Spune STOP buruienilor din cultura de porumb - Revista Ferma
5 minute de citit

Spune STOP buruienilor din cultura de porumb

Spune STOP buruienilor din cultura de porumb
Spune STOP buruienilor din cultura de porumb

Multiplele întrebuinţări în alimentaţia omului, a animalelor şi ca materie primă pentru o serie de industrii, fac din cultura porumbului una din cele mai importante culturi, atât pe plan mondial cât şi naţional.

Porumbul este o plantă sensibilă la îmburuienare, concurenţa buruienilor pentru apă, hrană şi lumină aducând pagube însemnate producţiei, aceasta putând scădea cu peste 80%.

Summit Agro România este una dintre companiile cu un portofoliu complex de erbicide pentru combaterea integrată a buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate din cultura porumbului.

Logo Click Pro Spune STOP buruienilor din cultura de porumb

 

Click Pro conţine două substanţe active: terbutilazin 326 g/L + mesotrione 50 g/L, asigurând un spectru larg de combatere a buruienilor din cultura porumbului.

Substanţa activă terbutilazin face parte din grupa triazinelor, este preluată de buruieni prin rădăcini şi frunze, apoi este translocată prin xilem în plantă, acumulandu-se în vârfurile de creştere şi frunze.  Buruienile se îngălbenesc, apoi se necrozează.

Substanţa activă mesotrione are acţiune sistemică, fiind absorbită prin rădăcină, tulpină şi frunze şi este translocată rapid în întreaga plantă prin xilem şi floem. Acţionează prin inhibarea enzimei HPPD, întrerupând sinteza unor compuşi (plastoquinona şi tokoferol), ceea ce duce la blocarea fotosintezei şi a producţiei de carotenoizi în buruiană.

Produsul are dublă acţiune – peliculară şi sistemică. Poate fi aplicat atât preemergent, cât şi postemergent.

Aplicat în postemergenţă, asigură o combatere bună a buruienilor monocotiledonate anuale Echinochloa crus-galli, Digitaria sanguinalis, Setaria sp. Pentru un control bun al buruienilor menţionate recomandăm ca aplicarea să se facă până la stadiul de înfrăţire al buruienilor.

Produsul combate şi principalele specii de buruieni dicotiledonate întâlnite în cultura porumbului: Amaranthus sp., Chenopodium sp., Xanthium strumarium etc.

În postemergenţă produsul poate fi aplicat până la stadiul de 8 frunze ale plantei de porumb, asigurând în acest caz şi combaterea buruienilor cu emergenţă târzie – Abutilon theophrasti, Helianthus annuus, Solanum nigrum.

Doza omologată este de 2 – 2,3 L/ha.

Doza aplicată se stabileşte în funcţie de gradul de îmburuienare, stadiul de dezvoltare a buruienilor şi în funcţie de modul de folosire a produsului – singur sau în amestec cu un alt erbicid.

La o îmburuienare ridicată şi un stadiu mai avansat de dezvoltare a buruienilor, doza recomandată este de 2,3 L/ha, iar în amestec cu un alt erbicid se poate utiliza doza de 2 L/ha.

LOGO CLICK TRIO Spune STOP buruienilor din cultura de porumb

Click Trio este cel mai nou erbicid din portofoliul Summit Agro România, produs cu 3 substanţe active ce controlează atât buruienile dicotiledonate cât şi pe cele monocotiledonate.

Cele 3 substanţe active conferă erbicidului moduri diferite de acţiune şi activitate atât la sol cât şi foliară. Pe lângă substanţele active terbutilazin şi mesotrione pe care le conţine erbicidul Click Pro, Click Trio mai conţine clomazonă, ce face parte din grupa isoxazolidinone, acţionând prin inhibarea biosintezei carotenoidelor. Clomazona se absoarbe prin rădăcină şi vârfurile de creştere, cu translocare acropetală până la nivelul frunzelor.

Click Trio se poate aplica din faza de preemergenţă a porumbului în doza de 1,7 – 2 L/ha, până în faza de 2-3 frunze ale culturii, în doză de 1,5 – 2 L/ha. Dacă utilizaţi un alt produs în amestec, pentru controlul buruienilor monocotiledonate perene, recomandăm doza de 1,5 L/ha.

Spectrul de buruieni combătute este unul foarte mare, de la buruieni monocotiledonate precum Echinochloa crus-galli, Poa annua, Setaria viridis, Digitaria sanguinalis, până la buruieni dicotiledonate ca Abutilon theoprasti, Amaranthus retroflexus, Chenopodium album, Polygonum persicaria, Sonchus spp.

Click Trio conferă protecţie şi după aplicare, în funcţie de umiditatea din sol, astfel că fermierii pot controla şi următoarele valuri de buruieni anuale, fără a fi nevoie să mai intervină cu un alt produs.

Pledge 50 WP are ca substanţă activă flumioxazin 50% şi este utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi a unor specii monocotiledonate. Se aplică pelicular, până la răsărirea culturii de porumb şi are acţiune reziduală. Nu se amestecă cu alte produse. Se aplică preemergent.

Doza omologată este de 90-120 g/ha în 300-400 L apă.

Principalele buruieni combătute: Solanum Nigrum, Amaranthus sp., Chenopodium album, Stellaria media.

Lancelot Super este un erbicid sistemic, cu două substanţe active: aminopiralid 30% şi florasulam 15%, cu acţiune eficientă asupra buruienilor dicotiledonate anuale şi perene: Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Brassica oleracea, Cirsium arvense, Galium aparine, Xanthium strumarium etc.

Se aplică în doza de 33 g/ha postemergent, la stadiul de 4 – 6 frunze ale culturii de porumb şi se absoarbe în principal prin frunze, iar secundar prin rădăcini.

Arbiter este un erbicid sistemic, ce are ca substanţă activă fluroxipir 200 g/L, ce se aplică postemergent. Este utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale şi perene din cultura porumbului.

Doza omologată este de 1 L/ha, aplicat de la 3 la 6 frunze ale porumbului.

Este absorbit prin aparatul foliar al buruienilor şi translocat în toată planta. Efectul erbicidului poate fi observat la 7-10 zile de la aplicare.

Combate foarte bine Galium aparine, Rubus spp., Capsella bursa-pastoris, Equisetum arvense.

Barracuda are ca substanţă activă mesotrione 100 g/L şi acţionează sistemic, cu aplicare în postemergenţă. Combate buruieni dicotiledonate şi unele monocotiledonate anuale.

Doza omologată este de 0,75 – 1,5 L/ha, aplicat când plantele de porumb au 2-8 frunze.

Majoritatea buruienilor cu frunză lată sunt sensibile la erbicidul Barracuda, exemplu fiind: Abutilon theophrasti, Amaranthus spp., Ambrozia tifida, Chenopodium spp., Polygonum sp., Xanthium strumarium.

Pentru combaterea eficientă a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor porumbului recomandăm totodată respectarea rotaţiei culturilor şi a asolamentului.

Echipa Summit Agro România

RGB Logo Sumi Agro pe patrat Spune STOP buruienilor din cultura de porumb

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →