Sfântul Nicolae, adevăratul Moș Crăciun! - Revista Ferma
4 minute de citit

Sfântul Nicolae, adevăratul Moș Crăciun!

Sfântul Nicolae, prăznuit de creștinii din întreaga lume în fiecare an, pe 6 decembrie, este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Nicolae este simbolul bunătății și al dărniciei, fiind cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici.

Sfantul Nicolae
Foto: istockphoto.com/whammer121736

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și a trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia).

Acest sfânt foarte iubit de creștini este prăznuit în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovați care urmau a fi omorâți a doua zi.

Peste 800.000 de români își sărbătoresc ziua numelui în această zi.

Tradiții românești de Sfântul Nicolae

În tradițiile românești, în care Sfântul Nicolae este cunoscut ca Sânnicoară, acesta apare pe un cal alb, păzește Soarele care încearcă să se strecoare spre miazănoapte, pentru a lăsa lumea fara lumină și căldură, ajută văduvele, orfanii și fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii, apără soldații pe timp de război.

De asemenea, există obiceiul de a se pune în apă, lângă icoanele din casă, crenguțe de pomi. Dacă crenguța înflorește și are multe flori până la Anul nou, recolta de fructe în noul an va fi bogată.

În unele sate din România exista și obiceiul ca, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii din sat să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

De la Sfântul Nicolae la Moș Crăciun. De ce se pun cadourile în ghete

Sfantul Nicolae
credit foto @istock Natalia Bodrova

Numele Sfântului Nicolae provine din termenilor „nicao” (a învinge – în greacă) şi „laos” (popor).

Acesta este cunoscut sub numele de Nikolaus în Germania, Sinterklaas în Belgia și Țările de Jos și Kleeschen în Luxemburg.

Numele de Moș Crăciun (traducerea englezescului „Santa Claus”) este o versiune americană a cuvântului olandez „Sinterklaas”, o formă prescurtată pentru „Sint Nikolaas” – Sfântul Nicolae.

În țările din Europa de Vest, de unde au ajuns primii coloniști europeni pe continentul American, Sfântul Nicolae era extrem de popular și de iubit de credincioșii creștini. Înainte de anul 1500, în Germania, Franța și Țările de Jos existau peste 2.000 de biserici închinate Sfântului Nicolae.

Locuitorii continentului american au început să popularizeze sărbătoarea Sântului Nicolae, ca prilej de a face cadouri, încă din secolul al XVIII-lea, dar fără un interes comercial.

Obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghete este legat de povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre, nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați instăriți. Sfântul Nicolae a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani, care au căzut în ghetele puse la uscat lângă foc.

Treptat, a început să apară și latura comercială a sărbătorii, numele Sfântului Nicolae s-a schimbat în Moș Crăciun (Santa Claus) și acesta a primit o nouă înfățișare, din care s-a păstrat doar culoarea roșie a hainei de episcop purtată de sfânt.

Peste 800.000 de români își sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Nicolae

Din totalul celor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbați cu numele Nicolae și derivate ale acestuia precum Niculai, Nicușor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoară și aproximativ 280.000 sunt femei cu numele de Nicoleta, Niculina, Neculița, Nicolina, Nicola.

Cele mai răspândite prenume sunt Nicolae/ Nicolaie, mai mult de 350.000 de barbați români având acest nume și Nicoleta, prenume purtat de peste 190.000 de femei din România.

Surse: doxologia.ro, crestinortodox.ro

Le urăm LA MULȚI ANI tuturor celor care își sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Nicolae!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →