5 minute de citit

Sprayerul inteligent: cu 90% mai puțin erbicid

Sistemul digital a fost creat în cadrul parteneriatului dintre Bosch şi BASF, care au semnat un acord de joint-venture în noiembrie 2019, iar acum acesta a fost implementat pe un pulverizator tractat al companiei Amazone, pentru testarea în câmp, în condiţii reale de lucru. Bosch a pus la dispoziţie camerele video, sistemul de iluminat şi tehnologia software de identificare a buruienilor.

pulverizator inteligent (3) (1)_b

„Datorită conectării maşinilor agricole folosind senzori de înaltă tehnologie, software inteligent şi produse digitale, putem face agricultura de mâine mai eficientă şi în acelaşi timp mai ecologică.” – ANDREW ALLEN, Reprezentant Robert Bosch GmbH

BASF integrează datele furnizate de imaginile captate în teren, pentru a face apoi determinări pe baza înregistrărilor istorice, dar şi a celor obţinute în timp real, indicând strategia de aplicare a substanţelor fitosanitare. Sistemul de recunoaştere a imaginii de la Bosch identifică în milisecunde buruienile existente într-un stadiu foarte timpuriu de creştere, pentru a aplica erbicide cu precizie şi eficienţă ridicată pe suprafaţa vizată.

 

Precizie milimetrică

Tehnologia LED de iluminare, special dezvoltată, intervine în condiţii de lumină ambientală slabă, precum cele existente în zonele umbrite sau chiar pe timp de noapte. Potrivit Amazone, un alt avantaj al soluţiei integrate SmartSprayer este superioritatea sa în raport cu tehnologiile care utilizează sateliţi şi drone, deoarece plantele sunt identificate la nivel milimetric, astfel fiind facilitată aplicarea extrem de localizată.

 

Erbicidare în timp real

Amazone a demarat deja o campanie amplă de testare a maşinii de erbicidat UX 5201 SmartSprayer, având lăţimea de lucru de 36 metri. „În rutina zilnică a unei ferme cu suprafeţe mari de teren arabil, aplicarea cu precizie a erbicidelor foliare «verde pe verde» se realizează în timp real. Tehnologia video de la Bosch detectează buruienile în culturile dispuse în rând, iar motorul Xarvio™ Agronomic Decision-making Engine (ADE), produs de BASF Digital Farming Solutions, decide tipul de aplicare”, se precizează într-un document al companiei Amazone.

 pulverizator inteligent (1)_b


Testări în câmp la sfeclă de zahăr, porumb şi rapiţă

Aplicarea pe toată suprafaţa a erbicidelor dintr-un rezervor suplimentar este posibilă şi cu ajutorul unui sistem prevăzut cu două conducte, în cadrul aceleiaşi treceri. Testele anterioare în câmp arată că tehnologia reduce utilizarea erbicidelor în cazul măsurilor individuale, cu până la 90 de procente, în funcţie de solicitarea cauzată de buruieni şi de condiţiile de câmp. „Beneficiile tehnologiei vor fi confirmate în continuare pe parcursul acestui an la testele extinse efectuate în câmp la sfeclă de zahăr, porumb şi rapiţă”, se precizează într-un document al companiei Amazone.

 

Pulverizare selectivă la 12 km/h

Viteza de funcţionare permite aplicarea instantanee a unui erbicid din duze distanţate la 25 cm, pulverizarea precisă a plantelor selectate fiind posibilă la viteze de lucru de până la 12 km/h. Supapele pot fi deschise sau închise – sau rata de aplicare ajustată de la 30 la 100% – în 2 milisecunde, menţinând în acelaşi timp presiunea de pulverizare şi dimensiunea picăturilor dorite. Măsurarea cantităţii de erbicid este controlată prin modularea frecvenţei lăţimii impulsului (PWFM), care deschide supapa deasupra duzei punctiforme Spot-Fan pentru perioada necesară, asigurând astfel aplicarea dozei corecte şi un potenţial maxim de economisire.

 

ContourControl, ghidarea activă a rampei

Noua rampă de pulverizare de înaltă tehnologie a integrat camera şi modulele de lumină într-un mod practic şi asigură o aplicare punctiformă, precisă, prin sistemul de ghidare activă a rampei ContourControl şi amortizarea activă a vibraţiilor SwingStop, sistem unic pe piaţă. În plus faţă de detectarea şi stropirea buruienilor, setarea pulverizatorului şi selectarea erbicidului pot fi controlate prin utilizarea Xarvio, ”motorul” de luare a deciziilor agronomice dezvoltat de BASF. Rezultatul va fi o nevoie redusă de produse fitosanitare în aplicaţii specifice, în funcţie de condiţiile locale.

 pulverizator inteligent (2)_b


Managementul integrat al culturilor

Diverşi parametri, cum ar fi cultivarea, spectrul buruienilor şi condiţiile meteorologice, sunt preluaţi automat de la Xarvio şi procesaţi pentru a crea o decizie de aplicare. Această decizie se ia ţinând cont de cele mai bune practici agricole cu privire la protecţia integrată a culturilor, pentru aplicarea cu precizie a erbicidului în locul potrivit, la momentul optim şi la intensitatea potrivită. „Ne-am angajat să investim timp, resurse şi finanţare în activităţi comune care vor duce la dezvoltarea de noi tehnologii durabile de precizie care să îmbunătăţească practicile şi rezultatele agricole”, a declarat Vincent Gros, preşedintele diviziei de soluţii agricole la BASF.

 

SmartSprayer, tehnologie unică în lume

În prezent, sistemul este implementat ca o tehnologie auxiliară ce vine integrată într-un pulverizator standard. Amazone a desfăşurat diverse activităţi de cercetare alături de companiile Bosch şi BASF Digital Farming, know-how-ul interdisciplinar rezultat fiind integrat într-un produs pregătit pentru a fi lansat pe piaţă. Introducerea treptată pe piață a tehnologiei SmartSprayer, despre care se pretinde că este unică la nivel mondial din perspectiva capacităţilor sale tehnice, va avea loc în următorii ani.

 

un articol de LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →