Parteneriatul dintre SIGMA CVM şi USVT a trecut la un nou nivel: de anul trecut, tractorul Massey Ferguson 7S.155 a devenit „vedeta” şi „calul de bătaie” al cursurilor de mecanizare ale Universităţii de Știinţe Agricole din Timişoara.
Educația și formarea profesională a studenţilor Universității de Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I” din Timişoara (USVT) în domeniul maşinilor agricole beneficiază acum de sprijinul SIGMA CVM România. Printr-un parteneriat realizat cu USVT, de la începutul anului universitar 2024/2025, SIGMA CVM a „închiriat” un tractor Massey Ferguson 7S.155 departamentului de mecanizare şi a contribuit la dotarea laboratorului de maşini şi instalaţii agricole cu o transmisie semiautomată şi o punte faţă, de tractor.
„Pentru o bună desfăşurare a activităţilor de pregătire teoretică, dar mai ales practică, a studenţilor este foarte importantă colaborarea cu marile companii producătoare de utilaje, respectiv cu reprezentanţii acestora în România” Sorin Bungescu, conf. dr. ing. USVT.
Lecţii practice cu tractorul MF 7S.155
Prin acest parteneriat, Sigma CVM facilitează transferul de cunoștințe în domeniul tehnologiilor de vârf către studenţii USVT, care pot astfel beneficia de practică şi acces nelimitat la echipamentele moderne, îmbunătățindu-și competențele. „Mulţi dintre studenţii noştri au ferme mici şi mijlocii pe care doresc să le dezvolte. De asemenea, service-ul şi partea de agricultură de precizie sunt calificări extrem de căutate în ultimii ani de către firmele care activează în sectorul agricol şi astfel cresc oportunităţile pe care studenţii noştri le au la dispoziţie pe piaţa muncii”, ne-a declarat Sorin Bungescu, profesor la USVT, departamentul de mecanizare.
Tractorul MF 7S.155 face parte din gama de putere de 155-210 CP, are un motor de 6,6 litri în 6 cilindri şi transmisie Dyna 6 cu 4 game de viteze și 6 trepte în fiecare gamă. „Avem posibilitatea să lucrăm cu acest tractor un număr de ore suficient pentru a asigura studenţilor o bună cunoaştere a principalelor operaţii agricole”, a precizat Sorin Bungescu.
Sigma CVM contribuie şi la dotarea laboratoarelor USVT
Prin parteneriatele dezvoltate cu companiile de profil din ţară, departamentul de mecanizare al USVT a reuşit să aducă echipamente şi tehnică agricolă de ultimă generație în cadrul laboratoarelor şi atelierelor de maşini şi instalaţii agricole ale unității. „Ne dorim ca studenții noștri să învețe şi să intre în contact cu tehnică agricolă performantă. De exemplu, Sigma CVM a sponsorizat laboratorul de mecanizare al USVT cu o punte faţă şi o transmisie Massey Ferguson, echipamente care vor permite studenţilor noştri să înveţe practic o serie de elemente tehnologice de automatizare”, ne-a declarat profesorul universitar.
Massey Ferguson eXperience Tour, de două ori la Timişoara
Unul dintre primele evenimente organizate de Sigma CVM la Timişoara a fost caravana „Massey Ferguson eXperience Tour„. Ediţia din 2022, precum şi cea din 2024 au fost organizate pe terenul USVT şi au oferit fermierilor din vestul ţării oportunitatea de a vedea „pe viu” şi de a experimenta cele mai recente inovaţii şi progrese în tehnologia agricolă, precum și de a intra în legătură cu specialiştii din industria constructoare de maşini agricole. Cu acest prilej, echipa Sigma CVM a pus la dispoziţia celor interesaţi prezentări şi „drive test” pentru întreaga gamă de tractoare, combine şi utilaje Massey Ferguson.
Demonstaţii practice şi workshop-uri cu Sigma CVM România
Având în vedere gama largă de maşini şi utilaje agricole reprezentate şi distribuite de către Sigma CVM în România, departamentul de mecanizare al USVT îşi doreşte să extindă colaborarea şi prin realizarea unor demonstraţii în câmp cu utilaje specifice anumitor culturi agricole. „Ne dorim ca în următoarele luni să realizăm împreună cu Sigma CVM demonstaţii practice accesibile studenţilor, pentru lucrările de primăvară, cu un plug sau alte echipamente pentru prelucrarea solului şi o semănătoare Amazone”, ne-a spus Sorin Bungescu.
SIGMA CVM răspunde provocărilor pieţei
Parte a Grupului Saracakis, SIGMA CVM România a reuşit să se impună prin deschiderea de noi puncte de lucru şi creşterea numărului de angajaţi astfel încât să fie la o distanță de maximum 150 de kilometri faţă de clienții din orice punct al țării.
Alături de Massey Ferguson, principalul brand reprezentat în România, Sigma CVM a dezvoltat parteneriate cu Amazone, SKY Agriculture şi Trimble, furnizori de soluții agricole de vârf şi care contribuie la evoluția viitoare a agriculturii. Aceste parteneriate demonstrează nu doar angajamentul şi viziunea de extindere a companiei, cât mai ales răspunsul Sigma la provocările de mediu şi economice cu care se confruntă fermierii români.
Cristian Toncea, din Costeşti, jud. Hunedoara, student la Facultatea de Agricultură, USVT, specializarea MIAIA: „Am ales această facultate pentru că sunt pasionat de mic de utilaje și de tot ceea ce ține de acestea și de agricultură, în general. Am o mică fermă de familie şi lucrez o suprafaţă de câteva hectare de teren arabil şi fâneaţă, pe care produc furanjele necesare animalelor. Am acasă două tractoare mai vechi şi mă bucur că am posibilitatea de a mă instrui pe acest tractor 7S.155 Massey Ferguson, oferit de către compania Sigma CVM România. Îmi place în mod deosebit cutia semiautomată şi uşurinţa cu care acest tractor se conduce. Sper ca în viitor să pot să achiziţionez şi eu un astfel de tractor pentru ferma mea”.
Alexandru Roşu, student la Facultatea de Agricultură, USVT, secția MIAIA, anul 3: „Sunt pasionat de mecanică şi acum încep să descopăr cum funcţionează tractoarele de generaţie nouă, aşa cum este tractorul Massey Ferguson seria 7S.155, cu mai multă electronică, senzori şi GPS, şi care necesită tot mai puţină intervenţie umană. Sunt încântat de uşurinţa în exploatare şi de faptul că sunt necesare tot mai puţine corecţii în mers, mici reglaje, pentru a menţine rândul, eventual pentru întoarceri la capăt de parcelă, în special în cazul lucrului în agregat cu diverse implemente. M-a impresionat sistemul hidraulic, care este complex şi deosebit de important pentru buna funcţionare a tractorului. Pentru noi, studenţii Facultăţii de Agricultură, este important să avem la îndemână astfel de tactoare moderne, pentru că învăţarea practică, fizică, este mult superioară teoriei clasice. Mulţumesc companiei Sigma CVM pentru că avem la dispoziţie un astfel de tractor în campusul nostru universitar”.