Dacă patul germinativ este bine pregătit, adâncimea recomandată de semănat este de 2-3 cm. În condiţii de sol uscat, se recomandă 3,5-4,5 cm. Dar semănatul „în adâncime” poate duce la o răsărire neuniformă.
Iată 5 sfaturi practice ale specialiştilor canadieni:
- În sistem no-till, seminţele de rapiţă trebuie plasate mai adânc, pentru a asigura un contact bun între seminţe şi sol.
- Când semănaţi rapiţa la o adâncime mai mare, este recomandat să creşteţi rata de semănat cu cca. 10%, pentru a compensa eventualele pierderi la răsărire.
- Semănatul la o adâncime mare poate creşte riscul de îmbolnăvire a tinerelor plante, din cauza expunerii crescute la agenţii patogeni. Traversarea unui strat mai mare de sol creşte „stresul” tinerelor plante, care vor fi astfel mai vulnerabile la boli. De asemenea, un strat mai gros de material vegetal din „subteran” şi rotaţiile mai scurte cresc factorii de risc.
- Luaţi în considerare riscul de formare a crustei. Semănată la o adâncime mai mare, rapiţa are nevoie de o perioadă mai lungă pentru a răsări, iar pentru solurile mai grele, o ploaie substanţială înainte de răsărire ar putea crea crustă, întârziind răsărirea uniformă.
- Dacă adâncimea de semănat este mai mare, pentru a gestiona mai precis adâncimea de plasare a seminţelor pentru toate rândurile/secţiile de semănat, este indicat să reduceţi viteza de semănat, deoarece la viteză mare există tendinţa de „a arunca” mai mult sol peste primele rânduri.
Recomandările specialiştilor canadieni pot fi consultate integral AICI!
un articol de
GHEORGHE GHIŞE