3 minute de citit

Soiul de căpșun timpuriu Duchesse® – timpurietate și calitate Planasa

Soiul timpuriu Duchesse® poate fi o alternativă pentru cultivatorii de căpșun din România care caută timpurietate (Timpurietate Planasa) și înaltă performanță (Productivitate Planasa). Acestea sunt caracteristicile principale ale acestui soi lansat în 2019 și dezvoltat de departamentul de cercetare al Planasa.

 Duchesse_03_b


Performant în orice condiții

Duchesse® are fructe de foarte bună calitate și costuri mici de recoltare, în comparație cu alte soiuri. În plus, necesitățile lui de vernalizare (1.500 ore de frig pentru plantele refrigerate) îl recomandă și pentru zona noastră geografică. Duchesse® a performat în sere, solarii sau în câmp, în sol sau în substrat, cu particularitățile specifice fiecărui sistem.

 

Rezultate promițătoare

În teste am folosit atât material săditor la alveole sau cuburi nutritive, proaspăt sau refrigerat, precum și plante cu rădăcina nudă, de diferite calibre. Rezultatele excelente au impus lansarea comercială a lui Duchesse® în 2019, iar producțiile și calitatea acestui soi, dovedite în plantațiile comerciale din diferite țări, au confirmat rezultatele obținute în testări.

În 2021 a fost plantat în diferite zone din România, până la intrarea în iarnă plantele având o dezvoltare promițătoare pentru recolta acestui an.

 
Duchesse Hollande 3 (002)_b


De ce să cultivăm Duchesse®?

• Planta robustă nu stolonează puternic, are foliaj dens, capabil să asigure hrană pentru un număr mare de fructe, iar florile situate la nivelul foliajului permit o recoltare rapidă a căpșunelor – avantaj pentru culegător.

• Prezintă o foarte bună rezistență la boli precum făinare, antracnoză sau putregai cenușiu.

• Fructele au formă conică estompată, mărime mare și medie și își păstrează culoarea (roșu aprins) și strălucirea și după recoltare/depozitare. Echilibrul dintre aciditate și dulceață stă la baza unui gust deosebit, apreciat de consumatori. Fructul este ferm, cu epiderma rezistentă, ceea ce îi asigură o perioadă lungă de păstrare pe raft și rezistență la transport pe distanțe lungi.

• Capacitatea mare de producție, fără fructe deformate, precum și procentajul ridicat de fructe comercializabile sunt doar câteva din proprietățile Duchesse® care stau la baza deciziei de a cultiva acest soi.


Recomandări de cultivare

În sol, se recomandă o densitate de 40-45.000 plante/ha pentru culturile multianuale.

În substrat, în sere sau solarii, se recomandă o densitate de 10-12 plante/mp.

 

CUM POȚI COMANDA DUCHESSE®?

Pentru sezonul 2022, avem în România plante refrigerate disponile pentru a fi plantate din martie până în august. 

Detalii vă oferă subsemnatul, Vasile Fonoage, manager comecial Planasa pentru România și sud-estul Europei, la e-mail vfonoage@planasa.com sau tel.: 0771144766.

 

un articol de

VASILE FONOAGE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →