Soluția eficientă pentru livezi în primăverile dificile - Revista Ferma
3 minute de citit

Soluția eficientă pentru livezi în primăverile dificile

Antracnoza ciresului (Blumeriella jaapii)-_b

Antracnoza cireșului (Blumeriella jaapii). Surse foto: Adobe Stock Photos

 

1. Rapănul: până la 90% pagube în livezile de măr și păr. Germinarea sporilor de rapăn (Venturia spp.) este favorizată de umiditate, de aceea, riscul de răspândire a bolii crește în timpul perioadelor cu precipitații. Plantele sunt infectate prin penetrarea directă și rapidă (câteva ore) a cuticulei. Drept urmare, pe frunze apar pete de culoare cafenie, care, pe măsură ce infecția avansează, pot duce la defolieri. Boala atacă și fructele, care prezintă pete de aceeași culoare ca pe frunze, în jurul cărora țesutul se întărește, ducând la deformarea fructelor.

O atenție deosebită va fi acordată prevenirii infecției, în scopul evitării producțiilor cu fructe pătate și deformate. Aplicarea fungicidelor trebuie să coincidă cu momentul eliberării ascosporilor ciupercii, primăvara, între dezmugurire și căderea petalelor florilor.

2. Antracnoza cireșului: pagube de la mari la foarte mari. Această boală atacă, mai ales, frunzele pomilor fructiferi, reducând capacitatea de realizare a fotosintezei. Atacul începe în luna mai, când pe suprafața frunzelor bazale pot fi observate pete mici, având culoare roșiatică și contur circular. Boala se extinde și cuprinde întreaga frunză, care devine galbenă, cu pete purpurii. Pe partea inferioară, petele sunt acoperite de un mucegai albicios. Efectele atacului sunt defolierea masivă, vigoarea slabă și rezistența redusă la temperaturi scăzute în timpul iernii. Fructele sunt nedezvoltate, fără gust și, de cele mai multe ori, cad prematur.

Cea mai eficientă metodă de combatere a acestor boli o reprezintă aplicarea tratamentelor fungice, dintre care cele cu substanța activă dodine, , cu eficiență dovedită*.

Rapanul marului__b

Rapănul la măr – atac pe fruct (Venturia inaequalis). Surse foto: Adobe Stock Photos

  

DODOFUN SC, o soluție foarte utilă


Fungicid sub formă de suspensie concentrată, pe bază de dodine (400 g/l), prezintă acțiune preventivă împotriva rapănului la măr și păr (Venturia spp.) și a antracnozei la cireș și vișin (Blumeriella jaapii). Substanța activă interferează cu biosinteza ergosterolului, producând modificări morfologice și funcționale ale membranei celulare a patogenilor. Produsul penetrează parțial frunza, acționând translaminar și oprește evoluția bolii, distrugând sporii ciupercii. DODIFUN SC acționează și curativ, cu condiția să fie aplicat în cel mult 48 de ore de la primele semne ale infecției.

Rapanul marului - atac pe frunza (Venturia inaequalis) -_b

Rapănul la măr – atac pe frunză (Venturia inaequalis). Surse foto: Adobe Stock Photos


Mod de aplicare și doze:


Se aplică maximum două tratamente pe sezon, în doză de 1,7 l/ha, la un interval de 7-10 zile între ele, efectuate fie înainte de înflorit (BBCH 51-60), fie după înflorit (BBCH 69-75). DODIFUN SC prezintă o compatibilitate bună cu alte produse de protecție a plantelor (fungicide, insecticide).

 

*Sursa: https://www.canr.msu.edu/news/cherry_leaf_spot_101_understanding_blumeriella_jaapii_biology_and_managemen

 

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →