3 minute de citit

Sfecla de zahăr: alegerea corectă a erbicidului

Daunele produse de buruieni sunt cauzate de faptul că acestea consumă o bună parte dintre resursele de apă, nutrienți și lumină, iar sfecla de zahăr nu mai are acces la elementele utile dezvoltării sale. De asemenea, buruienile sunt gazde pentru boli, insecte și nematozi, care amenință atât sfecla de zahăr, cât și celelalte specii din rotație.

Foto 1_veronica (Veronica spp.), rocoina (Stellaria media), turita (Galium aparine)_b

De la stg. la dr.: veronica (Veronica spp.), rocoina (Stellaria media), turița (Galium aparine)

 

PROTECȚIE CRESCUTĂ LA PORNIREA ÎN VEGETAȚIE

 

MITRON 700 SC este un erbicid sub formă de suspensie concentrată, pe bază de metamitron 700 g/l, ce controlează principalele buruieni dicotiledonate anuale. Acest produs prezintă acțiune sistemică, are selectivitate pentru cultura de sfeclă de zahăr și are efect rapid: în câteva zile de la aplicare, buruienile devin clorotice și necrozează în câteva zile.

Acțiunea rapidă este esențială, deoarece semințele de sfeclă de zahăr se seamănă în stratul superficial al solului, la o adâncime de 2-3 cm, iar pornirea în vegetație depinde de umiditate, uneori mai redusă în zona de suprafață, precum și de nutrienți, ambii factori putând fi periclitați de prezența buruienilor. De aceea, este necesară protecția atentă a plantelor de cultură până în etapa de 6 frunze adevărate, o măsură utilă pentru dezvoltarea corespunzătoare a culturii. Chiar și ulterior acestei etape, sfecla de zahăr necesită fertilizare de bună calitate, datorită nivelului crescut de consum al elementelor nutritive, precum și o umiditate ridicată, ideal cu menținerea solului umed până la 80 cm adâncime. O solă fără buruieni înseamnă că investițiile în irigații și fertilizare își ating mai bine scopul.

 

SPOR DE PRODUCȚIE

MITRON 700 SC ajută la obținerea unui spor de producție, prin îndepărtarea buruienilor din cultură. Erbicidarea este cu atât mai necesară în perioadele neprielnice, cum sunt primăverile reci, cu temperaturi scăzute la nivelul aerului și solului.

foto 2_ troscot (Polygonum aviculare), loboda salbatica (Atriplex patula)_b

De la stg. la dr.: troscot (Polygonum aviculare), loboda sălbatică (Atriplex patula)

 

SUBSTANȚĂ ACTIVĂ EFICIENTĂ

 

Metamitron este un compus din grupa chimică a triazinonelor, ce prezintă efect inhibitor al complexului fotosistemului II. Substanța activă este preluată prin rădăcini și lăstari, fiind translocată acropetal în frunze. Absorbția sa de către buruieni conduce la perturbarea fotosintezei; astfel, plantele sensibile la această substanță activă prezintă semne de cloroză, au frunzele mai deschise la culoare, apoi se necrozează și sunt eliminate.

 

SPECTRU DE COMBATERE LARG

Aplicarea optimă este cea fracționată, la temperaturi sub 25°C, astfel: o doză de 1 l/ha, preemergent, înainte de răsărirea plantulelor de sfeclă de zahăr, urmată de 2 aplicări în postemergență, a câte 2 l/ha, de la apariția cotiledoanelor până la stadiul de 2 frunze adevărate. Acest mod de aplicare permite controlul buruienilor răsărite „în valuri”.

MITRON 700 SC poate fi aplicat atât în preemergență, cât și în postemergență, dar eficiența maximă a sa este înregistrată la utilizarea în faza de cotiledoane a buruienilor. De asemenea, studiile* arată o sensibilitate ridicată a buruienilor ce au absorbit o doză mică de metamitron la tratamentele ulterioare cu erbicide.

Sursă*: https://www.researchgate.net/publication/304498139_Factors_affecting_metamitron_activity

Află toate detaliile aici: https://kwizda-agro.ro/produs/produse-protectia-plantelor/erbicide/mitron-700-sc

foto 3_mustar salbatic (Sinapis arvensis), hrisca urcatoare (Polygonum _ Fallopia convolvulus)_b

De la stg. la dr.: muștar sălbatic (Sinapis arvensis), hrișcă urcătoare (Polygonum / Fallopia convolvulus)


un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →