Sezonul rece, momentul VERNOIL® - Revista Ferma
4 minute de citit

Sezonul rece, momentul VERNOIL®

Pentru reducerea rezervei de dăunători la viţa de vie, KWIZDA Agro recomandă insecto-acaricidul VERNOIL®, pe bază de ulei de parafină (800 g/l), ce poate fi aplicat atât în plantaţiile ecologice, cât şi în cele convenţionale.

Pentru anumiţi dăunători cheie la viţa de vie nu există foarte multe metode de control. Limitarea substanţelor active restrânge şi mai mult eforturile fermierilor de a găsi soluţii. De aceea, specialiştii KWIZDA Agro propun câteva opţiuni concrete pentru viticultori, cu menţiunea că trebuie utilizate la timp şi în condiţiile tehnice specificate. O recomandare utilă este insecto-acaricidul VERNOIL®, pe bază de ulei de parafină (800 g/l), ce poate fi aplicat atât în plantaţiile ecologice, cât şi în cele convenţionale.

Atac de acarieni la viţa de vie
Atac de acarieni la viţa de vie

Soluţia pentru controlul păduchilor ţestoşi şi lânoşi

Una dintre problemele recente este frecvenţa mare de atac a păduchilor ţestoşi (Parthenolecanium corni) şi a celor lânoşi (Pulvinaria vitis), a căror înmulţire în plantaţiile viticole din România este cauzată de impactul încălzirii globale şi interzicerea anumitor substanţe active. Una dintre soluţiile de control ale acestora este asfixierea formelor hibernante cu ulei de parafină, tratament care se poate efectua exclusiv în perioada de repaus vegetativ.

Păduchii ţestoşi (Parthenolecanium corni) şi păduchii lânoşi (Pulvinaria vitis) au aparat bucal adaptat pentru înţepat şi supt, extrăgând seva din ţesuturile vegetale, cu precădere din coardele tinere, frunze şi ciorchini. Părţile atacate se usucă, producţia este de calitate slabă şi maturarea lemnului este îngreunată.

Păduchi lânoşi (Pulvinaria vitis)
Păduchi lânoşi (Pulvinaria vitis)

Cum limităm atacul acarienilor?

Relevanţi pentru impactul economic negativ la viţa de vie sunt şi acarienii (Tetranychus urticae, Calepitrimerus vitis, Eriophyes vitis), pentru care seceta reprezintă un factor favorabil al înmulţirii accentuate – o situaţie de actualitate pentru ţara noastră. Știm că în anii cu temperaturi ridicate, acarienii înregistrează un ciclu de viaţă mai scurt, dezvoltând mai multe generaţii pe sezon. Prezenţa lor în cultura viţei de vie poate conduce la defolierea plantelor şi chiar la uscarea butucilor.

De obicei, programul tehnologic prevede aplicarea de acaricide împotriva formelor mobile în vegetaţie, odată cu depăşirea PED-ului (ORTUS®), însă tratamentul cu VERNOIL® în sezonul rece are un rol important pentru limitarea atacului.

VERNOIL® – uşor de aplicat, avantajos ca rezultat

VERNOIL® se prezintă sub formă de concentrat emulsionabil (EC) şi are acţiune de contact. Este fluid la temperaturi scăzute, fiind uşor de manevrat. Formează o peliculă fină pe suprafaţa scoarţei butucilor, acoperind corpul insectelor dăunătoare, pe care le asfixiază. Produsul reduce, în acest fel, rezerva biologică a insectelor şi acarienilor care iernează pe butuci şi pe coarde, limitând atacul lor în vegetaţie.

CUM ȘI CÂND ÎL APLICĂM?

VERNOIL® se poate aplica în ferestrele iernii când condiţiile meteo permit efectuarea tratamentelor (temperaturi pozitive, fără îngheţ, ploi sau ninsori în perioada următoare), sau primăvara, la repornirea în vegetaţie, până la stadiul de dezmugurit.

Doza recomandată este de 2,5 l / 100 l apă sau 1,5 l / 100 l apă, în amestec cu un insecticid.


Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 

Păduchi ţestoşi (Parthenolecanium corni)

Păduchi țestoși (Parthenolecanium corni)
Păduchi țestoși (Parthenolecanium corni)

Sursa foto: Arhivă internă Kwizda Agro Romania

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →