La începutul anilor ’90, Marian Şandor a ales să lucreze în agricultură, împreună cu mama lui şi cu fratele său, Ioan. De câte ori s-a ivit ocazia, a cumpărat sau a preluat „cu ţârâita” în arendă mici suprafeţe de teren. Acum exploatează în jur de 100 de hectare, fărâmiţate în mici parcele cu suprafeţe cuprinse între 0,30 şi 4 hectare! Pe aceste petice de pământ nu prea poţi face mare lucru, în sensul obţinerii performanţei sau a randamentelor! Aşa că fermierul s-a gândit să le cultive în sistem ecologic, întrucât sunt mult mai profitabile.
Teren lucrat împotriva voinţei proprietarilor!
„Astă-iarnă, au venit în zonă două companii germane, cu acelaşi acţionar, care au preluat o fermă din vecinătatea mea şi toate contractele de arendă. Aşa că m-am trezit că vreo 10 hectare de-ale mele (intercalate între alte parcele) au fost arate şi semănate cu porumb şi soia, iar alte opt au fost şi erbicidate. Administratorului i-am explicat că a cumpărat afacerea, dar nu şi pământul meu pe care vreau să-l cultiv bio”, susţine Marian Şandor.
Acesta a reclamat la poliţie distrugerea bunurilor şi tulburarea de posesie.
Primăria solicitată să constate pagubele
Prin adresa nr. 1914/16.06.2021, Marian Şandor s-a adresat Primăriei Gheorghe Doja, solicitând constatarea şi evaluarea pagubelor produse de firmele cu pricina, pe terenurile agricole deţinute în proprietate şi terenuri administrate pe bază de arendă.
„Menţionez că firmele, fără acordul meu şi fără a avea o bază legală, mi-au arat, discuit, semănat şi erbicidat cu Glifosat, cinci suprafeţe parcele, deşi eu aveam plante de nutreţ şi conversie pentru teren cultivat ecologic, cu angajament la APIA pentru cinci ani”, scrie în adresa fermierului.
Apoi, printr-o altă adresă, Ioan Şandor solicită primăriei acelaşi lucru. „Norocul meu e că terenurile sunt în anul doi de conversie şi nu au intrat, efectiv, în sistem de producţie bio. Dacă aveam culturi convenţionale, nu mai era vreo problemă! Ce mă fac de anul viitor când va trebui să semnez la APIA contract pe cinci ani?”, se întreabă mureşeanul.
Primăria a notificat firmele
Ne-am adresat şi autorităţii publice locale pentru lămuriri. „Nu m-am ocupat eu de această problemă, ci primarul şi Compartimentul Agricol şi Fond Funciar – Cadastru din primărie. Ce ştiu eu e că s-au primit sesizări privind intrarea abuzivă pe terenurile oamenilor. Sunt unsprezece deţinători de terenuri, cu suprafeţe de la câţiva zeci de ari la câteva hectare, care au depus sesizări. Noi am notificat firmele să rezolve litigiul pe cale amiabilă. În răspunsul primit se invocă motivul că planul de sistematizare nu este întocmit, situaţia parcelării nefiind clară. Acum nu ştiu dacă s-a ajuns la un rezultat, nouă nu ne-au comunicat nimic”, ne-a declarat secretarul Primăriei Gheorghe Doja.
“Ne încurcă suprafeţele intercalate între solele noastre!”
Am luat legătura şi cu reprezentanţii firmelor germane pentru a le afla poziţia. “Noi am preluat contractele de arendă şi terenurile ce figurau în evidenţele unei firme pe care am cumpărat-o, după care am început să lucrăm. Până la urmă s-a dovedit că o parte din teren se află în arenda fraţilor Şandor şi o alta în proprietatea lor. Sigur că ne încurcă serios suprafeţele mici, intercalate între solele noastre”, a precizat Robert Precup, reprezentantul SC Richiger SRL.
La întrebarea cum vedeţi rezolvarea acestei situaţii, Robert Precup ne-a răspuns: ”deocamdată nu ştim exact; e primul an în care am început lucrul în zonă, urmează ca pe viitor să găsim o soluţie amiabilă. Noi am propus un schimb de terenuri, dar nu se vrea nicicum! Rămânem deschişi discuţiilor constructive!”
Litigiul se va soluţiona în instanţă?! Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 octombrie 2021!
un articol de
Marian MUŞAT