5 minute de citit

Softer, un utilaj sinonim cu discuitul

grapa cu discuri Softer de la Farmet2 Softer, un utilaj sinonim cu discuitul

De peste două decenii, grapele cu discuri Softer își au locul lor aparte în gama de utilaje Farmet. Echipamentele fabricate în Cehia lucrează acum în ferme din întreaga lume. Care sunt atuurile pentru care fermierii le apreciază atât de mult?

În 2011, gama de utilaje cu lățimi mari pentru prelucrarea solului a fost extinsă în mod semnificativ, iar de la Česká Skalice, în estul Cehiei, grapele cu discuri s-au răspândit aproape în întreaga lume. Acestea au câștigat rapid popularitate în rândul fermierilor, iar Softer a devenit popular și în țările de peste oceane. Proprietarii și utilizatorii acestor utilaje apreciază calitatea ridicată a lucrărilor, tăierea și încorporarea perfectă a reziduurilor vegetale, manevrabilitatea excelentă, rezistența scăzută la tracțiune, viteza mare de lucru și, prin toate acestea, performanța maximă atinsă pe parcursul unei zile de lucru.

grapa cu discuri Softer de la Farmet3 Softer, un utilaj sinonim cu discuitul

Lucrare prioritară după eliberarea terenului

După recoltarea cerealelor, care s-a desfășurat la temperaturile foarte ridicate din lunile iulie și august, discuirea rapidă este esențială pentru a limita evaporarea apei din sol. Pe de altă parte, după recoltarea porumbului în a doua jumătate a lui septembrie, când căldurile nu sunt așa de mari, discuirea înlocuiește scarificarea, operațiune cu rol de pregătire a solului înainte de semănatul grâului de toamnă, care de regulă se cultivă după porumbul furajer.

Dimensiuni și forme pentru diferite tipuri de sol

Discuitoarele Softer, disponibile într-o varietate de dimensiuni și forme ale discurilor montate pe grape masive forjate, reprezintă standardul pentru această operație agricolă.

În acest moment, oferta include discuri cu diametre de 510 și 560 mm. Aceste discuri pot avea dinți mai mari sau mai mici sau pot fi chiar fără dinți. Un mare avantaj al discurilor Farmet este tăișul pe toată circumferința discurilor dințate, care îmbunătățește semnificativ capacitatea de pătrunderea chiar și în cele mai tari soluri. Această excelentă capacitate de pătrundere în sol și de ”despicare” a acestuia pe toată suprafața se realizează și datorită devierii verticale ample a discurilor, acest model făcând parte, de altfel, dintre cele mai mari din această categorie de grape cu discuri. În același timp, se asigură o rezistență foarte redusă la tractare și o viteză de lucru mare.

grapa cu discuri Softer de la Farmet4 Softer, un utilaj sinonim cu discuitul

Management optim al resturilor vegetale                               

Amestecarea și împrăștierea excelentă a resturilor vegetale îmbunătățesc semnificativ descompunerea rapidă a acestora și reduc impactul negativ asupra culturilor ulterioare. Adâncimea de lucru poate fi reglată de la 4 la 12 cm, în funcție de nevoi – discuire superficială sau pe adâncime. Pentru discuirea superficială s-a consacrat deja varianta de utilaj cu tăvălugi dubli FLAT și cu roți de sprijin duble.

Grapele cu discuri Softer sunt fabricate fie purtate, cu lățimi de lucru de la 2,5 m până la 6 m, fie ca semipurtate, cu lățimi de lucru de la 4 m până la 12,5 m (versiunea PRO).

SOFTER: 3 AVANTAJE CERTE

  1. Tăișul de pe toată circumferința discului îmbunătățește semnificativ penetrarea solului în condiții de duritate mare a acestuia;
  2. Construcția ingenioasă a utilajului Softer permite instalarea suplimentară a semănătorii Micro Drill, pentru semănatul semințelor mici;
  3. Grapa cu discuri Softer PRO, în varianta cu lățime de lucru mare, este concepută pentru discuirea pe suprafețe mari, cu tractoare având puteri de 300-600 CP.

Softer + Micro Drill seamănă culturile intermediare

Discuirea miriștii imediat după recoltare este asociată și cu semănatul culturilor intermediare, care sunt foarte populare în prezent. Pe Softer se poate monta Micro Drill – semănătoare suplimentară pentru semănatul semințelor mărunte. Micro Drill repartizează uniform semințele sub tăvălugul utilajului, ceea ce garantează un contact bun cu solul și o germinare rapidă și o răsărire uniformă. Chiar și rezervorul de bază, cu un volum de 200 litri, asigură un randament și o productivitate crescută. La cerere, se poate monta un rezervor mai mare.

Grapa cu discuri Softer PRO

Pentru tractoarele cu puteri de 300-600 cai putere, Farmet produce grapa cu discuri Softer PRO în varianta cu lățime de lucru mare, care este potrivită și pentru rândurile într-o singură linie (CTF), cu module de 10 și 12 metri. Modelele Softer 1050 și 1250 PRO sunt echipate și cu echipamente frontale interschimbabile, sub forma patinelor de nivelare Flexiboard sau a tăvălugilor de despicare Flexicut. Utilajul dispune și de unități de discuri complet noi, cu forme și geometrii inovatoare ale discurilor, care asigură un randament semnificativ mai mare chiar și în cazul unei înălțimi utile mai mici a cadrului. Acest lucru permite ca utilajul să fie rabatat la dimensiuni de transport compacte, păstrându-și însă performanțele excelente în condiții de funcționare dificile.

Mergeți pe mâna noastră, folosind grapele cu discuri Farmet pentru lucrările de bază, și convingeți-vă că Softer este un utilaj sinonim cu discuirea.

 

 

un articol de

Ing. VÁCLAV MYTYSKA
Consultant pentru produse şi tehnologii Farmet a.s

mai multe pe această temă www.farmet.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →