Au fost premiate inovaţiile special gândite pentru fermieri, pentru a le reduce volumul de lucru, a-şi optimiza munca şi a creşte eficienţa. Sistemele de monitorizare şi senzorii care permit fermierilor să îmbunătăţească managementul efectivelor sunt dovada evidentă că agricultura este un sector în creştere şi dinamic pentru toate aceste tipuri de inovaţii.
Preşedintele Emmanuel Macron a vizitat Sommet
În după-amiaza ultimei zile a expoziţiei, una dintre cele mai mari surprize, poate chiar şi pentru organizatori, a fost prezenţa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Cele câteva ore ale vizitei au fost un bun prilej pentru scurte discuţii între fermieri şi Preşedinte şi foarte multe poze, o “baie de mulţime”, cum se spune pe la noi. „A fost o mare onoare pentru noi să-l întâmpinăm. Vizita preşedintelui Macron nu a fost doar o recunoaştere pentru Sommet, ci şi pentru fermieri şi pentru munca lor. În ciuda contextului economic dificil, el a fost primit cu căldură şi schimburile de idei cu fermierii au fost pozitive. Preşedintele şi-a făcut timp să discute atât cu fermierii, cât şi cu vizitatorii şi ne-a spus că este încântat de vizita sa şi că va reveni la târg anul viitor”, a declarat Jacques Chazalet, preşedintele Sommet.
Pentru că în preziua începerii târgului s-au desfăşurat ceremoniile de înhumare a preşedintelui Jacques Chirac, în halele târgului au fost postate mai multe imagini cu vizitele fostului preşedinte la târg.
Sommet de l’Élevage a atras şi alţi politicieni, printre care ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, şi Laurent Wauquiez, preşedintele regiunii Auvergne-Rhône-Alpes.
Dintre toate regiunile franceze, zona Auvergne Rhône-Alpes alocă cel mai mare buget agriculturii, iar dezvoltarea acestui sector este una dintre priorităţi. În acest context se înscrie şi alocarea fondurilor necesare pentru finalizarea celei de-a doua săli de expoziţie în anul 2021.
Un evident caracter internaţional
Numărul vizitatorilor a continuat să crească faţă de anul trecut, iar prezenţa internaţională a fost mai numeroasă. 96.000 de persoane au trecut pragul Sommet de l’Élevage anul acesta, incluzând 5.000 de vizitatori internaţionali.
Africa a fost invitat de onoare al acestei ediţii şi au fost prezente delegaţii oficiale conduse de miniştri ai agriculturii din mai multe state din Africa de Vest, Niger, Burkina Faso, Sudan, Etiopia şi Republica Democrată Congo. De asemenea, delegaţii oficiale din state “îndepărtate” de Franţa au vizitat Sommet: Brazilia, Ecuator, Rusia, Azerbaidjan, China şi Mongolia.
Expozanţi din toate sectoarele agriculturii
Diversitatea expozanţilor din sectorul maşinilor şi echipamentelor agricole a întrecut şi anul aceasta aşteptările multor vizitatori cu care am discutat. Cei mai mulţi participanţi din România credeau că la Sommet de L’Élevage vor găsi aproape numai animale. Or, şi anul acesta s-au regăsit câteva sute de producători de maşini şi unelte agricole, furnizori de inputuri, de servicii şi consultanţă pentru agricultură. De la producători de harnaşamente, clopote, încălţăminte şi haine de lucru, până la marii producători de tractoare şi combine, dar şi de instalaţii de muls şi producători de furaje şi de medicamente.
Foarte importantă pentru Sommet de L’Élevage este educaţia şi instrucţia atât pentru fermieri, cât şi pentru publicul larg, consumatorul de fiecare zi. Şi, de cele mai multe ori, cei care ofereau explicaţii şi îndrumări la standuri erau tineri, elevi sau studenţi la colegii agricole. La fel ca şi cei care făceau curăţenie la standurile de animale şi prezentau animalele în ringurile de concurs.
“Agricultura în direct” prin vizite în ferme
Unul dintre cele mai apreciate “servicii” oferite de către organizatorii Sommet de L’Élevage pentru vizitatorii internaţionali sunt deplasările în ferme şi în unităţi agro-industriale. Acestea sunt foarte populare şi atrag atât de mulţi viziatori, încât aproape toate locurile au fost ocupate, prin înscrieri online, încă înainte de începerea târgului. Participanţii au posibilitatea nu numai de a “intra” la propriu în fermele franceze, ci şi să pună întrebări, să ceară explicaţii fermierilor gazdă şi să afle detalii tehnice despre tehnologiile de creştere, medicaţie şi felul în care se comportă fiecare rasă în diferite sisteme de creştere. Aşa cum am observat, fermierii francezi au răspuns de fiecare dată cu sinceritate şi uneori cu uimire la unele întrebări neobişnuite.
Bunăstarea animalelor şi eficienţa economică, nu neapărat în acestă ordine, sunt criteriile principale în fiecare fermă. La întrebările noastre legate de felul în care se fac anumite acţiuni şi operaţiuni din fermă, răspunsul clasic era: “cu efort minim… Lucrez singur, mă ajută doar membrii familiei şi fiecare oră de lucru costă şi încarcă suplimentar bugetul fermei”. Poate tocmai de aceea tot mai multe ferme se autorizează şi funcţionează în sistem “organic”. Atât pentru a vinde în final produsele la un preţ mai bun, dar mai ales pentru că preferă (sau sunt obligaţi) să lucreze mai puţin, chiar dacă producţia este mai mică.
Şi anul acesta am observat că atât animalele, cât şi adăposturile şi utilităţile din fermă nu sunt deloc “cosmetizate” pentru vizite. Peste tot, cu excepţia grajdurilor recent construite, păianjenii sunt la locul lor, uneori poate chiar prea mulţi. Nu mătură nimeni pentru că vin nişte străini în fermă, nu se trag clasicele dungi cu var, nimic în plus faţă de activităţile obişnuite.
Concursuri naţionale de rasă
Campionatul Naţional al rasei Blonde d’Aquitaine, vedeta acestei ediţii a Sommet de L’Élevage, a reunit cele mai frumoase exemplare ale rasei, aproape 400 de animale, cele mai reprezentative pentru efectivul naţional al rasei, care se apropie de jumătate de milion, aceasta fiind a treia cea mai numeroasă rasă de vaci de carne din Franţa. Din punct de vedere comercial, prezenţa reprezentanţilor celor mai titrate ferme de Blonde d’Aquitaine a fost ocazia perfectă pentru stabilirea şi încheierea de noi contacte. Dar prezenţa fermierilor la târg a fost un prilej perfect pentru socializare între aceştia, între crescători şi vizitatori şi, totodată, o atmosferă festivă apreciată de toată lumea.
După Blonde d’Aquitaine, care a ocupat mai mult de jumătate din hala destinată vacilor de carne, rasa Charolais a impresionat prin masivitate şi ţinută, fiind în continuare “regina” vacilor de carne franceze. În topul preferinţelor crescătorilor francezi şi ale vizitatorilor se plasează apoi rasele Limousin, Salers şi Aubrac.
Chiar dacă au fost prezentate în târg doar trei exemplare, un număr extrem de mic raportat la rasele franceze, taurinele Angus au avut un succes oarecum neaşteptat, atrăgând atenţia tuturor.
În sectorul ovinelor, Campionatele naţionale ale rasei Ile-de-France, emblematică pentru zootehnia franceză, au fost principala atracţie a sectorului. La Concurs au participat 120 de fermieri şi crescători din toată Franţa cu 170 dintre cele mai bune exemplare din această rasă.
Alături de rasele clasice franceze: Ile-de-France, Lacaune, Romane, Blanche du Massif Central, Rava, Limousine, Grivette şi Noire du Velay breeds, am remarcat prezenţa tot mai numeroasă a raselor englezeşti de oi de carne: Suffolk, Texel şi Hampshire, care par să câştige teren atât pentru creşterea în rasă pură, cât şi pentru hibridare.
Detalii despre Sommet de l’Élevage şi vizitele în ferme vom prezenta în reportajele din numerele viitoare ale revistei Ferma şi în materiale video ce vor fi postate online.
SOMMET DE L’ÉLEVAGE 2019, ÎN CIFRE
– 1.560 de expozanţi, din care 340 din afara Franţei (38 state);
– 18 ha suprafaţă totală;
– 83.000 mp spaţiu net pentru expozanţi;
– 96.000 de vizitatori;
– 5.000 de vizitatori internaţionali din 90 ţări;
– 35 de vizite în ferme şi unităţi agro-industriale;
– 2.000 de animale expuse din 70 de rase;
– 190 de jurnalişti, dintre care 52 de jurnalişti străini din 27 ţări.
Organizatorii au anunţat deja data Sommet de L’Élevage de anul viitor: 7-8-9 octombrie 2020, ediţie care va găzdui Campionatul Naţional al rasei Aubrac.
Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)