută de președintele rus Vladimir Putin. În timpul unei întâlniri cu fermierii ruși, Putin a spus: „Toate prețurile de referință (la cereale) sunt stabilite în SUA și Europa, de exemplu, la Paris. Câte cereale produc francezii? Cred că mai puțin decât noi. Și totuși, conform tradiției, prețurile de referință sunt formate acolo.” Vladimir Putin a numit prețurile existente pe piața globală a cerealelor inechitabile, adăugând că ideea de a înființa o bursă de cereale BRICS este bună și promițând să o rezolve la nivel superior de guvern.

Ce spun oficialii ruşi?

„Infrastructura existentă a pieței globale a cerealelor a fost formată în urma celui de-al Doilea Război Mondial, când exporturile de grâu și porumb din SUA au dominat piața”, a spus Eduard Zernin. Deși exporturile americane nu mai joacă rolul pe care îl aveau înainte, prețurile globale sunt determinate în primul rând de Bursa de la Chicago. De asemenea, Moscova încearcă să elimine comercializarea cerealelor pentru dolari americani în favoarea monedelor naționale ale statelor membre BRICS.

Cât produce şi cât consumă BRICS?

Rusia insistă că țările BRICS sunt cei mai mari producători și exportatori de cereale, dar nu au nicio influență pentru a influența prețurile mărfurilor agricole esențiale pentru securitatea lor alimentară. Bursa de mărfuri BRICS ar putea rezolva această problemă.

Se estimează că, în 2023, producţia agricolă a statelor membre BRICS a reprezentat 1,17 miliarde de tone de cereale pe an,adică cca. 42% din volumul global. Consumul combinat a fost de 1,1 miliarde de tone, egal cu cca. 40% din consumul global. În urma extinderii BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) de la 1 ianuarie, când blocul economic a primit Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iran și Etiopia, cifrele au ajuns la 1,24 miliarde de tone, respectiv 1,23 miliarde de tone.

OPEC pentru piaţa cerealelor

RUGE se așteaptă ca bursa de cereale BRICS să fie gata din punct de vedere tehnic până în octombrie 2024, aşa cum a declarat recent Eduard Zernin, șeful RUGE. Zernin a adăugat că Rusia intenționează să creeze o piață digitală modernă, de înaltă tehnologie.

Scopul declarat oficial al alianței este de a facilita comerțul dintre statele membre, dar analiștii avertizează că noua structură va urmări să devină un analog al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru piața mondială a cerealelor, cu scopul de a influența prețul cerealelor.

Ideea de a reglementa prețurile la mărfurile agricole pare atractivă, dar în acest scop BRICS trebuie să stabilească nu doar o bursă, ci și o uniune sectorială precum OPEC pe piața mondială a petrolului, a declarat Yaroslav Lisovolik, șeful BRICS+ Analytics, un think tank cu sediul la Moscova.

OPEC este un grup de țări mari producătoare de petrol format pentru a reglementa performanța producției și pentru a influența prețurile pieței petroliere globale. Economiștii descriu adesea OPEC ca un exemplu de manual pentru „cartel” – o alianță stabilită pentru a împiedica concurența pe piață.

De la teorie la practică

În teorie, membrii BRICS au capacitatea necesară pentru a deveni analogi ai OPEC. Dar analiştii au remarcat că, în timp ce OPEC este o organizaţie a exportatorilor de petrol, majoritatea ţărilor BRICS sunt importatoare nete de cereale. Doar Rusia și Brazilia dețin o cotă substanțială din piața mondială a cerealelor și pot beneficia eventual de pe urma reglementării prețurilor.

În Rusia, bursa de cereale BRICS este văzută ca o modalitate de a contesta ordinea mondială occidentală, la fel cum OPEC înființată în anii 1960 a contestat oligopolul firmelor petroliere anglo-americane.

Provocarea Occidentului…

Astăzi, exporturile Rusiei reprezintă un sfert din comerţul global de cereale, în timp ce prețurile globale sunt stabilite de bursele occidentale, iar livrările sunt controlate de marii traderi europeni și americani.

Ideea înființării unui schimb BRICS este în concordanță cu tendința recentă de apropiere între membrii blocului, în special Rusia și China.

În octombrie 2023, Food Export Trade, o firmă rusă exportatoare de cereale, a semnat un contract de 26 de miliarde de dolari pentru a furniza Chinei cca. 70 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase în următorii 12 ani. Conform acestui acord istoric, Rusia intenționează să extindă producția de cereale în Siberia, Urali și Orientul Îndepărtat, părți slab populate ale țării în care agricultura nu este la fel de mult dezvoltată ca în regiunile europene. Țara va vinde aproape în întregime cantitățile suplimentare Chinei.

UE este concurent sau piață țintă pentru exporturile ruse?

UE ameninţă cu impunerea de noi sancţiuni şi a unor taxe suplimentare asupra importurilor de cereale din Rusia, în încercarea de a limita veniturile economiei ruse și de a proteja piața europeană. În timp ce oficialii ruşi au remarcat că o interdicție a importului de produse agricole rusești ar putea dăuna procesatorilor europeni, în special pe piețele din Italia și Spania.

Actorii cheie ai economiei globale sunt China și Statele Unite, care au parteneri comerciali importanți în jurul lor. În aceste condiţii, analiștii ruși cred că relațiile dintre China și țările occidentale vor determina în mare măsură viitorul unor proiecte precum bursa de cereale BRICS. Tensiunile comerciale care se profilează între țările occidentale și China ar putea împinge aceasta din urmă să exploreze mai activ oportunitățile de aprofundare a legăturilor cu alte economii emergente.

Rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din 2024 va juca un rol important, întrucât candidatul republican, fostul președinte Donald Trump, încearcă să escaladeze conflictul comercial prin impunerea de taxe de 50% la importurile din China.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →