Sintetic, în ferma lui Raul Mărunţoiu, starea culturilor (multiplicată în multe alte exploataţii agricole) stă cam aşa:
• la orz spicele ies afară din burduf;
• grâul a depăşit alungirea paiului şi a intrat în faza de burduf;
• rapiţa este înflorită, ramificată şi urmează formarea fructificaţiilor;
• mazărea are talia de 15-20 cm şi a început să rămurească;
• prăşitoarele de primăvară sunt răsărite; porumbul şi floarea soarelui sunt în fenofaza de 4 frunze.
În lipsa apei, semănăturile de toamnă se vor ofili
Producătorul agricol se află într-o situaţie deloc confortabilă: toate culturile au mare nevoie de apă. „În acest sezon am aproximativ 600 de ha semănate cu grâu, 200 cu orz, 400 de rapiţă şi vreo 80 de ha cu mazăre; la acestea se adaugă 110 ha cu floarea soarelui şi porumb. În orizontul de sol 0-30 cm e foarte puţină umiditate, mai jos, în adâncime, este uscăciune, ceea ce generează o mare problemă”, a susţinut Raul Mărunţoiu.
Tanymecus atacă furibund!
Producătorul agricol din Năvodari a dorit să externalizeze o problemă nou apărută. „La porumb şi la floare am avut parte de un atac fantastic de Tanymecus dilaticollis (răţişoara porumbului)! Noi nu aveam niciodată 15-20 de indivizi pe mp, anul ăsta e o problemă, deşi sămânţa încorporată a fost tratată cu neonicotinoide. Explicaţia este că s-a acumulat în sol o rezervă serioasă de agenţi de dăunare din anii trecuţi, când s-a interzis tratamentul la sămânţă”, a explicat constănţeanul.
Acesta a intervenit cu un insecticid de contact, însă efectul a fost unul redus. De aceea, a fost nevoie de mai multe aplicări, chiar şi de două ori pe zi, în momentele în care ieşeau dăunătorii la atac.
Vânturile aduc uscăciunea
În concluzie, culturile de toamnă, în momentul de faţă, arată bine! Însă… „dacă nu primim ploaie în zilele următoare, mai mult de 4,5 tone/ha la păioase şi 2 tone la rapiţă nu vom face. Plantele nu vor avea de unde să aibă apă. Cu toate că suntem învecinaţi cu complexul de lacuri Razim-Sinoe, nu putem beneficia de umiditatea de împrumut, de briza mării, deoarece e o zonă foarte puternic energetică, cu vânturi care bat foarte tare, aproape zilnic şi aduc uscăciunea”, susţine Raul Mărunţoiu.
În momentul de faţă am încheiat toate verigile tehnologice pe care doream să le fac la culturile de toamnă, inclusiv tratamentele fitosanitare, două la număr, că nu mă mai întind la 3-4. Eu nu am uitat lecţia lui 2020, am redus lucrările la strictul necesar, la atât cât este nevoie.
RAUL MĂRUNŢOIU
Agricultor jud. Constanţa
Irigaţii la foc continuu!
În fermele unde terenurile sunt amenajate la irigat, agregatele de pompare, cât şi echipamentele de udare lucrează non stop. „Noi am irigat de la începtul primăverii şi irigăm în continuare. Este secetă şi plantele au nevoie de apă”, ne-au declarat fermierii din zona Bădălan – Brateş, de lângă municipiul Galaţi.
Ploile au ţârâit câţiva litri, neuniform, la fiecare sfârşit de săptămână, însă insuficient pentru a reface capacitatea de câmp. Culturile de cereale păioase au un parcurs vegetativ optim, iar prăşitoarele de primăvară au apa necesară pentru creştere şi dezvoltare normală, datorită irigaţiilor.
Avem 400 de grâu şi orz, tot atâtea de porumb, 190 ha cu floarea soarelui şi 150 de soia. La toate culturile, mai puţin fl. soarelui, am asigurat apa de răsărire şi de întreţinere pe vegetaţie. Lucrăm cu 4 instalaţii liniare care asigură un front de udare pentru 700 ha cultivate!
ALEXANDRU MARCIUC
Agricultor Bădălan-Brateş
Jud. Galaţi
ANM ANUNŢĂ DEFICIT DE APĂ!
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în a doua jumătate a lunii valorile termice se vor situa peste cele obișnuite în această perioadă.
Regimul pluviometric estimat va avea o tendință spre deficit în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele extracarpatice. În ultima săptămână din mai, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea estică a țării.
un articol de
MARIAN MUŞAT