3 minute de citit

Soluții polivalente pentru legumele din spații protejate

Făinarea este un patogen agresiv față de numeroase specii de legume cultivate intensiv, care găsește condiții propice pentru germinarea sporilor și propagarea rapidă a infecției în sere și solarii. Semnele atacului sunt vizibile datorită miceliilor albicioase de pe organele plantei (frunze, fructe, flori), care îngreunează capacitatea acestora de a mai absorbi substanțele nutritive, astfel încât elementele de producție încetinesc din creștere, iar producția este afectată cantitativ și calitativ.

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) la tomate_b

Musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) la tomate. Surse foto: Alamy, Adobe Stock Photos

 

Dăunători problemă


Pe lângă boli, legumele din sere și solarii sunt expuse atacului unor dăunători-cheie, cum sunt musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) sau tripșii (Thrips tabaci), care, pe lângă pagubele directe pe care le produc în cultură, sunt și importanți vectori de transmitere ai virusurilor.

Cu un ciclu de viață foarte scurt, musculița albă de seră se înmulțește și se dezvoltă rapid, având mai multe generații pe an, în special în zonele și în anii cu temperaturi ridicate. Adulții și larvele extrag seva plantei, pe care o privează astfel de nutrienți, și acoperă plantele cu secreții dulci, cu aspect de miere („roua de miere”), afectând fotosinteza și favorizând instalarea ciupercilor patogene.

Solanaceele sunt și o sursă ideală de hrană pentru tripși, insecte minuscule, care se hrănesc cu seva din țesuturile plantelor, fiind găsiți pe frunze, pe vârfuri vegetative și pe flori, rezultând defolierea frunzelor, avortarea florilor, încetinirea în evoluție și obținerea de fructe deformate sau necrozate.

 Virusul petelor de bronz (TSWV)_b

Virusul petelor de bronz (TSWV) la tomate, transmis prin intermediul tripsului (Thrips tabaci).  Surse foto: Alamy, Adobe Stock Photos

 

LIMOCIDE – UN PRODUS 3:1

 

Conform unui sondaj recent*, o treime dintre consumatorii urbani de fructe și legume preferă segmentul bio. Drept urmare, presiunea cererii și proiectele UE privind diminuarea cantităților de substanțe chimice au condus la dezvoltarea de produse organice pentru agricultură.

LIMOCIDE este un produs biologic de protecție a plantelor sub formă de microemulsie (ME), având la bază o substanță activă din surse naturale: uleiul de portocale (60 g/l). Acesta nu lasă reziduuri, nu dăunează mediului și are un timp de pauză foarte scurt, de maximum o zi, putând fi aplicat în vegetație de cel mult 6 ori pe sezon, cu respectarea dozelor în funcție de specie. Certificat pentru agricultura organică, poate fi utilizat cu succes și în tehnologiile convenționale.

Uleiul de portocale este recunoscut mai ales pentru proprietățile de contact față de insectele cu exoschelet moale (tripși, musculița albă de seră). Totodată, LIMOCIDE prezintă și acțiune fungică împotriva făinării, pătrunzând în hifele miceliene și în sporii ciupercii, distrugându-le învelișul.

 Foto 3 Fainarea la castraveti (Sphaerotheca fuliginea)_b

Făinarea la castraveți (Erysiphe cichoracearum / Sphaerotheca fuliginea). Surse foto: Alamy, Adobe Stock Photos

 

Un avantaj al produsului este că substanța activă este reactivată de ploaie și de rouă, oferind persistență mai mare în acțiune. Este un partener ideal pentru ca organismele dăunătoare să nu dezvolte rezistență față de pesticide.

Sursa*: https://modernbuyer.ro/consumul-de-legume-si-fructe-bio-o-obisnuinta-pentru-un-sfert-dintre-romanii-din-mediul-urban/

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →