Hibrizi performanţi şi productivi
În ferma de la Giulvăz, cultura de rapiţă de toamnă ocupă o suprafaţă de aproape 1.000 de hectare.
Hibrizi cultivaţi sunt performanţi, stabili, cu toleranţă la boli și rezistenţă la scuturarea boabelor din silicve şi provin din gama de seminţe Dekalb (Bayer), InVigor (BASF) şi LG.
Am solicitat specialistului câteva elemente de tehnologia de cultivare. Cultura de rapiţă a fost înfiinţată pe 25 august, anul trecut. Prelucrarea terenului a fost realizată cu un cultivator de mirişte (gruber), urmată de o trecere cu discul. Pentru fertilizarea solului s-a folosit un îngrăşământ chimic complex cu 8% azot şi 30% fosfor, în cantitate de 180 kg la hectar. Tratamentele fitosanitare, efectuate la timp şi cu produse performante, au menţinut cultura curată şi sănătoasă până la momentul recoltării.
Costuri de producţie de 1.200-1.300 euro pe hectar
Alexander Degianschi crede că producţia va fi un pic sub cea de anul trecut, când a obţinut o medie de 3.500 kg la hectar, precizând că nu a încheiat contracte futures şi va rămâne cu producţia stocată, atât cât trebuie pentru a obţine un preţ rezonabil. Agricultorul susţine că piaţa este volatilă şi preţul se va stabiliza în funcţie de cerere şi ofertă, dar şi de contextul internaţional.
Potrivit acestuia, cultura de rapiţă a necesitat cheltuieli de producţie mari mari cu 40 la sută, în comparaţie cu sezonul trecut. Costurile pe hectar s-au dus undeva la 1.200-1.300 de euro, în balanţă atârnând greu scumpirile la îngrăşăminte, pesticide, motorină…
O producţie de grâu de peste 7.000 kg/ha
La grâu s-au făcut primele probe de lan pe parcelele nisipoase unde plantele au ajuns la maturitate. Până ieri (21 iunie a.c.) combinele au adunat producţia de pe circa 100 de hectare, din peste 2.000, la o umiditate a boabelor de 13,8 la sută. „Am decis să mai stăm câteva zile până să intrăm din plin la recoltat, nu toate lanurile sunt coapte. Genetica este preponderent străină. Deocamdată, nu dau cifre privind producţia medie pe societate până nu am câteva sute de hectare recoltate. Însă pot zice că dacă în sezonul trecut ne-am închis cu 7.600 kg de boabe la hectar, anul acesta nu cred că vom atinge acest randament”, a concluzionat Alexander Degianski.
Marian MUŞAT