6 minute de citit

Softul – un altfel de ochi al stăpânului în fermă

Nu de mult am scris despre „Ferma cu omenie” a lui Marius Bîcu din judeţul Alba, una dintre exploataţiile care reuşesc să performeze chiar şi în afara graniţelor ţării. Structura acestui model de business se bazează nu doar pe truda unor oameni pricepuţi şi dedicaţi muncii pe care o întreprind ci şi pe capacitatea de a asimila tehnologii noi, menite să sporească eficienţa.

 

Monitorizare în timp real

 

De la începutul acestui an, o parte din efectivul de vaci de lapte, mai precis o sută de exemplare, sunt monitorizate în permanenţă cu ajutorul unui sistem inteligent care urmăreşte şi analizează comportamentul animalelor, activitatea ruminală, consumul de furaje şi, mai mult decât atât, poate arăta cu foarte mare precizie perioada optimă de montă. Această tehnologie se bazează pe nişte senzori plasaţi în colierul de la gâtul animalelor, care transmit non-stop informaţii către un dispozitiv de stocare în cloud, iar datele sunt apoi procesate şi pot fi accesate oricând de la un calculator/telefon mobil.

 automatizare ferma vaci 1_b

Investiţie de 10 mii de euro

 

Suma investită include softul de monitorizare şi cele o sută de cipuri.
Pentru Marius Ganea, şeful fermei zootehnice, este o adevărată binecuvântare, pentru că a scăpat de anumite griji şi astfel se poate concentra pe alte aspecte importante ale activităţii de zi cu zi. „Am luat decizia de a implementa un sistem de management al fermei complet automatizat şi am apelat la un soft creat de compania Allflex, care monitorizează şi raportează animalele. Astfel, putem şti practic în orice moment ce se întâmplă cu animalele noastre. Vedem evoluţia exemplarelor monitorizate în timp real. Acest soft analizează patru parametri, respectiv activitatea zilnică – mai precis numărul de paşi pe care îl fac vacile, consumul de furaje – adică timpul petrecut la frontul de furajare, timpul în care animalele rumegă, atât în patul de odihnă, cât şi stând în picioare, şi, nu în ultimul rând, comportamentul de călduri”, ne-a explicat inginerul zootehnist, unul dintre oamenii de bază ai lui Marius Bîcu.

 

Depistarea perioadei optime de însămânţare

 automatizare ferma vaci 2_b

Administratorul societăţii Unilact Transilvania a avut, se pare, un obiectiv precis în momentul în care s-a decis să facă această achiziţie. „Cu acest soft, am eliminat una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntam până acum. Faptul că nu ştiam cu exactitate când este perioada optimă de însămânţare şi ne bazam mai mult pe informaţiile pe care le primeam de la îngrijitori. Dar de multe ori aceştia uitau să ne transmită şi ratam astfel momentul optim pentru montă. Într-o exploataţie intensivă asta poate avea consecinţe economice importante. De asemenea, aplicaţia ne ajută să nu mai irosim paietele şi să creştem şansele de reuşită la inseminările artificiale pe care le facem. Dacă o vacă nu este însămânţată 3-4 luni, există riscul să nu mai poată rămâne apoi gestantă. Pe lângă faptul că o prelungire a perioadei de lactaţie poate duce la epuizarea animalului”, susţine proprietarul afacerii din comuna Unirea.

 

Alerte pe telefonul mobil

 

În momentul în care softul respectiv are acces la toate aceste informaţii, orice deviere de la parametrii normali din rutina zilnică este semnalată imediat prin mesaj pe calculator sau pe telefonul mobil. Sunt trimise avertizări care anunţă ce animal a fost identificat cu probleme. Fie că se află în călduri, fie că suferă de o anumită afecţiune pentru că nu se deplasează, nu rumegă sau nu consumă furaje. Ceea ce este foarte important, mai ales în perioada imediat după fătare, când pot apărea tot felul de probleme. „Astfel putem monitoriza mult mai uşor comportamentul animalelor iar cât priveşte activitatea de reproducţie, ştim precis care este momentul optim pentru însămânţare. De asemenea, putem vedea diferite grafice cu privire la consumul de furaje, numărul de ore de rumegat şi activitatea din adăpost. Orice probleme de sănătate apar, ele ne sunt semnalate imediat, pentru că sunt modificări ale parametrilor”, ne-a asigurat şeful de fermă.

 automatizare ferma vaci 3_b

Furajare asistată de computer

 

Pe lângă monitorizarea 24 din 24 de ore a animalelor din grajd, o atenţie deosebită a fost acordată şi procesului de furajare, care este controlat tot din calculator. „Am instalat anul trecut pe remorca tehnologică un program de management al furajelor. Noi acum ştim dacă operatorul respectă întocmai reţeta de furajare pe care o administrăm animalelor. Şi orice abateri pot fi corectate cu uşurinţă. Zilnic primim un raport cu privire la consumul de furaje şi putem urmări istoricul acestuia. Vedem cât am cheltuit, ce economii s-au făcut sau ce pierderi am înregistrat. Remorca lucrează cu un cont de iCloud şi transmite datele pe care noi le accesăm de la calculator sau smartphone”, a ţinut să precizeze Marius Bîcu.

 automatizare ferma vaci 4_b

Ce urmează?

 

La capitolul investiţii, s-a luat deja în calcul înlocuirea actualei săli de muls cu una mai performantă. „Momentan dispunem de o instalaţie tip brăduleţ cu 2×6 posturi şi vrem să trecem pe sistemul 2×10, pentru a reduce timpul de muls şi a creşte productivitatea fermei. Sala respectivă este dotată cu un soft integrat care va monitoriza toţi parametrii pe care îi urmărim în prezent, dar pe lângă asta vom avea acces la rapoarte mai elaborate, inclusiv în ceea ce priveşte producţia de lapte pentru fiecare animal, timpul de cedare a laptelui, timpul de staţionale a animalului în sala de muls. Poate detecta mastita clinică cu trei zile înainte de apariţie, ceea ce ne va permite să intervenim pentru a reduce prierderile la producţia de lapte. Cu toţii ştim că o mastită instalată înseamnă mai puţin lapte şi costuri suplimentare cu tratamentele. O mamită clinică netratată poate duce la reformarea vacii”, avertizează Marius Ganea.

Cum se desfăşoară activitatea în „Ferma cu omenie” a lui Marius Bîcu din judeţul Alba puteţi afla de AICI!

un articol de
LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →