Și fermierii vâlceni au pierdut culturile de rapiță! - Revista Ferma
2 minute de citit

Și fermierii vâlceni au pierdut culturile de rapiță!

epure constantin agronom valcea copy Și fermierii vâlceni au pierdut culturile de rapiță!

Și în acest an secetos, agricultorii vâlceni au avut o campanie agricolă de toamnă nereușită. Chiar dacă au însămânțat în perioada optimă, mulți dintre cultivatorii de rapiță au pierdut culturile, iar cei de grâne susțin că plantele de cereale păioase se prezintă în condiții precare creștere și dezvoltare vegetativă.

Culturi proaste, zăpadă doar pentru poze!

„Câmpul e foarte prost, am pierdut circa 500 de hectare semănate cu rapiță; iar cultura de grâu (700 ha) e așa și așa; nu arată foarte bine. Din cauza fluctuațiilor de temperatură nu s-a produs vernalizarea, călirea plantelor, zăpada a fost doar pentru poze și automat culturile au de suferit”, ne-a declarat ing. Constantin Epure, consultant agricol, şef fermă Damila Agro, Oveselu, județul Vâlcea.

Acesta susține că va întoarce cultura de rapiță și va semăna porumb. „Am erbicidat cu Kalif, un produs restrictiv, și mă gândesc să ori să întorc brazda, ori să intru cu un disc greu în profunzime pentru pregătirea patului germinativ. 

În zonă, e secetă la momentul ăsta, e uscat pământul de zici că-i  primăvară, în zilele următoare am decis să intru cu utilajele în câmp”, a precizat specialistul.

O primăvară agricolă cu îngrijorări!

La fermă are circa 1.300 de hectare de înființat culturi de primăvară. Trebuie să diversifice structura de producție nu poate face monocultură că va fi penalizat de APIA. „Poate încercăm să punem orzoaică de primăvară, dacă o găsim la un preț mai accesibil, și mazăre furajeră, pentru că trebuie să îndeplinim și condițiile de agromediu, nu avem ce face”, a explicat agricultorul.

În așteptarea semnalelor privind GAEC-urile

„Așteptăm în continuare să vedem ce este cu GAEC-urile 7 și 8 că nici cei de la Bruxelles ei nu știu, mai puțin noi, fermierii. Avem rezervată suprafața de 4% terenul lăsat… Din păcate, nu se întâmplă nimic bun pentru agricultură, toată societatea românească e ca o oală sub presiune!”, a conchis amenințător inginerul Constantin Epure. 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →