3 minute de citit

Smart Farming, o piaţă de 13 miliarde de dolari

Startup-urile agro-tehnologice de nişă utilizează cele mai noi tehnologii, inclusiv inteligenţa artificială, învăţarea automată, analiza datelor de mari dimensiuni (Big Data), drone, soluţii GIS (Geographic Information System) şi Internetul obiectelor (IoT) pentru a rezolva problemele urgente care afectează industria agricolă. Potrivit estimărilor companiei de cercetare Markets&Markets, piaţa agriculturii inteligente (smart farming) ar atinge anul acesta valoarea de 13,7 miliarde dolari şi este prognozată să ajungă la 22 miliarde dolari până în 2025, la o rată medie anuală de creştere de 22,8%.

Presiunea tot mai accentuată asupra sistemului de aprovizionare cu alimente datorită creşterii rapide a populaţiei, cererea utilizării tehnologiilor moderne şi, nu în ultimul rând, concentrarea crescândă a fermierilor asupra monitorizării animalelor şi detectării bolilor, sunt principalele argumente care stau la baza acestor predicţii.

 

Impactul pandemiei Covid-19

 

Criza provocată de apariţia pandemiei Covid-19 este de aşteptat să afecteze marginal piaţa de ‘Smart Farming’ în 2020, deoarece restricţiile de mişcare şi blocajele apărute în special în prima jumătate a anului a dus la întreruperi în lanţul de aprovizionare. Cu toate acestea, utilizarea tehnologiei de monitorizare la distanţă şi a instrumentelor software de gestionare a fermei ar putea stimula investiţiile pe acest segment în perioada post-pandemică.

 

Noi oportunităţi

 

Între timp, companiile explorează noi oportunităţi de interacţiune cu sectorul agro-alimentar, folosind tehnologii avansate. Cererea de echipamente agricole şi tehnologii conexe este posibil să scadă pe termen scurt, dar se aşteaptă o oarecare recuperare până în primul trimestru al anului viitor, urmând ca până la finalul lui 2021 să-şi revină treptat. Efectul Covid-19 asupra sectorului zootehnic este mai vizibil, deoarece accesul la hrana animalelor a redus şi a diminuat capacitatea abatoarelor din cauza constrângerilor logistice şi a penuriei de forţă de muncă, susţin analiştii.

smart-farming_b 

 

AGRICULTURA DE PRECIZIE, PRINCIPALUL MOTOR DE DEZVOLTARE

 

Segmentul agriculturii de precizie a reprezentat cea mai mare pondere în 2019, respectiv aproximativ 46% din piaţa ‘agriculturii inteligente’, datorită concentrării tot mai mari pe eficienţa şi productivitatea fermei. „Implementarea instrumentelor agricole de precizie are potenţialul de a schimba definitiv conceptul de agricultură, făcând activităţile agricole tradiţionale mai eficiente şi previzibile”, re arată în raportul Markets&Markets.

Tehnologiile agricole de precizie, precum tehnologia de ghidare, teledetecţia, senzorii inteligenţi, dronele şi tehnologia cu rată variabilă au făcut posibilă gestionarea eficientă a solului şi a recoltei. Aceste tehnologii sunt utilizate împreună cu echipamente şi dispozitive de pe teren pentru aplicaţii de ghidare şi navigaţie.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →