Sfatul lui SITARU pentru fermieri: „STOCAŢI GRÂUL dacă puteţi!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Sfatul lui SITARU pentru fermieri: „STOCAŢI GRÂUL dacă puteţi!”

Nicolae Sitaru Sfatul lui SITARU pentru fermieri: „STOCAŢI GRÂUL dacă puteţi!”Săptămâna trecută a intrat la recoltat şi Nicolae Sitaru, grâul fiind prima cultură în care a băgat combinele. Din păcate, primele rezultate nu sunt tocmai pe măsura aşteptărilor…

Pe primele 400 de hectare recoltate a obţinut o producţie medie de aproximativ 4 tone la hectar. Evident, seceta este cauza principală a randamentelor scăzute. „La noi în zonă nu a plouat din aprilie. A venit prima ploaie în noaptea de 13 spre 14 iunie. Ne confruntăm cu o secetă pedologică extremă. Din această cauză şi producţia este foarte modestă, în jur de 4 tone la hectar media la gâu. În condiţiile în care la început de mai cultura arăta ca şi cum aş putea obţine 8 tone”, ne-a declarat în exclusivitate fermierul din Ialomiţa.

În toamnă, acesta a semănat o mie de hectare cu grâu şi vreo 700 şi ceva de rapiţă, din care a rămas cu 680 de hectare. Nu răsărise plantele şi a trebuit să întoarcă anumite suprafeţe. Optimist fiind, speră să recolteze totuşi vreo 3 tone la hectar în medie. După părerea sa, anul acesta se va înregistra un deficit de rapiţă în piaţă. Măcar dacă ar mai creşte preţurile un pic, spunea el uşor resemnat.

„Preţurile îşi vor reveni”

Într-adevăr, aşa cum observa administratorul şi proprietarul societăţii Elsit Com, grâul a pierdut 20 de euro la tonă faţă de cea mai bună poziţionare, acum o lună de zile. „Pentru cei care au soluţii de stocare nu cred că e o problemă, deoarece am convingerea că vor mai urca preţurile în perioada următoare. Problema e că fermierii vin după trei ani proşti în ultimii patru şi toată lumea are nevoie de cash. Unii vor fi nevoiţi să vândă probabil cu 900 şi ceva de lei tona”, admite Sitaru.

În schimb la rapiţă, contată el, faţă de anul trecut când în campanie se plătea 1.850 de lei pe tonă, acum preţul e undeva în jurul a 2.100 de lei tona. „Producţiile vor fi însă cu siguranţă mai mici. Sunt suprafeţe mari în ţară care au fost întoarse”, a subliniat acesta.

Tranzacţii speculative pe piaţa cerealelor

Fostul preşedinte al FAPPR are o capacitate de depozitare pentru cereale de 90.000 de tone. Face şi achiziţii şi nu se grăbeşte să încheie contracte cu traderii. „Nu am de gând să vând grâul. Prefer să stochez tot ce recoltez în aşteptarea unor preţuri mai avantajoase. Îi sfătuiesc şi pe alţii să procedeze la fel în caz că au posibilitatea. Am văzut şi anunţul Turciei cum că nu mai cumpără grâu dar probabil vor reveni asupra deciziei mai târziu. E şi multă speculaţie în piaţă. De obicei există o presiune mai mare pe preţ la început de campanie, după care se mai reglează lucrurile pe parcurs”, a concluzionat Nicolae Sitaru.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →