Semnal de la Bruxelles împotriva cormoranilor şi a vidrelor - Revista Ferma
3 minute de citit

Semnal de la Bruxelles împotriva cormoranilor şi a vidrelor

 

Bani pentru acvacultori sau gloanţe pentru cormorani?

La scurt timp de la numirea, în 8 iulie 2022, pentru a cincea oară, ca ministru al Agriculturii, Petre Daea a primit o veste bună de la Bruxelles, mai exact de la AGRIFISH, adică de la omologii săi din statele membre. Participanţii la şedinţa din 18 iulie 2022 s-au declarat îngrijoraţi de creşterea în ultimii ani a prădătorilor din zonele piscicole, în special a cormoranilor şi a vidrelor, specii ocrotite de legile europene. În opinia membrilor AGRIFISH, aceste specii reprezintă ”o provocare considerabilă pentru operatorii din acvacultură”.

Miniştrii semnalează faptul că în multe regiuni daunele sunt atât de mari, încât afacerile nu mai sunt viabile din punct de vedere economic şi că doar compensarea pierderilor cauzate de prădători ”nu este sustenabilă din punct de vedere economic”. Totodată, miniştrii europeni subliniază că această problemă este încă un obstacol pentru creşterea sectorului acvaculturii, ceea ce îl face mai puţin durabil şi viabil din punct de vedere economic, ajungându-se chiar la distrugerea mijloacelor de trai în numeroase zone dependente de acvacultură, potrivit documentului oublicat pe siteul Consiliului Uniunii Europene. Petre Daea nu a participat la AGRIFISH, în 18 iulie. Din partea României au fost prezenţi membri ai Reprezentanţei României la Uniunea Europeană.

Cormoran inghitind peste 45 cm_b 

 

Interese, legi, ziceri ministeriale

 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a intrat în folclor şi prin afirmaţiile făcute pe seama cormoranilor, chiar la Bruxelles, în februarie 2019. Daea a spus atunci că ”în România, cormoranii înoată în piscine”, o formulare plastică a faptului că s-au înmulţit vertiginos. Daea a continuat şi în ţară campania împotriva cormoranilor, afirmând că ”românii mănâncă mai puţin peşte decât cormoranii”.

O investigaţie a siteului G4Media a dezvăluit că una dintre fiicele ministrului deţine o fermă piscicolă de 650 ha de luciu de apă, iar campania dusă de ministru ar fi susţinut interesele de afaceri ale fiicei sale. În 5 iunie 2020 ( Daea nu mai era ministru ), Parlamentul a adoptat o modificare la Legea vânătorii care permite vânarea cormoranului mare ( Phalocrocorax carbo sinensis ) între 1 septembrie – 28 februarie. Legea nu este, pare-se, pusă în aplicare. Prezent la Bistriţa, în 30 iulie, Petre Daea a declarat că aşteaptă ca legea să fie pusă în aplicare, chiar din septembrie 2022, susţinând că, în România, ”cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii”.

Cisteste si...

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →