Sorin Buriceanu spune că în ultimii ani au fost mai bune prețurile la recoltare: ”Ne e frică să mai încheiem contracte futures după anii ăștia de secetă”.
„AM VÂNDUT PORUMB LA 92 DE BANI KILOGRAMUL”
Agricultorul nu are nevoie de investiții în utilaje: „Cred că ne-ar mai trebui un spațiu de depozitare, dar nu ne agităm foarte tare, deoarece în ultimii ani au fost mai bune prețurile la recoltare. Ne e frică să mai încheiem contracte futures după anii ăștia de secetă. Cam jumătate din recolta obținută vindem în campanie, restul păstrăm. Și la această dată, mai avem pe stoc cereale, zilele trecute am vândut porumb la 92 de bani/kg, iar pentru grâu mi s-a oferit un leu”.
2025 PROMITE RECOLTE
„E complicat un pic anul ăsta că venim după doi ani care au fost destul de greuți. Dar pe 2024 l-am simțit cel mai greu: la porumb nu am făcut mai nimic, la grâu vreo 4 tone și la orz până în 3!
Datoriile le dăm de-a rostogolul, am tot făcut linii de credit pentru a mai lungi un pic boala, în speranța că va fi mai bine în anul următor. Deocamdată, 2025 promite”, își manifestă optimismul moderat fermierul din Urziceni, jud. Ialomița.
SORIN BURICEANU: „TESTĂM TOATE TEHNOLOGIILE DE PRELUCRAREA SOLULUI”
De vreo patru-cinci sezoane, Sorin Buriceanu a extins sistemul de prelucrare a solului – minim till – pe toată suprafața fermei. În lipsa umidității din câmp, dar și a schimbărilor climatice din Câmpia Română, producțiile obținute nu au fost cele așteptate.
Începând de anul viitor, Sorin Buriceanu va testa și alte sisteme conservative de lucru pentru a optimiza pregătirea terenului de însămânțat. „În fermă, o să avem toate tehnologiile de prelucrarea solului: și no till, și strip till, și convențional cu arătură unde irigăm prin picurare. Am lăsat o bucată de 100 ha pe care vreau s-o semăn cu porumb în no till. Încercăm să vedem care tehnologie răspunde mai bine în ferma noastră”, susține agricultorul care lucrează 700 hectare.
”AM SCĂPAT DE MUSCA CEREALELOR ȘI DE UN PIC DE CHELTUIALĂ”
Fermierul din Urziceni lucrează 700 ha pe trei societăți. Ne spune că este liniștit: din ianuarie a plouat 180 litri, ceea ce față de alți ani e foarte bine. În sezoanele normale producea 8 tone de grâu la hectar, 12 t la porumb și 3,5 tone la floarea soarelui.
„Am semănat aproape 200 hectare de rapiță, 100 de orz și 200 cu grâu. Rapița e frumoasă la toată lumea, e ce trebuie, grâul și orzul le-am semănat un pic mai târziu și nu sunt atât de dezvoltate, dar nu-mi pare rău, că am scăpat de musca cerealelor și de un pic de cheltuială”, spune ialomițeanul.
CITEȘTE ȘI: Ai semănat grâul devreme? Iată ce pierderi de plante poți avea și de ce!
De asemenea, anul ăsta a reușit să fertilizeze normal, undeva la 200 kg/ha îngrășăminte complexe la orz și la grâu și 250 la rapiță – ”cultură mai bănoasă ce merită mai multă atenție”, susține Sorin Buriceanu.
„NU AM PRELUAT NICIUN CAP; NOI AM PLECAT DE ZERO”
Fermierul a început businessul prin 2008 – 2009 cu o suprafață mică, de 17 ha, proprietatea familiei, care a crescut odată cu preluarea de teren în arendă.
„Nu a avut nimeni din familie nicio treabă cu agricultura, doar tata a fost un comerciant de cereale la scară foarte mică. Nu am preluat niciun CAP; noi am plecat de zero, nici măcar un fier de plug și nici o roată de disc nu aveam”, explică Sorin Buriceanu.