Pentru acest sezon, tânărul agronom Seihisleam Geylan a luat trei decizii chibzuite pentru ferma sa din Castelu. Prima: să nu mai folosească arătura ca lucrare de bază şi să extindă sistemul minim de lucrări ale solului; a doua: să înfiinţeze circa 90% semănături de toamnă – rapiţă şi păioase şi ultima: să nu cheltuiască mai mult de 4.000 lei/ha!
Buget de austeritate
„Am început anul prost: am întors 100 ha de rapiţă (din 120) pentru că nu răsărise şi am pus grâu peste. Cu sămânţa, utilajele şi motorina, am cheltuit suplimentar circa 600 lei/ha, dar sper să mă încadrez în bugetul de 4.000 lei/ha”, ne-a declarat ambiţiosul fermier. Acesta continuă: „E secetă, am însămânţat culturile de toamnă în uscat; la pregătire am folosit cultivatorul şi combinatorul, s-a lucrat oarecum bine terenul, nu cu bolovani. Grâul a iernat în stadiul de 2 frunze, deocamdată, nu se vede niciun efect al gerului, mai afectat este orzul care şi-a schimbat culoarea în gălbui”, a precizat acesta.
Tehnologie atent chibzuită
Fermierul constănţean este atent la fertilizarea culturilor. Ştie de la ultima cartare că solul este bazic (pH mai mare de 8) şi a folosit un îngrăşământ granulat cu 5% azot, 30% fosfor, 15% sulf şi microelemente, în doză de 150 kg/ha. „În primăvară voi administra azotat, undeva la 150-170 kg/ha, iar ca tratamente – un erbicid şi un fungicid mai ieftine. Vreau să mă încadrez ca şi cheltuieli directe şi indirecte până în 4.000 lei/ha (fără arenda de 200 euro). Anul trecut am cheltuit în medie 4.600 lei/ha, în condiţiile în care îngrăşămintele, sămânţa şi pesticidele au fost scumpe”, a explicat tânărul constănţean.
Seihisleam Geylan susţine că e încântat de ofertele futures primite: 196 euro/tona de grâu şi 167 de orz, producţie cărată în Portul Constanţa. Intenţioneză să semneze contracte pentru o tonă de grâu şi una de orz pe hectar şi încă o tonă în primăvară, după ce vede starea culturilor.