Soluţii pentru îmbunătăţirea protecţiei şi sănătăţii culturilor împotriva dăunătorilor în condiţii nefavorabile - Revista Ferma
5 minute de citit

Soluţii pentru îmbunătăţirea protecţiei şi sănătăţii culturilor împotriva dăunătorilor în condiţii nefavorabile

Field of Corn Corteva Agriscience Solutions for Enhancing Crop Protection and Plant Healt Soluţii pentru îmbunătăţirea protecţiei şi sănătăţii culturilor împotriva dăunătorilor în condiţii nefavorabile
A spectacular view of a maize field at sunset with clouds building up on the horizon.

Succesul fermierilor depinde de protecţia corespunzătoare şi eficientă a culturilor în prezenţa dăunătorilor care pot afecta productivitatea şi profitabilitatea acestora. Măsuri preventive de protecţia plantelor sunt necesare cu scopul de a furniza soluţii pentru o recoltă bună şi o agricultură de succes chiar şi în anii marcaţi de secetă şi temperaturi extreme.

Necesitatea alegerii soluţiilor potrivite pentru fermieri este esenţială pentru protecţia culturii, iar riscul temperaturilor extreme este acela de a favoriza apariţia de-a lungul sezonului a mai multe generaţii deoarece stadiul de larvă al dăunătorilor depinde de temperatura, cât şi de calitatea plantei gazdă. Pentru a menţine controlul asupra populaţiilor de dăunători, produsele de protecţia plantelor trebuie aplicate în funcţie de cultură, ritmul de creştere al culturii, intensitatea atacului dăunătorilor şi sursa prezenţei acestora.

De exemplu, pentru clasa lepidopterelor, dăunători precum Helicoverpa armigera sau „omida fructificaţiilor” şi Ostrinia nubilalis cunoscută sub numele de „sfredelitorul porumbului”, un habitat marcat de temperaturile ridicate din timpul lunilor de vară duce la riscul apariţiei a două generaţii pe sezon. Pentru a preveni acţiunea lor, fermierii sunt mereu atenţi la succesiunea acestor generaţii şi aleg insecticide care să facă faţă dăunătorilor chiar de dinaintea dezvoltării insectelor şi combaterea lor din stadiile larvare.

În România, specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie1 au declarat că perioada cuprinsă între 2023-2024 a reprezentat un an agricol marcat de secetă în Sud, Sud-Est şi Sud-Vestul ţării şi au avertizat că 2024 nu va face excepţie de la anul extremelor meteorologice în ţară. Ținând cont de aceste prognoze pentru anul în curs, combaterea dăunătorilor din clasa lepidopterelor devine esenţială pentru fermierii români şi aplicarea unor măsuri preventive pentru protecţia plantelor.

Compania internaţională de cercetare şi dezvoltare în agricultură Corteva Agriscience dezvoltă produse de protecţia plantelor care protejează eficient culturile împotriva dăunătorilor şi în stadiile incipiente ale larvelor. O astfel de soluţie este insecticidul Suvisio®, cu acţiune sistemică locală pentru culturile de cartof, legume, viţă de vie, pomi şi porumb, având control imediat asupra dăunătorilor în toate stadiile larvare încă din primele 2-4 zile. Este recomandat a se utiliza atunci când populaţiile de insecte ating un prag economic de dăunare al plantei, pentru a creşte nivelul de rezilienţă al culturii şi pentru rezultarea unor culturi sănătoase.

Prin acţiunea Suvisio®, fermierii români pot obţine un mai bun control al combaterii lepidopterelor în condiţii de luni de vară cu temperaturi peste media normală a perioadei, asigurând un management strategic al acţiunii dăunătorilor. Cosmin Iancu, fermier şi manager la SC PICMAR PROD, a explicat beneficiile aplicării insecticidului pentru a reduce riscului dăunător asupra culturii de porumb a sfredelitorului porumbului: „În ultimii 2-3 ani, condiţiile de secetă au favorizat creşterea unei intensităţi a atacului sfredelitorului porumbului la culturile de porumb, aşadar am început de anul trecut să fiu mult mai atent la momentul propice aplicării unei soluţii eficiente. Am ales Suvisio®, pentru că este un produs din portofoliul Corteva de protecţia plantelor, o categorie de produse în care am mare încredere după ce am apelat deja la soluţii care m-au ajutat să asigur sănătatea culturilor împotriva patogenilor şi dăunătorilor la o varietate de culturi. L-am aplicat înainte de eclozarea ouălor şi producerea atacului sfredelitorului porumbului şi pot spune că a dus la încetarea deplasării şi hrănirii şi moartea insectei dăunătoare după o perioadă scurtă de timp.”

Corteva îşi îmbunătăţeşte continuu tehnologia, angajându-se să ofere fermierilor soluţii şi tehnologii care să-i ajute să ofere o protecţie superioară culturilor. Astfel, fermierii români sunt mult mai avantajaţi în ceea ce priveşte dezvoltarea şi protecţia culturilor, iar produsele de protecţia culturilor îi ajută să-şi maximizeze productivitatea şi rentabilitatea pentru un viitor prosper chiar şi scenarii climatice nefavorabile.

1Specialiştii avertizează că anul 2024 va reprezenta încă un an al extremelor meteorologice în România | Site-ul de stiri al TVR (tvrinfo.ro)

Despre Corteva Agriscience  

Corteva Agriscience este o companie globală, eminamente agricolă, tranzacţionată la bursă, ce combină inovaţia de vârf din industrie, implicarea clienţilor şi execuţia operaţională pentru a oferi soluţii la cele mai mari provocări agricole din lume. Corteva generează opţiuni avantajoase pe piaţă prin strategia sa unică de distribuţie, împreună cu mixul său echilibrat şi divers de seminţe, produse de protecţia a plantelor şi servicii digitale la nivel mondial. Având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură şi o linie de produse şi tehnologii de top în industrie, ce pot genera creşteri viitoare, compania se angajează să maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu părţile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăţi viaţa celor care produc şi a celor care consumă şi asigurând progresul generaţiilor viitoare.

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager pentru România şi Republica Moldova la Corteva Agriscience

Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.corteva.ro

Urmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube

 

# # #

 

™ ® ℠ Mărci comerciale şi de servicii ale Corteva Agriscience şi a companiilor afiliate

 

Contact Corporate Communications Corteva: 

Ana-Maria Grigore

+40 (754) 228 975

Anamaria.grigore@corteva.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →