2 minute de citit

SITUAŢIE DRAMATICĂ ÎN SUDUL MOLDOVEI. Fermierii susţin că 2022 e un an mai prost decât 2020!

„E mai rău ca în 2020!”

 

Aşa au caracterizat acest sezon de producţie cultivatorii din Cooperativa Agricolă „Drumul Belşugului” din Tecuci, judeţul Galaţi au ajuns în acest an pe alt… drum; al sărăciei, al falimentului. 

„Nu facem nimic! Am muncit şi am cheltuit degeaba că nu avem ce aduna din câmp! La noi, în zona Tecuciului, se recoltază între 1.000 şi 2.000 de kilograme de grâu, în medie, de pe fiecare hectar. La orz, a fost tot cam atât! La aceste rezultate nu se acoperă cheltuielile de producţie, cooperatorii noştri sunt în piedere şi-s descurajaţi! Am crezut că nu va fi un an mai rău ca 2020! Dar iată că acest sezon agricol e mult mai mai prost!”, ne-a declarat cu amărăciune inginerul Ionuţ Pavel, directorul executiv al Cooperativei. 

„Drumul Beşugului” a avut în cultură 400 de hectare de orz. Combinele l-au recoltat în câteva zile, au mers în viteză pentru că nu a avut ce treiera. 

Acum s-a intrat la grâu, cultură care ocupă 2.700 de hectare. Media este este până în 2 tone/ha.

 

Totul moare pe câmp!

 

„La floare estimez între 300 şi 600 kg la hectar şi la porumb… zero! Totul moare pe câmp! Chiar dacă ar ploua astăzi 30 de litri pe mp, doar 20 % din cultură mai are şanse să supravieţuiască! Estimarea mea este că dacă nu va ploua într-o săptămână e zero recoltă! Avem 3.000 şi ceva de hectare şi nu putem iriga nimic pentru că nu este apă! Nici nu ştim dacă să mai intrăm cu combinele”, a conchis Ionuţ Pavel.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →