Şi în acest an, cartofii timpurii i-au adus profit gălăţeanului Vasile Tunsu - Revista Ferma
3 minute de citit

Şi în acest an, cartofii timpurii i-au adus profit gălăţeanului Vasile Tunsu

„La noi, pe terasă, precipitaţiile căzute până acum nu au fost îndestulătoare, aşa că irigăm în continuare legumele şi porumbul”, ne-a declarat fermierul.

În paralel, pe măsură ce plantele de cultură au ajuns la maturitate, a început recoltarea.

fotografie cartofi-1_b

Producţie bună la cartoful timpuriu

„Am adunat cartofii timpurii plantaţi pe suprafaţa de 10 hectare; producţia a fost bună, foarte bună, pentru că am avut grijă s-o întreţin cu mare atenţie şi să-i dau cinci şi chiar şase ape. După ce am pregătit-o în fermă pentru piaţă (sortat, însăcuit, etichetat) am vândut-o la un preţ, zic eu, bunişor: 2 lei kilogramul. De asemenea, am făcut livrare şi în Ucraina”, a susţinut cultivatorul.    

(În paranteză fie spus, cartoful timpuriu are o scădere drastică de producţie per hectar, tocmai datorită condiţiilor climatice, a unei primăveri destul de reci, care a determinat la un moment dat o fluctuaţie puternică, inclusiv o îngheţare de sol. Mai mult, unele soiuri nu au rezistat putregaiului umed, susţinea deunăzi Cleonic Sucaciu, liderul Federaţiei Naţionale Cartoful din România. De aceea, preţul unui singur kilogram a ajuns să coste mai mult cu până la 25% faţă de anul 2022. În toate pieţele din ţară, se vinde şi cu 6 lei!). 

 

Ceapa – o cultură cu tradiţie   

Vasile Tunsu va intra în zilele următoare la ceapă, cultură cu tradiţie în zona Galaţiului care a fost şi este încă profitabilă pentru cei ce o cultivă.

vasile tunsu_b

„Am înfiinţat cinci hectare cu ceapă de toamnă, sunt bucuros că am făcut producţie frumoasă şi o să meargă la supermarket cu care avem contract. Am negociat preţul pieţei la zi, în momentul livrării”, a precizat fermierul.

În ferma lui din satul Costi, culturile de rădăcinoase mai au destul timp de creştere şi dezvoltare vegetativă până să ajungă la maturitatea de recoltare.

Se aşteaptă recolte frumoase la grâu şi porumb

Până atunci va trebui să intre la treieratul grâului, a apreciat că vor mai trece circa două săptămâni. Are 25 de hectare cu holdă frumoasă, evaluată spre 7 tone la hectar, pe care o va valorifica la momentul recoltării. Până atunci îmi spune că aşteaptă să crească preţul pe piaţa cerealelor undeva la un leu kilogramul.

Porumbul are primite câteva ape, este bine fertilizat şi sănătos, evoluează bine în câmp. La cum arată, este exclus ca recolta să fie mai puţin de 10 tone de boabe la hectar! Dar mai e mult până la recoltare.

Marian MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
tractor Ursus

Ursus are un nou proprietar

Ursus, producătorul polonez de tractoare a fost cumpărat grupul ucrainean M.I. Corw condus de antreprenorul din Kiev, Oleg Krot, pentru […]

Citește mai multe știri →