Soluții inovatoare pentru culturile de primăvară - Revista Ferma
6 minute de citit

Soluții inovatoare pentru culturile de primăvară

foto 3 6 Soluții inovatoare pentru culturile de primăvarăÎnființarea noilor culturi agricole, printre care porumbul și floarea-soarelui, ocupă un loc primordial între prioritățile de primăvară ale multor fermieri din România.

Efectele schimbărilor climatice, între care seceta și climatul blând intercalat cu evenimentele extreme determină condiții tot mai dificile de semănat și riscuri tot mai complexe pentru plantele răsărite.
Aceste aspecte evidențiază importanța inovației tehnologice în agricultură și indică necesitatea identificării unor soluții pentru o schimbare profundă către sustenabilitatea sectorului primar.

foto 1 6 Soluții inovatoare pentru culturile de primăvară

IMPORTANȚA CUNOAȘTERII MICROBIOMULUI SOLULUI

Cunoașterea microbiomului solului (toate microorganismele care populează solul) și conștientizarea faptului că acesta este parte integrantă a solului, înțeles ca ”organism viu”, constituie fundamente pentru o nouă înțelegere a ecosistemului agricol și o abordare echilibrată a activității de producție agricolă.
Vincenzo Michele Sellito, expert italian în domeniul microbiomului solului, autor al primelor cărți despre utilizarea microorganismelor și microalgelor în agricultură și, recent, despre legătura dintre microbiomul solului și cel uman, a semnalat faptul că descoperirile referitoare la microbiomul solului oferă noi oportunități de gestionare a problemelor culturilor.
”Microbiomul solului poate fi definit ca un ansamblu de funcționalități microbiene în serviciul plantei. Printre aceste funcționalități, azotofixarea și solubilizarea fosforului constituie componente fundamentale, realizate de microorganismele azotofixatoare și solubilizatoare ale fosforului. O pregătire adecvată a solului pentru semănat are întotdeauna un rol fundamental în gestionarea corectă a unei culturi, dar este necesară și o gestionare mai bună a însăși resursei de sol. Prin utilizarea preparatelor microbiologice, se pot obține beneficii semnificative, precum colonizarea solului de către microorganisme și solubilizarea mineralelor disponibile plantei, îmbunătățirea structurii și fertilității solului, creșterea capacității de germinare a semințelor, inducerea rezistenței și protecției plantelor, creșterea randamentului și calității recoltei”, menționa Vincenzo Michele Sellito.

VINCENZO MICHELE SELLITDirector Muzeul Solului, Italia
VINCENZO MICHELE SELLIT
Director Muzeul Solului, Italia

În sol există numeroase organisme vii, multe fiind invizibile și, alături de oceane, constituie cel mai important rezervor de biodiversitate de pe Terra. Îndeosebi fermierii trebuie să înțeleagă procesele fundamentale care se desfășoară în diferitele straturi ale solului. – VINCENZO MICHELE SELLIT, director Muzeul Solului, Italia

foto 4 Soluții inovatoare pentru culturile de primăvară

BACTERIILE FIXATOARE DE AZOT

În general, utilizarea microorganismelor pentru culturile de primăvară se realizează prin efectuarea de tratamente la sol și ale semințelor înaintea semănatului și 1-2 tratamente pe parcursul ciclului de cultivare, putând fi combinate cu produsele obișnuite utilizate de către fermieri.
Microorganismele care sunt de obicei utilizate pentru acest tip de culturi fac parte din genuri și specii diferite. “Cele mai comune sunt acele microorganisme capabile să îmbunătățească absorbția azotului prin fixarea acestuia, în special microorganismele din genurile Azospirillum și Azotobacter, și microorganismele care au o capacitate mai mare de solubilizare a fosforului în sol, printre care Bacillus megaterium. Bacteriile din genurile Azotobacter și Azospirillum sunt considerate azotofixatoare libere, spre deosebire de bacteriile din genul Rhizobium, considerate azotofixatoare simbiotice. În mod specific, azotofixatorii (liberi), pe lângă faptul că asimilează azotul elementar transformându-l în azot amoniacal, sunt capabili să sintetizeze substanțe cu acțiune biostimulantă și fitohormonală, utile pentru creșterea plantelor”, arăta specialistul italian.
Printre diversele populații microbiene rizosferice, azotofixatorii atrag astăzi o atenție deosebită iar pentru a îi utiliza în cea mai bună manieră este important să se cunoască dinamica acestor populații în sol și interacțiunile lor cu plantele.
Sunt tot mai interesante combinațiile de bacterii azotofixatoare și solubilizatoare de fosfor împreună și cu alte grupuri microbiene mai largi, cum ar fi Bacillus spp. și Pseudomonas spp. sau chiar, mai des, cu spori de ciuperci endomicozice.
“Aceste grupe de bacterii și ciuperci sunt de obicei aplicate prin tratarea (îmbibarea) semințelor, pulverizarea efectuându-se înainte de introducerea semințelor în buncărul semănătorii. Trebuie subliniat faptul că utilizarea microorganismelor simbiotice și endofite, mai ales în zonele unde se folosesc masiv produse sintetice, este necesară pentru a restabili microfauna utilă pierdută și, astfel, pentru a revitaliza solurile deja obosite”, mai arăta expertul italian.

foto 7 Soluții inovatoare pentru culturile de primăvară

APORTUL DE AZOT LA PORUMB

Suportul aplicării biofertilizatorilor în culturile de porumb a fost evidențiat în urma unor experimente de teren desfășurate pe o perioadă de 5 ani.
“Fixarea azotului legată de biofertilizare a contribuit într-o măsură cuprinsă între 29% și 82% la aportul de azot în culturile de porumb. Alte experimente de teren efectuate pe alte culturi de primăvară, precum orzul fertilizat cu o combinație de microorganisme fixatoare de azot și capabile să solubilizeze fosfații, au indicat creșteri ale randamentului între 18% și 27%. Pentru orez s-au estimat aproximativ 30 kg de azot pe hectar pe an, la fel ca și rezultatele obținute pe alte culturi, cum ar fi trestia de zahăr, în care biofertilizantul a contribuit cu până la 60% din necesitățile de azot ale plantelor”, puncta specialistul.

foto 6 Soluții inovatoare pentru culturile de primăvară

AMESTECURI DE MICROORGANISME CU EFECT DE INSECTICID

Înspre beneficiul complex al solului și al plantei, în plus față de microorganismele care ajută planta să asimileze azotul și fosforul, este recomandat să se utilizeze amestecuri de microorganisme cu efect de insecticid.
„Cunoaștem bine impactul gândacului Tanymecus dilaticollis (rățișoara porumbului), care taie plantele de la partea superioară, provocând daune semnificative. Sunt de ajutor alte tipuri de microorganisme, catalogate ca enteropatogene și fiind capabile să infecteze și să se hrănească cu insectele dăunătoare plantelor de cultură. Această categorie de ciuperci le include pe cele din genurile Beauveria și Metarhizium, mai cunoscute și mai utilizate. Atunci când există probleme cu insectele terestre, prin aplicarea directă la sămânță sau, imediat după semănat, prin stropiri pe sol, sporii acestor ciuperci pot acționa pe de o parte ca un mijloc de descurajare, îndepărtând insectele parazite, iar pe de altă parte pot avea un efect direct asupra lor, provocând mai întâi infecția și apoi moartea acestora”, explica Vincenzo Michele Sellito.

foto 5 Soluții inovatoare pentru culturile de primăvară

MUZEUL SOLULUI DIN ITALIA

Pasionat de sistemul sol-plantă-microbiom, cercetătorul științific Vincenzo Michele Sellito ocupă, din decembrie 2023, funcția de director al Muzeului Solului, unic în Italia, amplasat în provincia Salerno.
Una dintre prioritățile sale este facilitarea informării fermierilor despre procesele de formare a solului, relațiile cu ecosistemele, organismele vii din pământ.
Muzeul Solului din Pertosa-Auletta, Italia, include trei secții: “Viața subterană” (descoperirea humusului, analiza rădăcinilor și a argilei), “Lumea micro-macro” (cu instrumente tehnice specializate, locuitorii solului pot fi observați în acțiune) și “Calătoria virtuală în 3D” (modele de acarieni, scorpioni, furnici, milipede, precum și o călătorie în inima pământului).

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →