Sfârşitul soiei ca substitut proteic? - Revista Ferma
2 minute de citit

Sfârşitul soiei ca substitut proteic?

Potrivit unui studiu condus de Departamentul de Ştiinţa Alimentelor de la Universitatea din Copenhaga, această leguminoasă bogată în nutrienţi şi fibre dietetice ar putea fi o alternativă mult mai ecologică decât tradiţionala soia. Folosind o metodă cunoscută sub numele de „fracţionare umedă”, cercetătorii au reuşit să concentreze proteina de fasole fava şi să elimine substanţele care altfel ar inhiba digestia proteinei. Acest lucru permite ca proteinele nutritive din fasolea fava să fie mai uşor absorbite atunci când sunt consumate.

fasole-fava_b„Fracţionarea umedă presupune măcinarea boabelor într-o făină, după care adăugarea de apă şi transformarea amestecului într-o supă, pentru ca apoi să se extragă conţinutul de proteine. În testele efectuate s-a demonstrat că metoda este mult mai eficientă iar proteina rezultată este digerată aproape la fel de uşor ca atunci când descompunem proteine din produsele animale, precum carnea şi ouăle”, susţin cercetătorii danezi.

Din punctul lor de vedere, fasolea fava este mai prietenoasă cu mediul şi are avantajul de a fi cultivată oriunde, în timp ce soia, care ocupă suprafeţe extinse în SUA şi America de Sud, are un impact negativ asupra biodiversităţii şi a emisiilor de CO2, pe lângă faptul că mulţi nu o agrează pentru că este în mare măsură modificată genetic. Fasolea fava este cultivată în principal în Orientul Mijlociu, China şi Etiopia, dar este deja disponibilă în supermarketurile din Europa şi în magazinele specializate pe comercializarea de produse cu specific vegetarian.

„Procesatorii şi în special consumatorii preferă un produs care nu are gust, are o culoare neutră şi o textură fermă. Fasolea fava îndeplineşte toate aceste criterii, spre deosebire de mazăre, care adesea are un gust amar”, concluzionează cercetătorii. Este un aliment nutritiv-dens, ceea ce înseamnă ca poate oferi o mulţime de substanţe nutritive esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, fără a fi bogată în calorii. Acestă fasole este o sursă de vitamina B1 (tiamină), fier, cupru, fosfor, potasiu şi magneziu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →