Servicii inteligente pentru maşini inteligente - Revista Ferma
6 minute de citit

Servicii inteligente pentru maşini inteligente

Massey Ferguson a lansat în cadrul evenimentului ”Born to Farm” nu mai puţin de şapte noi produse şi tehnologii, pregătite să ia cu asalt fermele din întreaga lume. Cu aceste noi lansări, compania membră a grupului AGCO îşi îndeplineşte practic promisiunea unei ofensive masive pe linie completă iniţiată ca parte a planului MF GT5 (Growing Together 5) în 2017. Şi dacă despre tractoare am scris atunci, în cele ce urmează ne vom referi la celelalte aspecte.

 

„Noua eră” a MF

 

Aceasta nu se referă doar la utilaje şi la modul în care aceste maşini au un impact mai mic asupra mediului, ci şi la ceea ce se întâmplă în jurul acestora – soluţii care îi ajută pe fermieri să îşi dezvolte fermele în mod durabil, să maximizeze timpul de funcţionare şi să reducă semnificativ costul total de proprietate.

 MF_grebla_b

Mai multă conectivitate

Sistemul de telemetrie MF Connect face agricultura mult mai convenabilă şi mai eficientă. Prin intermediul acestui serviciu datele maşinii sunt transferate printr-un cloud securizat către computer sau smartphone, astfel încât fermierul să fie informat despre locaţia maşinii, consumul de combustibil şi starea echipamentului. Acest lucru sprijină procesul decizional. MF Connect este disponibil pentru toate tractoarele MF cu 6 cilindri şi pentru combine agricole MF IDEAL, cu un abonament de 5 ani ca standard şi opţional pentru toate celelalte tractoare şi combine agricole compatibile. Dacă fermierii îşi dau consimţământul, datele pot fi trimise şi noului centru de informaţii MF din Beauvais, unde echipa de service tehnic şi distribuitorii locali MF pot identifica posibile sfaturi de service sau reparaţii înainte de apariţia unor probleme majore.

 

Pachete noi pentru agricultura de precizie

 

Massey Ferguson a prezentat, de asemenea, noi soluţii legate de agricultura de precizie, cum ar fi MF Guide, MF Section şi MF Variable Rate Control, cu linia de contur uşor de setat şi editarea hărţilor de prescripţie, toate datorită unei noi interfeţe uşor de utilizat, parte a noilor terminale Datatronic 5 şi Fieldstar 5 sunt. Prin urmare, suprapunerile pot fi reduse cu până la 10% într-un mod natural, ceea ce înseamnă consum mai mic de combustibil, mai puţin timp de lucru şi mai puţină oboseală.

 MF_cositoare_b


Cloud-ul Agrirouter

Pe de altă parte, cu TaskDoc Pro, toate datele de lucru sunt transmise fără fir de la maşină la sistemul FMIS al fermei şi către partenerii de încredere ai fermierului prin cloud-ul securizat Agrirouter. Acest lucru permite gestionarea flotelor multi-brand şi oferă fermierilor acces la parteneri selectaţi, astfel încât deciziile să poată fi luate pe baza datelor pentru a optimiza eficienţa şi randamentul.

 

Funcţia E-Loader

O altă noutate absolută anunţată cu ocazia evenimentului de presă ”Born to Farm” este E-loader, o funcţie de control a încărcătorului frontal, operată de pe ecranul tactil Datatronic 5. Cu ajutorul E-Loader, mişcările repetitive ale încărcătorului frontal pot fi automatizate. Acesta permite ca şoferul să deţină controlul funcţiei de încărcare, să cântărească diferitele încărcături, să asigure automatizarea prinderii precum şi configurarea şi salvarea proceselor automate pentru diferitele cicluri de încărcare. De asemenea, opţiunea MF E-Loader poate fi utilizată de către operator pentru a regla în prealabil limitele superioare şi inferioare ale cursei sau pentru a seta unghiurile admise ale cupei pentru fiecare lucrare. Massey Ferguson oferă pentru o gamă largă de încărcătoare frontale ”MF FL Frontlader” din fabrică o opţiune de încărcătoare E-loader adaptate pentru toate cerinţele de ridicare şi încărcare.

 E-Loader_b

Cântărire automată

Una dintre caracteristicile pe care fermierii le vor aprecia în mod deosebit la funcţia E-Loader este cântărirea automată în timpul deplasării, foarte utilă la o serie de lucrări – de la umplerea căruciorului de amestec al nutreţului, până la detectarea greutăţii baloţilor. Este utilă şi pentru înregistrarea exactă a greutăţii produselor în vrac care se vând chiar de la fermă sau se achiziţionează – fiecare încărcătură se cântăreşte automat şi se poate înregistra. Spre exemplu, la umplerea unei remorci, operatorul poate indica o cantitate şi să seteze numărătoarea inversă, iar atunci când s-a obţinut cantitatea dorită, se va auzi sunetul alarmei. Greutăţile pot fi înregistrate fie ca încărcări separate sau ca sume zilnice. Se pot memora până la 20 de contorizări şi reglaje de dispozitive diferite. Datele pot fi exportate cu un stick USB ca fişier CSV, astfel încât să fie urmărită fiecare activitate a încărcătorului.

 

O nouă generaţie de utilaje pentru recoltat furaje

 

Între timp, Massey Ferguson a anunţat că îşi extinde gama de utilaje pentru recoltat fân şi furaje, lansând o nouă generaţie de cositori frontale şi de tip fluture, două modele noi de greble cu patru rotori şi alte echipamente specializate pentru fermierii din regiunile alpine.

• Astfel, cositoarele MF DM TL (cu lăţimi de lucru de 8,6 m sau 9,6 m) sunt echipate standard cu ultima generaţie a sistemului de amortizare hidropneumatic TurboLift, care oferă o manevrabilitate semnificativ mai mare în comparaţie cu versiunea anterioară. TurboLift permite acum unghiuri de oscilaţie de până la 19o în jos şi 30o în sus, obţinându-se o urmărire excelentă a terenului.

• Pe de altă parte, noua motocositoare frontală MF DM 316 FP, cu lăţimea de lucru de 3,1 m, este disponibilă fie cu un balsam cu dinţi (KC), fie cu role (RC). Aceasta este echipată cu o suspensie nouă şi compactă, pentru o cuplare mai strânsă, o oscilaţie mai mare a treptelor de ridicare care asigură o copiere foarte bună a conturului solului.

• Greblele cu patru rotori MF RK 1254 TRC și MF RK 1254 TRC-Pro, cu lățimi de lucru de la 10,6 până la 12,5 m, pot fi acum pliate la mai puțin de 4 m pentru transportul rutier.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →