Soiurile create la noi în țară, adaptate condițiilor pedoclimatice foarte diverse de plantare, ocupă un loc important în sortimentul pomicol românesc.
Continuăm să prezentăm noile soiuri românești de măr create de stațiunile de cercetare și înregistrate de ISTIS în Catalogul Oficial al României.
• Colonade – soi înregistrat în anul 2007 și creat la ICDP Mărăcineni.
Fructul este de mărime mijlocie, globulos-aplatizat, cavitatea calicială este puțin adâncă și largă; culoarea de fond este verde, acoperită în mare parte cu roșu închis în zone continue; pulpa este verzuie și fermă.
Pomul este de vigoare slabă, de tip columnar; este rezistent la făinare și are o comportare bună la atacul de rapăn; rodește din anul al doilea după plantare și are o bună capacitate de producție de 20,9 kg/pom.
Fructele ating maturitatea de consum în decada a doua a lunii septembrie, au o greutate medie de 125-130 g, iar conținutul în SU este de peste 13,5% cu vitamina C de 1,3 mg%.
Soiul este destinat consumului în stare proaspătă.
• Real – soi înregistrat în anul 2007 și creat la SCDP Voinești.
Fructul este mare, obloid, cu adâncimea cavității caliciale mijlocie și largă și cu adâncimea cavității pedunculare mijlocie și largă; culoarea de fond este verde gălbui, acoperit în mare parte cu roșu închis sub formă de zone continue cu striuri puternic delimitate; pulpa este crem și cu fermitate mijlocie.
Fructele ating maturitatea de consum la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie, când ating greutatea de circa 185 g.
Pomul este de vigoare mijlocie, de tip ramificat, cu portul etalat, rezistent la atacul de Venturia inaequalis și slab atacat de Podosphaera leucotricha. Produce constant încă din anul al treilea de la plantare, are o bună capacitate de producție, cuprinsă între 8,3 și 20,6 t/ha în anii 4-5 de la plantare și de 24-30 t/ha după anul 6 de la plantare.
• Saruman – soiul înregistrat în anul 2007 a fost creat la SCDP Cluj.
Fructul este de mărime mijlocie, formă conică, având cavitatea calicială mijlocie și mijlociu de profundă, pedunculul este mijlociu de lung și gros; cavitatea pedunculară este largă și adâncă; culoarea de fond este verde-gălbuie, acoperită cu roșu purpuriu sub formă de zone continue cu striuri puțin delimitate; pulpa este de culoare albă, este suculentă, cu gust bun, dulce-acidulat, cu fermitate mijlocie.
Pomul este semiviguros, de tip ramificat, cu portul etalat; are comportare bună la atacul de boli și de dăunători. Prezintă precocitate de rodire (diferențiază mugurii de rod din anul al doilea de la plantare); are o bună capacitate de producție cuprinsă între 18 și 20 kg/pom în anii 4-5 de la plantare și peste 22 kg/pom după anul șase de la plantare.
Fructele au o greutate medie de 145 grame, SU – 13,4%, având maturitatea de consum timpurie (decada a doua și a treia a lunii august).
• Sauron – soiul a fost înregistrat în anul 2007 la SCDP Cluj.
Ca mărime, fructul este mijlociu spre mare, de formă obloidă, cu cavitatea calicială mijlociu de largă și adâncă, pedunculul este foarte scurt și mijlociu de gros; cavitatea pedunculară este largă și cu adâncime mijlocie, culoarea de fond este verde gălbuie acoperită cu roșu purpuriu de intensitate mijlocie, repartizată în zone continue cu striuri puternic delimitate, cu pulpa albă, suculentă, cu gust dulce-acidulat și are fermitate mijlocie.
Pomul este semiviguros, de tip ramificat, cu portul etalat și are comportare bună la atacul de boli și de dăunători. Produce constant încă din anul al treilea de la plantare, are o bună capacitate de producție, respectiv între 22 și 24 kg/pom în anii 4-5 de la plantare și peste 26 kg/pom după anul 6 de la plantare. Fructele au greutatea de circa 180 grame, având maturitatea de consum timpurie (sfârșitul lunii august).